ŽivaliZnova opazili pozabljeno ptico, ki je bila na seznamu izumrlih vrst

Znova opazili pozabljeno ptico, ki je bila na seznamu izumrlih vrst

MORDA VAS ZANIMA

Skupina opazovalcev ptic oziroma ornitologov je v vzhodnem Nepalu naletela na davno pozabljeno ptico, ki je niso videli že skoraj 200 let.

- Oglas -

Liocichla phoenicea je latinsko ime ptice, ki ni bila opažena že kar 178 let, uvrščali pa so jo med lokalno izumrlo. Skupina ornitologov je opazila ptico po 10-dnevnem opazovanju ptic na področju Nepala.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

»Veseli smo bili, ko smo prvič opazili ptico v gozdu,« je povedal vodja odprave Hem Sagar Baral iz Zoološkega združenja v Londonu za Kethmandu Post. Tinkaram Girim pa je dodal: »Nikoli si nismo mislili, da bomo ptico tako zlahka opazili.« Videnje ptice po skoraj dveh stoletjih je nemudoma dvignilo upanje, da najdejo več vrst, ki prav tako niso bile opažene dlje časa. »Skupina ornitologov je videla najprej samo dve ptici omenjene vrste, ko pa so se naslednji dan vrnili, so opazili kar 8 primerkov, tako ženskega kot moškega spola,« je poročal avstralski Geographic.

Odkritja vrst potem, ko so te že razglašene za izumrle, niso tako redke, saj so več ptic, sesalcev, žuželk, plazilcev in rastlin opazili in ponovno odkrili po letih opažanj. Kar tretjina sesalcev, razglašenih za izumrle, je bila ponovno videna.

Kljub temu je ponovno videnje ptice v Nepalu razlog za praznovanje. Nepal je dom 878 vrstam ptic, kar 8 odstotkov znanih svetovnih ptic domuje tam. Njihovi številčnosti navkljub je veliko vrst že razglašenih za ogrožene. »Kar 20% nepalskih ptic (167 vrstam) grozi izumrtje, vključno s 37 vrstami, ki so ogrožene tudi v svetovnem merilu,« je sporočilo Zoološko združenje v Londonu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×