Ekologija & OkoljeBiorazgradljivi merilniki srčnega utripa iz morskih alg

Biorazgradljivi merilniki srčnega utripa iz morskih alg

MORDA VAS ZANIMA

Kot se zdi, bodo v prihodnosti merilniki za celodnevno spremljanje srčnega v utripa precej bolj prijazni do okolja – obenem pa tudi bistveno bolj praktični za nošnjo. Znanstveniki z univerze v Sussexu so namreč razvili biorazgradljiv merilnik srčnega utripa, izdelan iz morskih alg. Gre za hidrogel, ki naj bi bil na koži videti podobno kot obliž oziroma tetovaža. Izum je bil predstavljen v članku, ki je bil pred nedavnim objavljen v reviji Sustainable Chemistry & Engineering.

Okolju prijaznejša rešitev & natančnejše meritve kot pri klasičnih merilnikih

- Oglas -

Poleg alg je bilo za izdelavo biorazgradljivega merilnika uporabljenih še nekaj drugih naravnih sestavin (kamena sol, voda itn.). Zelo pomembna sestavina merilnika oziroma hidrogela pa je tudi grafen. Ne le da je hidrogel, izdelan iz teh sestavin, precej bolj ekološki od hidrogelov, izdelanih na osnovi polimerov, ki se običajno uporabljajo v tehnoloških pripomočkih za spremljanje srčnega utripa in drugih zdravstvenih parametrov, ampak je tudi precej bolj občutljiv. Posledično pa je zagotovljena večja natančnost meritev. Biorazgradljivi senzorji iz alg, ki so jih razvili sussekški znanstveniki, so uspešno prestali testiranja in se odrezali precej bolje od klasičnih merilnikov.

»Užitna elektronika« deležna vse več zanimanja

»Užitna elektronika« je eno od trenutno najbolj vznemirljivih polj pri razvoju elektronskih naprav. Vse več znanstvenikov posveča svoje raziskovalno delu razvoju tovrstnih naprav, ki so bistveno prijaznejše do okolja od tradicionalnih možnosti, vključno z uporabo nanomaterialov, in ki jih je – kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja – povsem varno tudi zaužiti. V to kategorijo spadajo tudi biorazgradljivi merilniki, ki so rezultat raziskovalnega dela ekipe znanstvenikov z univerze v Sussexu. Raziskovalci so povedali, da je precej ironično, da se v merilnikih za spremljanje zdravja pogosto uporabljata guma in plastika, ki lahko ogrozita okolje in človeško zdravje. Biorazgradljiva rešitev odpravlja tovrstna tveganja, posebno razveseljivo pa je, da je naprava celo bolj zanesljiva od vse prej kot okolju prijaznih merilnikov, ki se uporabljajo trenutno.

Biorazgradljivi merilniki srčnega utripa iz morskih alg

Ideja za merilnik iz morskih alg se je porodila med spremljanjem kuharske odaje

Ideja za merilnike iz morskih alg se je pojavila povsem po naključju. Dr. Conor Boland, ki je vodil ekipo sussekških raziskovalcev, se je te zanimive možnosti domislil med pandemijo, ko je moral večino časa preživeti doma, posledično pa je pred televizorjem preživljal precej več časa kot običajno. Tako je nekega dne med ogledom kuharske oddaje opazil, da se morske alge vedno pogosteje uporabljajo za strjevanje sladic. V mislih imamo sestavino, znano kot agar oziroma agar agar, ki se pridobiva prav iz morskih alg in ki postaja vedno bolj priljubljen nadomestek za želatino. Dr. Conor Boland je ugotovil, da lahko alge poskrbijo za mehko in prožno, želejasto teksturo jedi – nato pa se je vprašal, kako bi bilo lahko to uporabno pri razvoju merilne tehnologije …

Merilnik bi se praktično povsem zlil s kožo

Morske alge so sicer v osnovi predvsem izolator, toda z dodatkom ustrezne količine grafena so znanstveniki iz njih ustvarili elektroprevoden film. V slani vodi ta film hitro absorbira vodo, rezultat pa je mehek, spužvast hidrogel, ki odlično prevaja električno energijo. Ta izum bi lahko revolucioniral industrijo merilnikov za spremljanje telesnih funkcij, pri tem pa poskrbel za prijetnejšo izkušnjo oseb, ki morajo tovrstne merilnike uporabljati zaradi zdravstvenih težav, saj ne bi bile več potrebne moteče žice. Kot omenjeno, bi bil merilnik podoben začasni tetovaži, kar pomeni, da bi bil na koži praktično nezaznaven, posledično pa povsem nemoteč.

NAJNOVEJŠE