0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHimalajska sol: Zakaj je zdrava in prednosti uporabe

Himalajska sol: Zakaj je zdrava in prednosti uporabe

MORDA VAS ZANIMA

Himalajska sol je nastala pred več sto milijoni let, ko se je izsušil ocean in je od njega ostala le sol. Plasti soli so se usedle globoko v zemljo in se v vseh milijonih let pod vpivom različnih dejavnikov spremenile v čisto kristalno snov, ki jo danes poznamo kot himalajska sol. Po besedah proizvajalcev, sol ročno izkopavajo ob vznožju Pakistana, nato jo operejo in osušijo.

- Oglas -

Izvor in zgodovina himalajske soli

Kot že samo ime pove, se himalajska sol nahaja v rudnikih, na vznožja Himalaje. Nahaja se približno 600 metrov pod površjem in je zato zaščitena pred vremenskimi vplivi. Prav tako je obvarovana pred večino škodljivih vplivov iz okolja. Sol naj bi nastala pred 250 milijoni leti, z izsušitvijo tamkajšnjega prvotnega oceana. Plasti soli so se nato zaradi teže in naravnih pojavov oblikovale v kristalno sol. Danes se pridobiva ročno, tako da jo izkopljejo, nato operejo, posušijo in na koncu zdrobijo. Uporabljajo metode pridobivanja, ki ohranjajo njeno naravno čistost in omogočajo njeno neoporečnost.

Zakaj je himalajska sol koristna?

Himalajska sol vsebuje kar 84 hranilnih elementov, med drugim kalcij, natrij, klor, fosfor, žveplo, magnezij, železo, fluor, jod in tako dalje. Minerali v sledeh so v himalajski soli tako majhni, da jih lahko celice brez težav absorbirajo. Poleg tega himalajska sol pomaga pri vzdrževanju količine sladkorja v krvi, spodbuja Ph ravnotežje v celicah našega telesa in deluje kot vrelec mladosti, saj upočasnjuje proces staranja. Poleg tega uravnava tudi količino tekočine v našem telesu. Če jo zmešate z vodo, bo pomagala pri uravnavanju krvnega pritiska in pri uravnavanju prebave.

Poleg tega deluje preventivno na nastanek nekaterih vrst raka in pomaga pri proizvodnji energije, ki jo celice potrebujejo za delovanje. S himalajsko soljo lahko naredimo tudi fiziološko raztopino in jo uporabimo za čiščenje nosne sluznice ob prehladu. Njene učinkovine pomagajo ohranjati zdrave kosti in preprečuje pogosto osteoporozo.

- Oglas -
Himalajska sol

Himalajska sol je uporabna za marsikaj

Himalajska sol v kulinariki se lahko uporablja kot običajna sol, dodajamo jo k jedem za izboljšanje okusa. Težko bi kdo opazil razliko v okusu pri jedi, ki smo jo solili z morsko ali himalajsko soljo.

Pred časom so bile pravi hit svetilke s himalajske soli, ki so poleg zdravilnega učinka tudi atraktivnega videza. Solna lučka deluje s svojo nežno svetlobo pomirjujoče in sproščujoče, zato je primerna tudi za v spalnico in otroško sobo. Je naravni ionizator in energetsko prečisti prostor. Njena svetloba naj bi poživljala življensko moč, spodbujala obrambne lastnosti organizma in odpravljala stres. Pozitivni vplivi solne lučke zatirajo nenadna in negativna nihanja v telesu in s tem pomagajo k zaščiti telesa pred različnimi boleznimi, tudi pred raznimi alergijami in kronično utrujenostjo.

Pozitivni učinki uporabe

Himalajska kristalna sol naj bi bila ena izmed najčistejših soli na svetu, zato ji pripisujejo številne prednosti in pozitivne učinke. Z uživanjem soli v naše telo vnesemo potrebne minerale za delovanje našega organizma. Uporaba nerafinirane himalajske soli naj bi bila primernejša alternativa rafinirani beli morski soli za tiste, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom. Ta izboljšuje prekrvavljenost in opravlja funkcijo odstranjevanja strupov iz telesa. Uporaba himalajske soli lahko pripomore k boljšemu stanja naših kosti. Blagodejno pa deluje tudi na naše mišice, še posebej lahko pomaga pri zmanjševanju in blaženju krčev v mišicah. Izboljšuje delovanje in stanje dihalnih poti, z njo si lahko pomagamo in blažimo težave s sinusi. Nenazadnje skrbi za uravnoteženost elektrolitov in pomaga uravnavati prebavo ter absorbirati hranila v črevesju.

Kako uporabljati himalajsko sol v kuhinji?

