Naredi sam (DIY)Pršilo proti komarjem s česnom

Pršilo proti komarjem s česnom

MORDA VAS ZANIMA

Sezona komarjev jetukaj. Če se hočete izogniti komarjim pikom, je vsekakor pametno, da se nanjo dobro pripravite. To ne pomeni, da se morate zanašati izključno na kupljene izdelke. Zelo učinkovite repelente lahko namreč izdelate kar sami – in se pri tem izognete potencialno škodljivim snovem, kot je DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).

- Oglas -

Za optimalno zaščito priporočamo kombiniranje različnih metod – tako repelentov, ki jih nanesete neposredno na telo oziroma oblačila, kot »zunanjih zaščitnih ukrepov«.

Ena od metod za zaščito doma pred komarji je uporaba naravnega pršila s česnom, ki ga lahko izdelate sami. Pripravljeno mešanico popršite okoli najverjetnejših vstopnih točk, na primer okoli okenskih polic. Če na oknih nimate nameščenih zaščitnih mrež, boste tako precej lažje zračili stanovanje. Vonj česna namreč odbije komarje.

Sestavine

  • 500 mililitrov vode
  • 1 žlica avokadovega ali olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička limoninega soka

Navodila za izdelavo pršila

Česen olupite in ga nasekljajte na manjše koščke. Zmešajte ga z oljem in počakajte najmanj 24 ur. Olje nato precedite ter ga zmešajte z vodo in limoninim sokom. Mešanico prelijte v razpršilko.

Pršilo shranjujte na hladnem, temnem mestu. Pred vsako uporabo ga dobro pretresite.

- Oglas -

Brez skrbi: vonj po česnu je tako blag, da je za človeški nos komaj zaznaven, saj je zelo razredčen oziroma prekrit z drugimi sestavinami – vendar še vedno dovolj močan, da ga komarji zlahka zaznajo. Podobno velja tudi za druge insekte. Pršilo torej ne bo poskrbelo le za zaščito pred komarji, ampak tudi pred številnimi drugimi nepovabljenimi gosti.

Eterična olja za zaščito doma pred komarji

Pri odganjanju komarjev si lahko pomagate tudi z eteričnimi olji. Olja preprosto dodajte v difuzor ali pa jih v razpršilki zmešajte z vodo in nato mešanico popršite po najbolj izpostavljenih mestih (predvsem okoli oken in vrat). Seveda pa je pomembno, da izberete ustrezna eterična olja, torej olja z repelentnimi lastnostmi. Nekaj idej:

  • ETERIČNO OLJE LIMONINEGA EVKALIPTUSA: Gre za eno od najučinkovitejših naravnih možnosti za odganjanje komarjev. Uporabo eteričnega olja limoninega evkaliptusa kot aktivno učinkovino v repelentih proti komarjem so odobrile tudi ugledne zdravstvene organizacije, na primer ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Eterično olje limoninega evkaliptusa lahko uporabite tudi v naravnih repelentih, ki jih boste nanašali neposredno na telo oziroma na oblačila. Pred uporabo ga zmešajte z rastlinskim oljem po izbiri, in sicer v razmerju 1 : 10. Upoštevajte, da eterično olje evkaliptusa ni primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od 3 let.
  • ETERIČNO OLJE SIVKE: Za odganjanje komarjev lahko uporabite tudi eterično olje sivke, ki je posebno primerno za spalnico – vas pomiri in vas pripravi na spanje, obenem pa odbije komarje. Eterično olje sivke odganja komarje zaradi svoje specifične sestave. Sivka vsebuje spojine, kot so linalol, linalil acetat in kamfor. Te spojine imajo zelo močan vonj, ki je za komarje neprijeten, zato se mu raje izognejo.
  • ETERIČNO OLJE POPROVE METE: Za repelentne učinke eteričnega olja poprove mete je zaslužen predvsem mentol. Gre za aktivno spojino, ki zaradi močnega vonja deluje kot naravni odganjalec komarjev, zato je eterično olje poprove mete odlična alternativa agresivnim repelentom, ki se pogosto prodajajo v trgovinah.
  • ETERIČNO OLJE CITRONELE: Citronela je rastlina, ki izvira iz Azije. Vsebuje spojino, imenovano citronelal, ki je znan naravni repelent za insekte, vključno s komarji. Ko se olje citronele razprši ali nanaša na kožo, oddaja močan vonj, ki komarje odvrača. Citronelal deluje tako, da preprečuje, da bi komarji zaznali človeški vonj, ki jih privlači. Poleg tega ima olje citronele tudi antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo preprečiti morebitne okužbe, ki jih povzročajo komarji.

NAJNOVEJŠE