0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 smutiji za močnejše kosti

3 smutiji za močnejše kosti

MORDA VAS ZANIMA

S staranjem se kostna gostota postopoma zmanjšuje. Kosti postajajo posledično vse bolj krhke. S tem se povečuje nevarnost za zlome. V skrajnem primeru pa se lahko razvije tudi osteoporoza. Tako je nujno, da z zdravimi navadami skrbite za zdravje svojih kosti. Med drugim je zelo pomembno, da svojim kostem zagotovite dovolj kalcija, magnezija in drugih hranilnih snovi, ki so ključne za močne kosti. Ponujamo vam nekaj idej za zelo okusne in zdrave smutije, ki lahko pripomorejo k močnejšim kostem oziroma k zmanjšanju tveganja za osteoporozo

- Oglas -

1. Smuti z zelenolistno zelenjavo

Ena od najpomembnejših snovi za močne in zdrave kosti je nedvomno kalcij. Prepričanje, da lahko kalcij najdemo samo v mleku in mlečnih izdelkih, je zmotno, saj gre za mineral, s katerim so bogata tudi nekatera živila rastlinskega izvora. Ena od najkoristnejših skupin živil za oskrbo telesa s kalcijem je nedvomno zelenolistna zelenjava, ki obenem vsebuje tudi druge minerale, pomembne za kosti, na primer magnezij in fosfor, pa tudi vitamine, kot je vitamin K, ki je prav tako zelo koristen za preprečevanje osteoporoze. Semena čije pa je smiselno vključiti zaradi dejstva, da gre za odličen vir bora. Bor je mineral, ki je zelo pomemben za presnovo kalcija, magnezija in fosforja, torej za presnovo ključnih mineralov za zdrave kosti.

SESTAVINE:

 • 250 mililitrov nesladkanega mandljevega mleka,
 • 2 skodelici zelenolistne zelenjave po izbiri (listnati ohrovt, blitva ipd.),
 • 1 banana,
 • ½ skodelice zamrznjenih borovnic in
 • 1 žlička semen čije.

NAVODILA:

- Oglas -

Zelenolistno zelenjavo operite pod tekočo vodo in jo nasekljajte na večje kose, ki jih nato stresite v kuhinjski mešalnik. Dodajte olupljeno banano in druge sestavine ter mešajte približno 60–90 sekund.

2. Smuti s svilnatim tofujem

Veliko kalcija vsebuje tudi tofu, ki je obenem dober vir magnezija in fosforja ter beljakovin. Nato pa so tu še t. i. izoflavoni, ki so lahko prav tako zelo koristni za zdrave kosti. Za smutije je zaradi konsistence posebno primeren svilnati tofu., toda če ga nimate pri roki, lahko brez težav uporabite tudi klasični tofu.

SESTAVINE:

 • 180 gramov svilnatega tofuja,
 • 250 mililitrov nesladkanega sojinega mleka,
 • 1 skodelica zamrznjenih gozdnih sadežev in
 • 2 banani.

NAVODILA:

- Oglas -

Svilnati tofu nadrobite v vrč kuhinjskega mešalnika. Prilijte sojino mleko ter dodajte olupljeni banani in gozdne sadeže. Mešajte 30–60 sekund.

3. Veganski proteinski smuti

Kot omenjeno, je zelenolistna zelenjava odličen vir kalcija. Ohrovt pri tem ni izjema. Posebej koristen pa je zaradi dejstva, da gre za nadpovprečno dober vir vitamina K. Za zdrave kosti so lahko zelo koristni tudi oreščki (v naravni obliki ali v obliki masla), saj gre praviloma za odličen vir magnezija in beljakovin. Veliko magnezija pa je mogoče najti tudi v temni čokoladi oziroma v presnem kakavu. Smuti, ki ga predstavljamo v nadaljevanju, bo torej vaše telo oskrbel tako z mikro- kot z makrohranili, ki so ključna za zdrave kosti.

SESTAVINE:

 • 300 mililitrov nesladkanega mleka iz indijskih oreščkov,
 • 1 skodelica nasekljanih ohrovtovih listov,
 • 1 banana,
 • 1 žlica kakava v prahu,
 • 1 žlica arašidovega masla in
 • 1 merica veganskih beljakovin v prahu (opcijsko).

NAVODILA:

Večer pred načrtovano pripravo smutija olupite banano in jo narežite na koščke, ki jih nato postavite v zamrzovalnik.

Liste ohrovta temeljito očistite in jih nasekljajte na večje kose. Stresite jih v kuhinjski mešalnik ter dodajte mleko, koščke zamrznjene banane, kakav in arašidovo maslo, po želji pa še veganske beljakovine v prahu. Mešajte približno 60 sekund.

.

NAJNOVEJŠE