Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaKneipp: kako si pomagamo, pri simptomih, ki jih prinaša starost

Kneipp: kako si pomagamo, pri simptomih, ki jih prinaša starost

MORDA VAS ZANIMA

Vsi se staramo in tudi ta del življenja je običajno poln problemov. Takrat v ospredje bolj postavljamo zdravje in kako do le tega priti. Naj si bo lajšanje določenih že nastalih simptomov ali pa zgolj za omogočanje čim lepše in varne starosti, brez večjih naporov in bolečin.

- Oglas -

starost

Sebastian Kneipp je v svoji knjigi Kneippov priročnik pisal o tem, kje je ključ do zdrave starosti. Pravi, da je najbolj odločilno kolikor mogoče pametno življenje in pravilna, uravnotežena prehrana. Pomembne so osnovne funkcije: krvni obtok, dihanje, presnova, živčno in duševno uravnavanje, gibanje. Te funkcije je potrebno z vajo vzdrževati. Kneipp za to imenuje 5 osnovnih postopkov, ki so:

ZDRAVLJENJE Z VODO

Voda zdravi vse življenjske moči organizma, telesne in duševne. Pri zdravljenju z vodo moramo upoštevati posebnosti kože, krvnega obtoka in duševnega razpoloženja. Kože ne smemo mehanično dražiti, saj je v starosti bolj občutljiva. Vsako kuro kože moramo prilagoditi stanju kože. Pri krvnem obtoku je tako, da ima ta opraviti s srcem, oboje skupaj pa ni več tako funkcionalno kot pri mladem človeku. Tu moramo paziti, da ne uporabljamo preveč vročih ali mrzlih postopkov, saj ti ne delujejo dobro na starejšo kožo. Zapomnimo pa si, da starejši človek potrebuje več toplote kot mlajši. Več o knajpanju si preberite tukaj.

DIETA

Diete ne smejo biti preveč skrajne. Če smo do tedaj navajeni določenega sloga prehranjevanja, ga je brez potrebe spreminjati. V starosti je zmanjšana potreba po kalorijah in zvečana po beljakovinah. Paziti je potrebno na primerno hidracijo.

ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILNIMI ZELIŠČI

- Oglas -

Uporaba zdravilnih zelišč, ki nimajo stranskega delovanja, je zmeraj samo priporočljiva. Opozoriti je treba na različna, nikakor ne zmeraj samo sugestivno delujoča starostna zdravila, s katerimi človek dobiva predvsem skupine vitaminov in prvin v sledeh.

ZDRAVLJENJE Z GIBANJEM

Pri starejšem človeku zdravljenje z gibanjem ni tako učinkovito, kot pri mlajšem, če se pojavi iznenada. Torej v poštev vsekakor pride telovadba, vendar brez izdatnih dodatnih naporov, ki telesu doslej niso bili znani. Če do sedaj niste živeli aktivnega življenja, ga ne prilagodite iznenada, saj lahko s tem telesu povzročite več škode kot koristi.

DUŠEVNO RAZPOLOŽENJE

Duševni vplivi na stara leta igrajo pomembno vlogo. Vse večji problem igra sprijaznitev z osamljenostjo v smislu, da velikokrat ostanemo brez ožjih bližnjih. Ohranjati in navezovati moramo stike z drugimi ljudmi . Bistveno je, da se star človek ne umakne zagrenjen do vsega kar ga obdaja, ampak da vedno, kjer se da išče stike z okoljem.

Vsi ti nasveti pomagajo starostniku, da starostne težave lažje prenaša in jih tudi lajša in ne životari. Tega obdobja življenja nikakor ne smemo podcenjevati, saj kmalu čaka vse od nas.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×