Himalajsko sol v kuhinji uporabljamo tako kot navadno belo morsko sol. Previdno le z odmerjanjem količine, saj je načeloma bolj slana kot navadna bela morska sol. Z njo posolimo hrano ali jo dodamo v sladice. Sol je bogatega in polnega okusa. Jedi s himalajsko soljo je priporočljivo posoliti po kuhanju, ko že znižamo visoko temperaturo. Najbolje šele takrat, ko temperatura pade pod 65 stopinj Celzija. Tako ohranimo minerale, ki bi jih v nasprotnem primeru visoke temperature uničile.

Himalajska sol za zdravje, naravno lepoto in nego

Odkrijte skrivnosti uporabe himalajske soli za zdravje, lepoto in nego telesa. Preverili smo, kateri so najpogostejši načini uporabe ter zakaj so tako koristni.

- Oglas -

Sprostitvena zdravilna kopel

Sol lahko uporabljamo tudi za nego telesa. Pripravimo si lahko sproščujočo solno kopel, ki bo dobrodejno delovala na našo kožo in telo. Koža namreč dobro absorbira naravne elemente, ki so v kopeli. Zato bo ta po kopeli bolj napeta, boljša pa bo tudi zmožnost obnavljanja. Izboljšalo se bo stanje bolečih mišic in mišičnih krčev. Kopel pa bo spodbudila tudi cirkulacijo. Po kopeli ni priporočljivo uporabljati raznih mil ali losjonov, temveč koži pustimo, da vpije vse hranilne snovi. Kopel lahko na koži pusti malce bolj suh občutek, a če pomislimo na vse koristne učinke, nam bo verjetno manj moteče. Sprostitveno kopel pripravimo tako, da v kad (600 l-700 l) vsujemo do 1 kg himalajske kristalne soli. Koncentracija soli je velika, a tako omogočimo, da koža vsrka vse potrebne minerale in elemente. S pogostostjo kopeli ne pretiravajmo, zato si jo privoščimo enkrat na 14 dni.

Inhalacije s soljo

Himalajska sol je odlična za pripravo raztopine namenjene inhalaciji, še posebej ob prehladih in težavah z dihali. Inhalacija nam bo sprostila dihalne poti in olajšala dihanje.

Naredimo fiziološko raztopino

S pomočjo himalajske soli si lahko sami doma naredimo fiziološko raztopino. Uporabimo jo po potrebi, ob prehladu, za izpiranje nosne votline in posledično omogočimo lažje dihanje.

Vnesimo toplino v svoj dom

Iz himalajske soli izdelujejo tudi solne lučke. V prostor vnašajo toplo rumeno oziroma oranžno svetlobo, ki v prostoru pričara prijetno in pomirjajoče vzdušje, ravno pravšnje za večere po napornih dneh. Poleg tega himalajska sol v prostor oddaja negativne ione in s tem izboljšuje kakovost zraka v prostoru. Odlična izbira je tudi solni svečnik, v katerega postavimo in prižgemo čajno svečko. V teh prazničnih, zimskih daljših večerih ga lahko uporabimo za dekoracijo prostora, ki nam v prostor dodatno vnaša prijetno vzdušje in pozitivne učinke.

Solne lučke, svečniki in aromaterapija

Priporočljivo je, da himalajsko solno lučko postavimo poleg aparatov, ki sevajo, saj bo s tem sevanje manjše. Ni pa primerna za vlažne prostore, saj se nanjo hitro veže vlaga in jo voda v tem primeru dobesedno raztopi. Iz himalajske soli so narejeni tudi prečudoviti svečniki, v katere damo čajne svečke. Tudi ti mali svečniki delujejo na prostor kot naravni ionizatorji, poleg tega nam s svečko pričarajo še romantično in praznično vzdušje.

Himalajska sol je uporabna tudi v aromaterapiji, ko grobo mleti himalajski soli dodamo še dišeča eterična olja. V polno kad stresite eno do dve jušni žlici soli, v sprostitvi pa uživamo okoli dvajset minut. Lahko jo uporabimo tudi za piling, s katerim izboljšamo in zgladimo teksturo kože, saj z dobrim pilingom odtsranimo nepotrebne mrtve celice. Himalajska sol blagodejno deluje na kožo, ki bo po njeni uporabi lepše barve, bolj sijoča, mehka, voljna in nežna.

Opozorila stroke

“Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu,” pa opozarjajo na Ministrstvu za zdravje. Čezmeren vnos natrija je po njihovih navedbah posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni: bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in nekaterih vrst raka.

Podatki namreč kažejo, da odrasli prebivalci užijejo za kar 150 odstotkov več soli kot je zgornja meja za dnevni vnos soli, ki naj še ne bi predstavljal tveganja za zdravje, medtem ko mladostniki to mejo presežejo za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov. Tudi če v kuhinji uporabljate himalajsko sol, ki velja za zdravilno, z njo nikar ne pretiravajte in solite res le po potrebi.

.

NAJNOVEJŠE