Čaji za takšne in drugačne tegobe

    Čaj bi morali po mnenju strokovnjakov dnevno uživati prav vsi. Zelišča imajo raznorazne zdravilne učinke, za vsako tegobo travca rase, pravijo starejši ljudje, ki so po zeliščnih čajih posegali precej bolj kot je v navadi danes. Zeleni čaj denimo dokazano krepi imunski sistem in zvišuje odpornost, glogov čaj je dober za srce, malinjakov se preporoča zoper drisko, kamiličnega pa lahko uporabimo tudi v obliki obkladka, saj pospešuje celjenje ran in deluje protivnetno. Čaje lahko pripravljamo tako iz svežih kot tudi iz posušenih rastlin, nekatere iz cvetov, spet druge pa iz listov ali korenin. Vendar bodite pozorni, če boste za pripravo čaja uporabili svežo rastlino, morate uporabiti večjo količino listov ali cvetov. Ena žlica posušene kamilice ima enak učinek kot tri žlice sveže, pravijo zeliščarji.

    Čaji

    Bolečine v želodcu

    Bolečine v želodcu čudežno pomirja aromatična mešanica kumine, komarčka, ingverja in kardamona. Ob prvih znakih bolečine zavrite enake dele vseh naštetih sestavin (pol žličke vsakega), pri čimer ingver seveda uporabite svež (nastrgano korenino), nato pa počakajte 10 minut, da se čaj ohladi. Precedite in popijte in bolečine bodo kmalu izginile. Tako pripravljen čaj je primeren tudi za otroke, pomaga pa tudi zoper vetrove in trebušne krče.

    Povečana prostata

    Veliko moških v zrelih letih ima težave s prostato, da večkrat na noč vstajajo zaradi potrebe po uriniranju, v temm primeru je zanje priporočljivo pitje čaja iz kopriv. Kopriva je tudi močan diuretik, ki pomaga pri zniževanju previsokega krvnega tlaka, priporoča pa se tui pri prehladu. Dve čajni žlički posušenih listov kopriv prelijte s skodelico vrele vode in počakajte 10 minut, priporočata se dve skodelici na dan.

    Prebavne motnje in težave z vidom

    Borovnice se že stoletja uporabljajo za zdravljenje driske. So bogat vir antocianozidov, ki pomagajo zaščititi mrežnico pred bolezenskimi spremembami rumene pege. Krepijo tudi vene in se priporočajo ljudem, ki imajo težave s krčnimi žilmi. Za čaj je najbolje uporabiti posušene, čajno žličko suhih zmletih borovnic namočite v vročo vodo in počakajte 10 minut, nato precedite in popijte.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte