Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Dom & energijaModeli ničelno energijskih hiš

Modeli ničelno energijskih hiš

MORDA VAS ZANIMA

V organizaciji Nacionalnega laboratorija za obnovljive vire (pod okriljem Ameriškega ministrstva za energetiko) v ZDA od leta 2002 vsake dve leti poteka tekmovanje Solar Decathlon. Ideja za tekmovanje je navdušila tudi Evropo – letos so ga v Madridu organizirali že drugič – in Kitajsko, ki ga bo prvič organizirala naslednje leto.

- Oglas -

Na sončnem deseteroboju, kot bi lahko prevedli Solar Decathlon, se ekipe z univerz iz vsega sveta predstavijo z modeli ničelno energijskih, trajnostnih hiš. Cilj projekta je izobraževati javnost o obnovljivih virih energije, učinkoviti rabi energije in tehnologijah, ki so na voljo v pomoč pri zmanjšanju porabe energije, spodbujati uporabo sončne tehnologije, dvigati zavest med študentsko populacijo o obnovljivih virih energije in učinkoviti rabi energije, nazorno prikazati možnosti za okolju prijazne hiše.

Ničelno energijska hiša

Zahtevne kategorije

V žiriji sodelujejo mednarodno uveljavljeni strokovnjaki, ki izdelke presojajo po desetih kriterijih: arhitektura, inženiring in konstrukcija, uporabnost na trgu oz. primernost za široko proizvodnjo, komuniciranje, dostopnost, udobna bivalna klima, topla voda, naprave za razvedrilo – oboje naj bi jih zagotavljal oz. napajal solarni sistem –, oprema z nizko porabo energije in energijska bilanca. Za vsako kategorijo dobi ekipa do 100 točk, zmaga pa pripada tisti ekipi, ki zbere največ točk.

Leta 2010 je na evropskem tekmovanju zmagovalni prototip hiše oblikovala ekipa Politehničnega inštituta in Državne univerze v Virginiji. Navdih je našla v hiši Farnsworth, ki jo je zasnoval Mies Van Der Rohe. Severna in južna stena hiše, ki so jo poimenovali LUMENHAUS (Lumen = moč svetlobe, Haus = v nemščini pomeni tako hiša kot dom), sta v celoti stekleni, tako da je v notranjosti več kot dovolj dnevne svetlobe. Hiša je zasnovana modularno, kar omogoča enostavno širitev. Tudi prestavitev na drugo lokacijo je enostavna. Streha je v celoti narejena iz sončnih celic, ogrevanje omogoča talni sistem, vgrajen je energetsko učinkovit centralni računalniški sistem, vključen je tudi sistem za recikliranje deževnice. Hiša je po navedbah snovalcev v celoti samozadostna.

- Oglas -

Ničelno energijska hiša

Energija in dizajn

Letos septembra so v Madridu slavili Francozi. Ekipa Univerze v Grenoblu je z 908,72 točke od 1000 premagala ostalih 17 ekip. Njihov koncept dvonadstropne ničelno energijske hiše CANOPEA je prekrit s fotonapetostnimi moduli (10,7 kW), ki proizvajajo dovolj energije, da zagotavljajo dovolj električne energije za celotno hišo in hkratno napajanje električnega avtomobila. Tudi Canopea je zasnovana modularno.
Glavni poudarek pri zasnovi hiš sta energija in dizajn, a nekatere od ekip se spogledujejo tudi z ekološkimi gradivi. Tako so na primer pri nemški vzorčni hiši ECOLAR za izolacijo uporabili konopljo, druga ekipa iz Nemčije pa je v vzorčno hišo EQUIA vgradila suhomontažne ilovnate plošče.
Vsaka hiša, predstavljena na tekmovanju, je umetnina zase in vredno si jih je pogledati. Največ predstavitev posameznih hiš, ki so se udeležile tekmovanja, najdete na portalu inhabitat.com, na YouTube pa se lahko odpravite na virtualni sprehod po hišah, pogledate razvoj posameznih projektov od ideje do končnega izdelka ter druge zanimivosti, povezane s Solar Decathlonom.

Ničelno energijska hiša

Kaj pa slovenci?

Naslednji Solar Decathlon v Evropi je napovedan za leto 2014. Organizirali ga bodo v Versaillesu v Franciji. Se lahko nadejamo, da bo sodelovala tudi katera od slovenskih univerz?
Tekmovanja, kot je Solar Decathlon, so izvrstna priložnost za inovativen pristop k sodobnim trajnostno naravnanim načinom bivanja. Ideje, ki so jih na preteklih tekmovanjih predstavile ekipe z vsega sveta, obetajo, da naši domovi prihodnosti ne bodo več »vreča brez dna« v smislu potratne energije, temveč bodo samozadostni ali celo ustvarjali presežek energij.

Foto: Solardecathlon.fr

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×