fbpx
Domov Zdravje & prehrana Kokosovo maslo - zdrava maščoba v kuhinji

Kokosovo maslo – zdrava maščoba v kuhinji

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Z zapeljivim vonjem, slastnim okusom in številnimi zdravilnimi lastnostmi je kokosovo maslo eden najprijaznejših pomočnikov pri pripravljanju okusnih in zdravih gurmanskih dobrot.

Kokosovo maslo

Glede na to, da ga proizvajajo iz enega najbolj zdravih sadežev na svetu, ni nič čudnega, da ima kokosovo maslo številne zdravju koristne lastnosti. V hladno stiskanem kokosovem maslu se ohranijo vse koristne snovi, ki jih vsebuje kokos. Še posebej pomembni med slednjimi so minerali, ki jih naše telo ob osiromašeni prehrani, kot jo večina ljudi v sodobnem svetu najpogosteje uživa, resnično potrebuje. Kokosovo maslo vsebuje precej tako imenovane lavrinske kisline, ki krepi imunski sistem. Je lahko prebavljivo in v nasprotju z nekaterimi drugimi vrstami maščobe ne redi, ampak nasprotno: pospešuje presnovo in izgorevanje maščob. Kokosovo maslo je primerno tudi za iste, ki imate težave s povišanim holesterolom, saj znižuje raven holesterola v krvi. Bolniki z diabetesom boste v kokosovem maslu našli zaveznika, saj uživanje kokosovega masla pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Ker pri prebavi kokosove maščobe telo ne potrebuje toliko encimov, kot pri prebavi drugih vrst maščob, ima trebušna slinavka manj dela s presnovo. Poleg tega energijo dostavlja celicam brez inzulinskih posrednikov. Uživanje kokosovega masla je odlična terapija za ohranjanje zdravih in lepih zob. Preprečuje namreč zobno gnilobo, hkrati pa tudi pospešuje vpijanje kalcija v telo, kar je razen za zdravje zob, pomembno tudi za zdravje kosti. Uživanje kokosovega masla je zato tudi naraven pripomoček v boju z osteoporozo. Nutricionisti ga svetujejo vsem, ki trpijo za pomanjkanjem energije.

[quote_box_center]Kokosovo maslo lahko uporabljate tudi kot zdravilno mazilo. Dobro se obnese pri zdravljenju herpesa in luskavice.[/quote_box_center]

Ena od zanimivejših, a še ne do konca preučenih terapevtskih metod s kokosovim maslom je njegova uporaba pri bolnikih z aidsom. Ker ima kokosovo maslo izjemno močan protivirusni učinek, hkrati pa krepi imunski sistem, je pri teh bolnikih njegovo uživanje pokazalo izjemno ugodne učinke.

Kokos

Kokosovo maslo v kulinariki

Če vas niso prepričale zdravju koristne lastnosti ene najbolj zdravih maščob v prehrani, vas bodo zagotovo osvojile njegove kulinarične zmožnosti. Kokosovo maslo je odličen nadomestek maščob, ki jih uporabljate pri peki sladic, saj s prijetno kokosovo aromo bogato prispeva k še bolj omamnemu okusu. Z nekaj previdnosti ga lahko uporabljate tudi pri pripravljanju glavnih jedi. Uporaba kokosove maščobe ni najbolj primerna za jedi izrazito slanega okusa, prav tako pa z njo ne gre pretiravati pri jedeh, ki vsebujejo izrazito pekoče ali trpke začimbe. Izvrstno se ujema z jedmi, ki vsebujejo curry. Na splošno jo je dobro kombinirati z mešanicami začimb, ki veljajo pri nas za eksotične in imajo značilne, nekoliko sladkaste vonje.

V presnojedski prehrani je kokosovo maslo s svojim okusom in vsebnostjo telesu potrebnih sestavin bogato izvrstna obogatitev jedilnika. Presnojedci si kokosovo maslo večinoma pripravljajo sami. Za pripravo domačega kokosovega masla potrebujemo 2 skodelici organske nesladkane kokosove moke, ki jo damo za 10 minut v dehidrator. Iz dehidratorja bo kokosovo maslo prišlo rahlo tekoče. Prelijte ga v primerno posodo in pustite, da se strdi.

Kokosove kroglice po presnojedsko

Presne kroglice

Ta okusna in zdrava sladica je pravi užitek za vso družino. Otroci ne uživajo le takrat, ko kroglice jedo, ampak tudi ob njihovi pripravi. Ker je recept preprost in ne vključuje posebne toplotne obdelave, lahko malčkom pustite, da se s pripravo pozabavajo sami. Naj bodo enkrat za spremembo oni glavni v kuhinji! Sladica jim bo tako še bolj teknila.
Zmešajte 1 skodelico kakava v prahu, 1 skodelico naribane organske čokolade, pol skodelice sojinega mleka, 1 skodelico kokosovega masla, sesekljane orehe, sesekljane mandlje, pol skodelice agavinega sirupa in konopljino seme. Sestavine zmešajte tako, da dobite trdno maso (po potrebi dodajajte tekočino). Ko zmečkate sestavine, v trdno maso oblikujte kroglice. Kroglice povaljajte v kokosovi moki.

Bučni mafini

Bučni mafini

Brez mafinov dandanes ne gre, niti ko je govora o kokosovem maslu. Na splošno lahko s kokosovim maslom, ki je odlično za pečenje saj na vročini ne spremeni sestave, pripravljate vse vrste mafinov pa tudi druge sladice, ki jih je potrebno peči.

Sestavine:

  • 1/2 skodelice kokosove moke
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička Stevie
  •  ščepec soli
  • 1/2 skodelice bučnega pireja
  • 1/2 skodelice stopljenega kokosovega masla
  • 4 jajca
  • 3/4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Priprava:
Zmešamo jajca, mleko, buče in stopljeno kokosovo maslo. Dodamo preostale sestavine. Mešamo, dokler masa ni gladka. Namastimo pekač za mafine. Napolnimo ga do treh četrtin. Pecite 25 minut na 180 stopinj.

Cimetovi trufli

Truflji

Nenavadna sladica, ki jo je preprosto narediti, kljub temu pa na goste naredi ogromen vtis. Odlična ideja za darilo, s katerim boste odlično nadomestili ne preveč zdrave in niti malo izvirne bombonjere. Položite vsak trufel v poseben dekorativen papir in jih zložite v lično škatlo (lahko reciklirate tako,da lično polepite kakšno staro papirnato škatlo) in nadvse izvirno in lepo darilo je tu!

Sestavine:

  • 1/4 skodelice stopljenega kokosovega masla
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec ali dva soli
  • 1 žlička mletega cimeta

V majhni skledo zmešajte kokosovo maslo, vaniljev ekstrakt in sol. Dobro premešajte. Dodajte cimet in zopet dobro premešajte. Mešanico dajte za 10‒15 minut v hladilnik, da se strdi. Oblikujte kroglice. Dajte za 10 minut v zamrzovalnik in postrezite.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×