Zdravje & prehranaMucuna ali žametni fižol - za ženske in moške težave

Mucuna ali žametni fižol – za ženske in moške težave

MORDA VAS ZANIMA

Mucuna ali žametni fižol (Mucuna pruriens) je rastlina iz toplejših krajev, izvira iz Afrike, indije in Karibov. Rastline se oblikuje v zanimiv grm, ki ima lepe bele cvetove, lahko so tudi v barvi sivke oziroma vijola barve. Njeno zdravilno moč poznajo že stoletja, v indiji je denimo eno od dveh osnovnih zelišč, ki se predpisujejo moškim, ki imajo probleme z erekcijo in plodnostjo. Obema spoloma se mucuna predpisuje za povečanje spolne sle.

Mucuna je zelo priljubljena v Indiji

- Oglas -

V Indiji jo pogosto uporabljajo ženske v menopavzi, saj naj bi pomagala omiliti ali odpraviti simptome. Priporočljiva je njena uporaba v času zgodnjih simptomov menopavze, ki se kažejo kot nočno znojenje, vročinski oblivi, utrujenost in nespečnost, razdražljivost in živčnost, jokavost, otožnost, vrtoglavice, napadi panike, neodločnost, razbijanje srca, bolečine v mišicah, suhost nožnice, boleči spolni odnosi in tudi motnje pri mokrenju. Sicer pa naj bi mucuna pomagala tudi pri srednjeročnih simptomih menopavze, kot je srbenje nožnice, njena pogosta vnetja, pogosta vnetja mehurja in krvavitve.

Mucuna

Mucuna je bogata z antioksidanti

Mucuna je sicer bogat vir antioksidantov, ki na različne načine upočasnijo ali ustavijo oksidacijo molekul v telesu. Prav zaradi te lastnosti antioksidante imenujemo tudi lovilce prostih radikalov, ki povzročajo oksidativni stres in škodijo našemu telesu. Prosti radikali namreč pospešujejo staranje kože, slabijo imunski sistem, zmanjšujejo telesno sposobnost in negativno vplivajo na naš živčni sistem. Če jih je v našem telesu preveč pa lahko povečajo celo tveganje za razvoj rakastih obolenj, bolezni srca in očilja ter ateroskleroze.

Zrna mucune predstavljajo do 35 odstotkov beljakovin, vsebujejo pa tudi inhibitorje encimov za presnovo beljakovin, ki so lahko reducirani z obdelavo. Vsebuje tudi kemikalijo L-DOPA oziroma levodopa, ki je predstopnja dopamina, ki ga uporabljajo za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Levodopa se obnaša kot nekakšen naraven dopamin, ki sicer v telesu ureja številne pomembne funkcije, izboljša naše razpoloženje in poveča apetit. Če ga imamo v telesu premalo, lahko zbolimo za nekaterimi boleznimi, kot so pomanjaknje pozornosti ali duševne motnje.

mucuna pruriens
Foto: Wikimedia Commons

Uporaba mucune in zdravilni učinki

- Oglas -

Zrna mucune se uporabljajo tudi za zdravljenje napenjanja in problemov s prebavo, za zdravljenje revme, mišičnih bolečin, sladkone bolezni, kašlja in menstrualnih bolečin. Zrna vsebujejo tudi veliko lipidov, vlaknin in mineralov. Nekateri ji pripisujejo tudi učinek naravnega antibiotika in analgetika, saj mucuna zmanjšuje tudi povišano tlesno temperaturo. Lahko jo uporabimo kot pomoč pri hujšanju, poleg tega znižuje še holesterol. Z njenim uživanjem boste preprčili nastanek ledvičnih kamnov, z mucuno naj bi jih celo odstranili. Mucuna pomaga tudi pri lepoti, saj zmanjšuje gube in pojav celulita, koža bo ob uživanju lepša in mehkejša. Mucuna pa povečuje tudi mišično maso in izboljšuje naše splošno telesno in psihično počutje.

Mucuna na vrtu

Pri nas naj mucuna ne bi uspevala, a če dobite njena semena, lahko poskusite tudi s sajenjem na vrtu. Posadite jo enko kot naš fižol, morda kakšen mesec ali dva kasneje, saj mora imeti toplo ozračje. Če bo poletje res toplo in dolgo, boste morda na vašem vrtu vzgjili svojo mucuno. Mucuno lahko sadite tudi izmenično, vsak mesec nekaj semen in vidite, kaj semenom najbolj ugaja. Še najbolje pa bi bilo, če bi sadike naredili znotraj, v stanovaju in jih ob toplejšem vremenu presadili na vrt ali cello toplejši rastlinjak. Prvo leto morda pridelek ne bo ravno dober, a boste lahko občudovali lepo rastlino. Lahko pa jih enostavno posadite v lonec in jih imate ves čas noter na toplem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×