0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKoprivni tonik za lase z dodatkom jabolčnega kisa

Koprivni tonik za lase z dodatkom jabolčnega kisa

MORDA VAS ZANIMA

Kopriva je izjemno trdoživa rastlina. Tako ni posebno presenetljivo, da lahko nanjo naletimo na praktično vsakem koraku.

- Oglas -

Včasih je lahko sicer ta lastnost kopriv nadležna, toda če se spomnimo, koliko dragocenih snovi se skriva v listih tega »plevela«, bomo najverjetneje hitro postali hvaležni za to, da lahko koprive naberemo na praktično vsakem koraku – in jih nato uporabimo za izdelavo najrazličnejših naravnih pripravkov za lepoto in boljše zdravje.

Tokrat vam ponujamo idejo za koprivni tonik za lase z dodatkom jabolčnega kisa, ki lahko pomaga pri najrazličnejših težavah z lasmi …

Navodila za pripravo & uporabo tonika za lase

Za pripravo tonika za lase potrebujete koprivni čaj, ki ga pripravite tako, da koprive prelijete z vrelo vodo in počakate približno 10 minut, na koncu pa mešanico precedite. Za pripravo čaja uporabite 500 mililitrov vode in približno 3 žlice posušenih kopriv (če boste uporabljali sveže koprive, količino povečajte na 6 žlic).

- Oglas -

Koprivni čaj nato zmešajte z jabolčnim kisom, in sicer v razmerju 5 : 1. Po želji lahko dodate še nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Dobro premešajte.

Tonik prelijte po opranih laseh in lasišču ter nato nežno zmasirajte lasišče. Pustite ga učinkovati približno 5–10 minut. Na koncu ga izperite z vodo.

Manjšo količino tonika lahko po želji nanesete tudi na suhe lase in lasišče (pri tem si pomagajte z razpršilko).

Morebitne ostanke tonika shranjujte v hladilniku, kjer lahko počakajo približno 5–7 dni.

Zakaj so koprive tako koristne za lase?

Najverjetneje ste na policah trgovin že zasledili šampone in druge izdelke za nego las z izvlečki kopriv. Gre za zelo priljubljeno sestavino kozmetike za lase, kar ni naključje. Kopriva lahko na lase vpliva zelo blagodejno. Koristna je za:

  • PREPREČEVANJE OKUŽB LASIŠČA: V koprivnih listih lahko najdemo žveplo, ki ga odlikuje protivnetno delovanje. Koprivni pripravki so zato koristni za ublažitev razdraženega lasišča – tudi pri ekcemu oz. atopijskem dermatitisu (znano je, da so koprive tudi odlična naravna pomoč pri alergijah, saj vsebujejo snovi, katerih učinki spominjajo na učinke antihistaminikov).
  • KREPITEV LAS: Bogastvo vitaminov in mineralov v koprivah prispeva h krepitvi las. Če so vaši lasje zelo krhki in lomljivi, težave najverjetneje ne boste mogli odpraviti samo s koprivnim tonikom, vendar lahko ta naravni pripravek iz koprivnih listov kljub temu vsaj nekoliko ublaži stanje in poskrbi za to, da se bodo vaši lasje malce okrepili (tovrstne težave običajno zahtevajo celosten pristop, pri čemer je treba najprej preveriti, ali telesu morda primanjkuje pomembnih hranilnih snovi).
  • ZAŠČITO PRED OKSIDATIVNIM STRESOM: Oksidativni stres, ki je posledica kopičenja prostih radikalov, lahko prizadene tudi vaše lasne mešičke, kar seveda negativno vpliva na lase. Koprive so zato zelo dragocene tudi zaradi dejstva, da vsebujejo veliko antioksidantov.
  • LAŽJO ODPRAVO PRHLJAJA: Zaradi protimikrobnega delovanja lahko koprive oziroma koprivni pripravki pomagajo v boju s prhljajem. Raziskave so pokazale, da so lahko protimikrobne aktivne spojine v koprivah celo učinkovitejše od sintetičnih protimikrobnih pripravkov.
  • ZAŠČITO PRED ČEZMERNIM IZPADANJEM LAS: Koprive se posebno pogosto uporabljajo v izdelkih za preprečevanje čezmernega izpadanja las. Tovrstne koristi kopriv so povezane z različnimi dejavniki, pri čemer je eden od najpomembnejših protivnetni učinek rastline. Čezmerno izpadanje las je namreč pogosto povezano prav z vnetji lasnih mešičkov.
  • POSPEŠEVANJE RASTI LAS: Snovi, ki se skrivajo v listih kopriv, lahko spodbudijo aktivnost tistih delov lasnih mešičkov, ki uravnavajo rast las. Tako so lahko koprivni pripravki zelo koristni tudi za hitrejšo rast las.
.

NAJNOVEJŠE