DomovZdravje & prehranaKaj je presnojedska kuhinja?

Kaj je presnojedska kuhinja?

Se kdaj spraลกujete, kaj toฤno je presnojedstvo in zakaj postaja vedno bolj priljubljeno? Morda ste sliลกali o njem v povezavi z zdravim naฤinom ลพivljenja ali pa poznate nekoga, ki se prehranjuje s presno hrano. Presnojedstvo je naฤin prehranjevanja, ki temelji na uลพivanju surovih, nepredelanih ลพivil. Zakaj bi nekdo izbral tak naฤin prehranjevanja? Odgovor ni tako zapleten, kot se morda zdi. Mnogi verjamejo, da uลพivanje hrane v njeni naravni obliki prinaลกa najveฤ koristi za zdravje, saj ohranja vse vitamine, minerale in encime, ki jih hrana ponuja.

Da bi zaฤeli s presnojedstvom, pa je pomembno tudi, da imate primerno opremljeno kuhinjo. Oglejmo si, kaj je presnojedstvo in kako pripraviti kuhinjo za tak naฤin ลพivljenja.

Presnojedstvo je prehranjevanje brez kuhanja, zato je naslov morda nekoliko zavajajoฤ, ampak tokrat se bomo osredotoฤili zgolj na prostor, kjer boste pripravljali svojo hrano; in to bo najverjetneje kuhinja. Z manjลกimi spremembami se bo vaลกa kuhinja kaj kmalu spremenila v pravo presnojedsko oazo.

Kaj je presnojedstvo?

Presnojedstvo je naฤin prehranjevanja, ki temelji na uลพivanju surove hrane, ki ni bila segreta nad 42-48 stopinj Celzija. Zakaj prav ta temperatura? Zagovorniki presnojedstva verjamejo, da se pri viลกjih temperaturah uniฤijo naravni encimi in hranila v hrani, kar zmanjลกa njeno hranilno vrednost. To pomeni, da boste na jedilnik vkljuฤili sadje, zelenjavo, oreลกฤke, semena in nekatere vrste ลพit v njihovi najbolj naravni obliki.

Zakaj je presnojedstvo tako privlaฤno? Mnogi ljudje, ki se odloฤijo za tak naฤin prehranjevanja, pravijo, da se po obrokih poฤutijo bolj polni energije in vitalnosti. Prav tako pa presnojedstvo pogosto vodi do izgube teลพe in izboljลกanja prebave.

Osnovna pravila presnojedstva

ฤŒe razmiลกljate, da bi preลกli na presnojedstvo, je pomembno poznati nekaj osnovnih pravil:

  • Hrana ne sme biti kuhana ali peฤena pri temperaturah nad 42-48ยฐC.
  • Uลพivati morate ฤim veฤ sveลพega sadja in zelenjave.
  • Oreลกฤki, semena in kalฤki so odliฤen vir beljakovin in maลกฤob.
  • Pomembno je, da hrano pripravljate ฤim manj predelano.

Prednosti presnojedstva

Ste kdaj pomislili, kako bi se poฤutili, ฤe bi svojo prehrano popolnoma preusmerili na surovo hrano? Mnogi zagovorniki presnojedstva trdijo, da so doลพiveli naslednje prednosti:

  • Veฤ energije: Hrana, bogata z encimi in vitamini, telesu omogoฤa, da se poฤuti bolj vitalno.
  • Boljลกa prebava: Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in encimov se prebava izboljลกa.
  • Zmanjลกanje vnetij: Surova hrana pogosto vsebuje veฤ antioksidantov, ki pomagajo zmanjลกevati vnetja v telesu.
  • Izguba teลพe: Presnojedstvo je pogosto nizkokaloriฤno, kar lahko pomaga pri hujลกanju.
Presnojedska kuhinja

Ali je presnojedstvo primerno za vsakogar?

ฤŒeprav ima presnojedstvo ลกtevilne koristi, ni nujno primerno za vse. Nekateri ljudje imajo teลพave z uลพivanjem preveฤ surove hrane, saj lahko to povzroฤi prebavne teลพave, kot je napihnjenost. Poleg tega je lahko ta naฤin prehranjevanja izziv za tiste, ki ลพivijo v hladnejลกem podnebju ali imajo poveฤan energijski vnos. Vedno je dobro, da se pred veฤjo spremembo prehrane posvetujete s strokovnjakom za prehrano.

