Dom & EnergijaGradnjaEkološka gradnja iz gob

Ekološka gradnja iz gob

MORDA VAS ZANIMA

Za skoraj 40 odstotkov vseh emisij ogljikovega dioksida naj bi bili odgovorni zidani objekti. Od tega lahko 11 odstotkov emisij pripišemo materialom, ki se pogosto uporabljalo pri gradnji (jeklo, cement ipd.). Gradbeniki so zato nenehno na lovu za boljšimi, okolju prijaznejšimi alternativami z manjšim ogljičnim odtisom. Ena od najbolj zanimivih možnosti ekološke gradnje je zagotovo gradnja s pomočjo gob oziroma micelija, torej podgobja …

Do gradbenega materiala s kombiniranjem organskih odpadkov in micelijev

- Oglas -

Trajnostni potencial tega alternativnega »materiala« je bil odkrit že leta 2007, ko so se je začel micelij uporabljati za izdelavo okolju prijaznih embalaž. Nato se je začelo postopoma razmišljati o tem, kako lastnosti micelija čim bolje izkoristiti pri ekološki gradnji. Tako se je porodila ideja o kombiniranju micelija z odpadki. Če modele napolnimo z organskimi odpadki in micelijem, se začne micelij hitro razraščati, saj se hrani z odpadki. Tako dobimo »živ«, samoobnavljajoč se gradbeni material, ki je pred nedavnim pritegnil tudi NASO, kjer so začeli razmišljati o možnostih gradnje biohabitatov iz živih organizmov v vesolju.

Najnovejši izum: legokockam podobni gradniki iz micelijev

Za posebno pomemben korak proti realizaciji ekološke gradnje iz gob pa je poskrbel londonski arhitekturni biro PLP Labs. Arhitekti, ki delujejo pod okriljem tega biroja, so pred nedavnim predstavili zelo inovativne »opeke«, ki so nastale s pomočjo micelijev. Pri izdelavi so bili uporabljeni leseni modeli, ki so nastali s pomočjo 3D-tiskanja. Oblikovalci so lahko tako poskrbeli za unikatno strukturo opek, ki omogoča precej več fleksibilnosti pri gradnji. Principi spominja na legokocke, saj se lahko opeke iz micelijev sestavijo na različne načine, konstrukcija pa se lahko nato po potrebi spet razstavi in uporabi za novo gradnjo s prav tako unikatno kombinacijo opek. Opeke torej omogočajo »razstavljivo gradnjo«, kar je na področju gradnje eden od pomembnih ciljev za prihodnost.

Opeka iz gob

Lahek in ognjevaren material, ki poskrbi za izvrstno izolacijo

»Opeke«, izdelane iz micelija, niso samo obnovljive in biorazgradljive, ampak jih odlikujejo tudi številne dodatne odlike. Ena od pomembnih prednosti je zagotovo to, da gre za zelo lahek material, kar lahko močno olajša in pospeši gradnjo. Material obenem zagotavlja odlično izolacijo, poleg tega pa je ognjevaren. Združuje torej impresiven nabor kvalitet, ki so pri gradbenih materialih posebno cenjene. V studiu PLP Labs poudarjajo, da je rešitev posebno dragocena zaradi dejstva, da gre za material, ki je v veliki meri izdelan iz odpadkov, pri čemer sam ne bo onesnaževal okolja.

Začetniški gradbeni paketi za vsakogar?

Ekipa zdaj išče načine za uporabo micelija pri izdelavi močnejših strukturnih elementov, ki bi lahko prenesli tolikšno obremenitev kot klasične opeke. Arhitekti pa obenem razmišljajo tudi o možnostih paketov za domačo uporabo, s pomočjo katerih bi lahko praktično vsakdo izdeloval strukture poljubnih oblik iz micelijev. Verjamejo, da bodo imeli že v bližnji prihodnosti miceliji izjemno pomembno vlogo pri gradnji domov, pa tudi drugih objektov. Micelij namreč združuje toliko kvalitet, ki jih sicer iščemo pri materialih, ki se pridobivajo z rudarjenjem, iz mineralnih kamnin ali iz fosilnih goriv.

Negativen vpliv betona na okolje pogosto podcenjen

- Oglas -

Upajmo torej, da bo lahko gradbeni material iz micelijev vsaj deloma nadomestil beton, ki je trenutno izjemno obremenjujoč za okolje. Poleg neposrednega onesnaževanja okolja med izdelavo betona je tu še dejstvo, da proces zahteva veliko vode in energije. Samo izdelava cementa je letno kriva kar za približno 2,5 milijarde ton izpustov ogljikovega dioksida, kar predstavlja približno 8 odstotkov vseh izpustov tega toplogrednega plina. Nato so tu še izpusti drugih škodljivih plinov, kot so žveplov dioksid, dušikovi oksidi in ogljikov monoksid. Poleg tega pa izdelava cementa pospešeno izčrpava zaloge peska.

NAJNOVEJŠE