0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaGradnjaBodite pozorni: Tudi gradnjo rastlinjakov in nadstreškov je po novem potrebno prijaviti

Bodite pozorni: Tudi gradnjo rastlinjakov in nadstreškov je po novem potrebno prijaviti

MORDA VAS ZANIMA

Nedavno sprejeti pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov prinaša nekaj pomembnih sprememb pri dokumentaciji za gradnjo nezahtevnih in enostavnih objektov, za katere je dobro, da jih poznate, saj takšne objekte, med katere na primer spadajo rastlinjaki in nadstreški za avtomobile, ljudje pogosto gradijo sami.

- Oglas -

Obvezna prijava gradnje enostavnega objekta

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so v tem mesecu sprejeli pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, ki je stopil v veljavo 25. marca. Prinaša pa kar nekaj pomembnih sprememb, posebej pa zadeva tudi enostavne in nezahtevne gradnje, pri katerih do sedaj nismo potrebovali projektne dokumentacije.

Enostavne objekte lahko (še vedno) gradimo brez gradbenega dovoljenja, je pa takšno gradnjo po novem potrebno prijaviti, vendar ne na upravni enoti, temveč na občini. V prijavi je potrebno poleg osnovnih podatkov o investitorju vpisati tudi naziv gradnje, njene zunanje mere na stiku z zemljiščem, bruto tlorisno površino in odmike od sosednjih zemljišč. Prijavi je potrebno priložiti tudi grafični oziroma tekstovni prikaz začasnega skladiščnega objekta ali enostavnega objekta.

Še ena izmed novosti je tudi ta, da mora investitor pri gradnji nezahtevnih objektov, za katere je potrebno gradbeno dovoljenje, če objekt gradi sam, imenovati nadzornika. Če pa objekt gradi izvajalec, imenovanje nadzornika ni potrebno.

- Oglas -

Enostavni objekti so enoetažni objekti do štirih metrov višine in enega metra globine, njohov nosilni razpon pa ne sme presegati štirih metrov. Med takšne objekte uvrščamo na primer rastlinjake do 50 kvadratnih metrov, garažne stavbe površine do 20 kvadratnih metrov, skladišča pridelkov do 40 kvadratnih metrov …

.

NAJNOVEJŠE