Zdravje & prehranaPreženite tesnobo s čokolado

Preženite tesnobo s čokolado

MORDA VAS ZANIMA

Čokolada dokazano pomaga pri odpravljanju tesnobe ali anksioznosti. Če vas tarejo podobne težave, si lahko pomagate s slastno, doma narejeno čokoladno masko za telo, ki bo zbudila vse vaše čute.

- Oglas -

Nedavna študija, ki so jo izvedli na univerzi v Middlesexu v Veliki Britaniji, je pokazala, da je naše obnašanje neposredno odvisno od določenih vonjav. Ko so raziskovali vpliv vonja hrane na centralni živčni sistem, so ugotovili, da je vonj čokolade frekvence možganskih valov testnih oseb ali sprostil ali zmotil. Te ugotovitve so znanstvenike napeljale na misel, da bi vonj čokolade lahko uporabili za sproščanje in plahnenje epizod tesnobe – tako njihove pogostosti kot jakosti.

Čokolada

Dr. Neil Martin z omenjene univerze je ob tem povedal: »Cilj je bil primerjati učinke prijetnih in neprijetnih vonjav na stres, tesnobo, depresijo in počutje.« Kot dodaja, njihove ugotovitve kažejo na to, da »čokolada res zmanjšuje stres in tesnobo pri ljudeh ter jih naredi bolj sproščene.«

Čokoladna maska za telo

Če želite pregnati skrbi, občutke tesnobe ali si enostavno dvigniti razpoloženje, si pripravite naslednjo sprostilno masko za telo. Poleg izboljšanega počutja boste občutili spremembe tudi na koži, ki bo postala mehkejša in svilnato gladka.

- Oglas -

Potrebujete:

 • jedilno žlico mlete kave,
 • jedilno žlico kakava v prahu,
 • čajno žličko cimeta,
 • ščepec muškatnega oreščka in ingverja v prahu,
 • 400 gramov sladkorja (ali soli),
 • 200 ml olja (olivnega, palmovega, mandljevega, olja grozdnih pešk ali otroškega olja).

Priprava:

 1. Suhe sestavine dobro zmešajte med seboj.
 2. Dodajte olje.
 3. Namažite se po telesu in uživajte v vonjavah!

Pomaga tudi, če jo jeste …

Če so se vam ob zgornjem aromatičnem receptu pocedile sline ob misli na čokolado, naj vam povemo, da ne samo vonjanje – tudi uživanje čokolade izboljšuje razpoloženje in odganja tesnobo. Najboljša za to je čokolada z visoko vsebnostjo kakava (temno čokolado), ki ima malo aditivov in konzervansov.

Prednosti uživanja temne čokolade so:

 1. Dviguje razpoloženje, saj vsebuje teobromin, ki spodbuja zadovoljstvo in ugodje.
 2. Vsebuje ogromno magnezija, ki dokazano zmanjšuje občutke tesnobe.
 3. Vsebuje kofein, ki v zmernih količinah prav tako odpravlja tesnobo. Namesto skodelice kave si privoščite raje košček temne čokolade, saj je kofein v njej pri tem dokazano učinkovitejši.
 4. Spodbuja nastajanje serotonina, ki izboljšuje počutje in skrbi za mentalno ravnovesje.

NAJNOVEJŠE