Kako zaฤeti s presnojedstvom?

Zaฤetek presnojedstva ni nujno teลพaven. Prvi korak je, da zaฤnete postopoma. Na primer, zamenjajte en obrok dnevno s presnojedskim. S ฤasom lahko poveฤujete deleลพ surove hrane v prehrani, dokler ne doseลพete toฤke, ko ste zadovoljni z rezultati in naฤinom ลพivljenja.izboljลกanja prebave.

Kako opremiti presnojedsko kuhinjo?

Presnojedska kuhinja se morda zdi kompleksna, vendar ni treba, da je tako. Pravzaprav je zelo preprosta in temelji na osnovnih pripomoฤkih, ki vam pomagajo pri pripravi surove hrane. Razmislite o tem, kako bi izgledala kuhinja brez kuhalnika ali peฤice. Kljuฤ do uspeลกne presnojedske kuhinje so pravi pripomoฤki, ki olajลกajo pripravo jedi.

Za zaฤetek si poglejmo, ฤesa v kuhinji prav gotov ne boste veฤ potrebovali. ล tedilnik vam bo prav gotovo le ลกe v napoto, zato je najbolje, da ga nekoliko preuredite in nanj postavite veliko desko, in tako boste pridobili ลกe nekaj dodatne povrลกine. Peฤica vam bo tudi le ลกe v napoto, ampak z njo ne morete kaj dosti storiti, zato je najbolje, da jo zgolj ignorirate. ฤŒe imate morda tudi mikrovalovno peฤico, je zdaj pravi ฤas, da se je, ฤe seveda ni vgrajena, ฤim prej reลกite, in ลพe zgolj s to gesto boste precej pripomogli k svojemu zdravju.

S pulta umaknite tudi razne majhne kuhinjske pripomoฤke, s katerimi hrano tako ali drugaฤe kuhate, peฤete ali z njo poฤnete kaj drugega, kar zahteva temperature nad 50 ยฐC. Iz kuhinjskih omaric pospravite vse, kar bi zahtevalo kuhanje, zamrzovalnik hladilnika reลกite vseh zmrznjenih, v naprej pripravljenih obrokov. Po taki ฤistki boste v omaricah kuhinje obdrลพali verjetno le ลกe zaฤimbe. Kaj pa boste storili z vso posodo? Nekaj je boste sicer ลกe potrebovali, predvsem veฤje posode, v katerih boste, na primer, z lahkoto pripravljali razne solate. Vse ostalo pa lahko razdelite med sorodnike, prijatelje ali pa podarite nekomu, ki to paฤ potrebuje.

Kaj je presnojedstvo

Cena presnojedstva in kakลกne aparate potrebujemo

Zdaj pa je ฤas, da se posvetimo temu, s ฤimer boste na novo opremili svojo kuhinjo. Za zaฤetek se ustavimo pri aparatih, s katerimi je priprava presnojedskih dobrot precej laลพje opravilo. Nujni del vsake โ€˜ลพiveโ€™ kuhinje je prav gotovo meลกalnik ali blender, kot mu veฤina rada reฤe s tujko. Na trลพiลกฤu lahko najdete najrazliฤnejลกe modele, velikosti in zmogljivosti. ฤŒe boste meลกalnik uporabljali zgolj za pripravo kaลกastih sokov, vam bo verjetno zadostoval ลพe osnovni model, ki ga je moฤ kupiti v katerikoli trgovini s kuhinjskimi pripomoฤki. ฤŒe pa se boste presnojedstva lotili zares, boste morali razmisliti o zmogljivem in poslediฤno tudi precej draลพjem meลกalniku.

Cena pa naj le ne bo ovira, saj boste tak meลกalnik lahko uporabljali za najrazliฤnejลกe recepte, ne zgolj za pripravo kaลกastih sokov. Raje se odloฤite za nakup dobrega in zmogljivega meลกalnika, kot da preizkuลกate razliฤne modele cenovno bolj dostopnih razliฤic, saj pod ฤrtno z nobenim ne boste zadovoljni. Pri nakupi meลกalnika morate biti pozorni na ลกtevilo obratov in ne zgolj na moฤ motorja, ฤeprav je le-ta tudi pomembna. Med presnojedci sta tako v ospredju dve znamki meลกalnikov, ki jih je moฤ kupiti tudi pri nas; in sicer Vitamix in Blendtec. Cene takih meลกalnikov se zaฤnejo pri pribliลพno 550 evrih. ฤŒe je to previsoka cena za zdravje, pa boste morali presoditi sami.

