0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDomači zeliščni kis – zdrava in čudovita aroma za vaše jedi

Domači zeliščni kis – zdrava in čudovita aroma za vaše jedi

MORDA VAS ZANIMA

Kisa ne uporabljamo samo pri pripravi solat, temveč ga dodamo k mnogim jedem, ki jim želimo dodati kiselkast okus. Ni vseeno vseeno, ali zelišča dodamo solatnemu prelivu tik pred uporabo ali jih že nekaj časa pred tem namakamo v kisu. Aromatiziran zeliščni kis, v katerem so svojo aromo pustila zelišča, lahko pripravimo tudi sami. Hrana, kateri ga bomo dodali, bo dobila edinstven in omamnejši okus.

- Oglas -

Kis ima tudi alkoholno komponento, ki poskrbi za to, da se bo vanj sprostilo bistveno več snovi kot bi se v vodi. Kis ima še eno izjemno lastnost – je brez omejenega roka uporabe.

Zeliščni kis

Kaj potrebujemo za izdelavo zeliščnega kisa?

Za izdelavo aromatiziranega oz. zeliščnega kisa se praviloma uporabljata beli ali rdeči vinski kis s 5- do 6-odstotno kislostjo. Jabolčni kis je zaradi svojske arome manj primeren za izdelavo zeliščnega kisa, saj se ne ujema z vsemi zelišči. Izjemo predstavljajo le česen, koprc, kapucinke ter cvetovi drobnjaka, ki se dobro znajdejo tudi v tem kisu.

- Oglas -

Začimbe, ki so najprimernejše za vlaganje v kis, so: bazilika, origano, šetraj, lovor, majaron, meta, melisa, pehtran, rožmarin, timijan, komarček in krebuljica. Za aromatiziranje 1 litra kisa zadostuje od 4 do 6 vejic začimbnice.

Postopek priprave zeliščnega kisa

Potrebujete: oprana zelišča, stekleni kozarec in lonec, v katerem boste segreli kis. Za segrevanje kisa je najbolje uporabiti emajlirano ali stekleno posodo. Posoda iz aluminija in jekla ni primerna , saj kis reagira s kovino. Kis ne sme zavreti, segrejemo ga le do okoli 70 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi se poveča njegova moč, da iz zelišča »potegne« kar največ okusa.

Priprava:

  1. Zelišč ne sekljajte, temveč jih le malo zmečkajte v rokah in položite v steklene kozarce.
  2. Prelijte jih z ogretim kisom.
  3. Kozarce zaprite in jih pustite stati na svetlem mestu 10 do 14 dni.
  4. Kozarce vsaj enkrat na dan pretresite. Občasno preverite aromo – ko vam ustreza, kis precedite in ga shranite v steklenicah.
  5. Zelišča odstranite iz steklenic s kisom, saj se ob napol izpraznjeni steklenici kisa rada pokvarijo.
.

NAJNOVEJŠE