Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Zdravje & prehranaDomači zeliščni kis – zdrava in čudovita aroma za vaše jedi

Domači zeliščni kis – zdrava in čudovita aroma za vaše jedi

MORDA VAS ZANIMA

Kisa ne uporabljamo samo pri pripravi solat, temveč ga dodamo k mnogim jedem, ki jim želimo dodati kiselkast okus. Ni vseeno vseeno, ali zelišča dodamo solatnemu prelivu tik pred uporabo ali jih že nekaj časa pred tem namakamo v kisu. Aromatiziran zeliščni kis, v katerem so svojo aromo pustila zelišča, lahko pripravimo tudi sami. Hrana, kateri ga bomo dodali, bo dobila edinstven in omamnejši okus.

- Oglas -

Kis ima tudi alkoholno komponento, ki poskrbi za to, da se bo vanj sprostilo bistveno več snovi kot bi se v vodi. Kis ima še eno izjemno lastnost – je brez omejenega roka uporabe.

Zeliščni kis

Kaj potrebujemo za izdelavo zeliščnega kisa?

Za izdelavo aromatiziranega oz. zeliščnega kisa se praviloma uporabljata beli ali rdeči vinski kis s 5- do 6-odstotno kislostjo. Jabolčni kis je zaradi svojske arome manj primeren za izdelavo zeliščnega kisa, saj se ne ujema z vsemi zelišči. Izjemo predstavljajo le česen, koprc, kapucinke ter cvetovi drobnjaka, ki se dobro znajdejo tudi v tem kisu.

Začimbe, ki so najprimernejše za vlaganje v kis, so: bazilika, origano, šetraj, lovor, majaron, meta, melisa, pehtran, rožmarin, timijan, komarček in krebuljica. Za aromatiziranje 1 litra kisa zadostuje od 4 do 6 vejic začimbnice.

Postopek priprave zeliščnega kisa

- Oglas -

Potrebujete: oprana zelišča, stekleni kozarec in lonec, v katerem boste segreli kis. Za segrevanje kisa je najbolje uporabiti emajlirano ali stekleno posodo. Posoda iz aluminija in jekla ni primerna , saj kis reagira s kovino. Kis ne sme zavreti, segrejemo ga le do okoli 70 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi se poveča njegova moč, da iz zelišča »potegne« kar največ okusa.

Priprava:

  1. Zelišč ne sekljajte, temveč jih le malo zmečkajte v rokah in položite v steklene kozarce.
  2. Prelijte jih z ogretim kisom.
  3. Kozarce zaprite in jih pustite stati na svetlem mestu 10 do 14 dni.
  4. Kozarce vsaj enkrat na dan pretresite. Občasno preverite aromo – ko vam ustreza, kis precedite in ga shranite v steklenicah.
  5. Zelišča odstranite iz steklenic s kisom, saj se ob napol izpraznjeni steklenici kisa rada pokvarijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×