Poleg meลกalnika vam bo na zaฤetku vaลกe presnojedske poti prav gotovo pomagal tudi dehidrator ali po domaฤe kar presna peฤica. V njem boste lahko pripravljali razne krekerje, pice, pite, palaฤinke, piลกkote โ€ฆ skratka, vse tisto, kar na videz spominja na vaลกe najljubลกe jedi. Dehidrator, kot ลพe ime pove, suลกi, saj iz tistega, kar je v njem, srka vodo, in vse to poฤne s temperaturo, ki je niลพja od 50 ยฐC. Dehidratorji imajo veฤ pladnjev, tako da lahko naenkrat suลกite veฤ presnih dobrot. Ko se boste odloฤali za nakup pravega, bodite pozorni na to, da bo imel moลพnost nastavitve temperature in uro, s katero boste lahko nastavili ฤas suลกenja.

Pomembno je tudi, kako se vroฤ zrak giblje po dehidratorju. Pri okroglih dehidratorjih je tako, da vroฤ zrak potuje po sredini navzgor, kar ne bo omogoฤalo najboljลกega suลกenja. Taki dehidratorji so primerni zgolj za suลกenje zeliลกฤ ali sadja. Raje se odloฤite za dehidrator, ki enakomerno suลกi vse pladnje hkrati in ima dostop vroฤega zraka od zadaj. Znamka, ki je med presnojedci najbolj aktualna, je Excalibur, cene pa se zaฤnejo pri slabih 300 evrih.

Dehidrator

Za ljubitelje sadno-zelenjavnih sokov

Za vse ljubitelje sveลพih sokov je obvezna oprema tudi sokovnik, seveda. Tudi tu je ponudba ogromna in prav rado se zgodi, da nas zopet zapelje cena, in se odloฤimo za poceni razliฤico, ki pa nas bo prej ali slej pustila na cedilu. Izbiramo lahko med dvema vrstama sokovnikov, in sicer med centrifugalnimi, ali takimi, ki soฤijo s pomoฤjo polลพa. Izbira je odvisna od tega, kaj bomo soฤili. ฤŒe bomo sokove pripravljali zgolj iz sadja in trde zelenjave, potem bo dovolj dober centrifugalni sokovnik, ฤe pa bomo soฤili tudi listnato zelenjavo in zeliลกฤa, se bomo morali odloฤiti za tistega s polลพem.

Razlika med obema vrstama sokovnikov je tudi v tem, da centrifugalni soฤijo precej hitreje, vendar se pri tem tudi precej segrejejo, kar lahko ลพe vpliva na izgubo doloฤenih hranilnih snovi in encimov, ki so obฤutljivi na viลกje temperature. Izbira bo torej zopet odvisna od vaลกe odloฤitve, kako resno se boste lotili presnojedstva. Pri sokovnikih je kar nekaj razliฤnih znamk, ki so vredne nakupa, zato nobene ne bi posebej izpostavljala. Vsekakor pa tudi tu drลพi, da za malo denarja dobite le malo muzike.

Osnovna โ€œopremaโ€

Poleg naลกtetega boste morda potrebovali le ลกe nekaj ostrih noลพev, najbolje keramiฤnih. Predvsem zato, ker ne reagirajo s hrano, ki jo reลพete, in tako ne spremenijo njenega okusa. Paziti pa morate, ker so keramiฤni noลพi, poleg tega, da so izredno ostri, tudi zelo krhki in se hitro zlomijo. Prav vam bodo priลกle tudi deske za rezanje, in mandolina, posebno rezilo za pripravo presnih ลกpagetov iz buฤk in korenja.

In ลพe ste nared za ฤudovito ลพivljenjsko preobrazbo. Na zaฤetku boste morali verjetno nekaj veฤ energije nameniti naฤrtovanju obrokov, saj se morate na novo nauฤiti, katere in koliko sestavin potrebujete, spoznati se morate z novimi naฤini priprave hrane in ne nazadnje: z novimi okusi. Vse to boste hitro osvojili in kmalu boste pravi mojstri v vaลกi novi โ€˜nekuhinjiโ€™.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E