0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj je presnojedska kuhinja?

Kaj je presnojedska kuhinja?

MORDA VAS ZANIMA

Presnojedstvo je prehranjevanje brez kuhanja, zato je naslov morda nekoliko zavajajoč, ampak tokrat se bomo osredotočili zgolj na prostor, kjer boste pripravljali svojo hrano; in to bo najverjetneje kuhinja. Z manjšimi spremembami se bo vaša kuhinja kaj kmalu spremenila v pravo presnojedsko oazo.

- Oglas -

Zelenjava in prehranaZa začetek si poglejmo, česa v kuhinji prav gotov ne boste več potrebovali. Štedilnik vam bo prav gotovo le še v napoto, zato je najbolje, da ga nekoliko preuredite in nanj postavite veliko desko, in tako boste pridobili še nekaj dodatne površine. Pečica vam bo tudi le še v napoto, ampak z njo ne morete kaj dosti storiti, zato je najbolje, da jo zgolj ignorirate. Če imate morda tudi mikrovalovno pečico, je zdaj pravi čas, da se je, če seveda ni vgrajena, čim prej rešite, in že zgolj s to gesto boste precej pripomogli k svojemu zdravju. S pulta umaknite tudi razne majhne kuhinjske pripomočke, s katerimi hrano tako ali drugače kuhate, pečete ali z njo počnete kaj drugega, kar zahteva temperature nad 50 °C. Iz kuhinjskih omaric pospravite vse, kar bi zahtevalo kuhanje, zamrzovalnik hladilnika rešite vseh zmrznjenih, v naprej pripravljenih obrokov. Po taki čistki boste v omaricah kuhinje obdržali verjetno le še začimbe. Kaj pa boste storili z vso posodo? Nekaj je boste sicer še potrebovali, predvsem večje posode, v katerih boste, na primer, z lahkoto pripravljali razne solate. Vse ostalo pa lahko razdelite med sorodnike, prijatelje ali pa podarite nekomu, ki to pač potrebuje.

Zdaj pa je čas, da se posvetimo temu, s čimer boste na novo opremili svojo kuhinjo. Za začetek se ustavimo pri aparatih, s katerimi je priprava presnojedskih dobrot precej lažje opravilo. Nujni del vsake ‘žive’ kuhinje je prav gotovo mešalnik ali blender, kot mu večina rada reče s tujko. Na tržišču lahko najdete najrazličnejše modele, velikosti in zmogljivosti. Če boste mešalnik uporabljali zgolj za pripravo kašastih sokov, vam bo verjetno zadostoval že osnovni model, ki ga je moč kupiti v katerikoli trgovini s kuhinjskimi pripomočki. Če pa se boste presnojedstva lotili zares, boste morali razmisliti o zmogljivem in posledično tudi precej dražjem mešalniku. Cena pa naj le ne bo ovira, saj boste tak mešalnik lahko uporabljali za najrazličnejše recepte, ne zgolj za pripravo kašastih sokov. Raje se odločite za nakup dobrega in zmogljivega mešalnika, kot da preizkušate različne modele cenovno bolj dostopnih različic, saj pod črtno z nobenim ne boste zadovoljni. Pri nakupi mešalnika morate biti pozorni na število obratov in ne zgolj na moč motorja, čeprav je le-ta tudi pomembna. Med presnojedci sta tako v ospredju dve znamki mešalnikov, ki jih je moč kupiti tudi pri nas; in sicer Vitamix in Blendtec. Cene takih mešalnikov se začnejo pri približno 550 evrih. Če je to previsoka cena za zdravje, pa boste morali presoditi sami.

Presnojedska kuhinjaPoleg mešalnika vam bo na začetku vaše presnojedske poti prav gotovo pomagal tudi dehidrator ali po domače kar presna pečica. V njem boste lahko pripravljali razne krekerje, pice, pite, palačinke, piškote … skratka, vse tisto, kar na videz spominja na vaše najljubše jedi. Dehidrator, kot že ime pove, suši, saj iz tistega, kar je v njem, srka vodo, in vse to počne s temperaturo, ki je nižja od 50 °C. Dehidratorji imajo več pladnjev, tako da lahko naenkrat sušite več presnih dobrot. Ko se boste odločali za nakup pravega, bodite pozorni na to, da bo imel možnost nastavitve temperature in uro, s katero boste lahko nastavili čas sušenja. Pomembno je tudi, kako se vroč zrak giblje po dehidratorju. Pri okroglih dehidratorjih je tako, da vroč zrak potuje po sredini navzgor, kar ne bo omogočalo najboljšega sušenja. Taki dehidratorji so primerni zgolj za sušenje zelišč ali sadja. Raje se odločite za dehidrator, ki enakomerno suši vse pladnje hkrati in ima dostop vročega zraka od zadaj. Znamka, ki je med presnojedci najbolj aktualna, je Excalibur, cene pa se začnejo pri slabih 300 evrih.

- Oglas -

Za vse ljubitelje svežih sokov je obvezna oprema tudi sokovnik, seveda. Tudi tu je ponudba ogromna in prav rado se zgodi, da nas zopet zapelje cena, in se odločimo za poceni različico, ki pa nas bo prej ali slej pustila na cedilu. Izbiramo lahko med dvema vrstama sokovnikov, in sicer med centrifugalnimi, ali takimi, ki sočijo s pomočjo polža. Izbira je odvisna od tega, kaj bomo sočili. Če bomo sokove pripravljali zgolj iz sadja in trde zelenjave, potem bo dovolj dober centrifugalni sokovnik, če pa bomo sočili tudi listnato zelenjavo in zelišča, se bomo morali odločiti za tistega s polžem. Razlika med obema vrstama sokovnikov je tudi v tem, da centrifugalni sočijo precej hitreje, vendar se pri tem tudi precej segrejejo, kar lahko že vpliva na izgubo določenih hranilnih snovi in encimov, ki so občutljivi na višje temperature. Izbira bo torej zopet odvisna od vaše odločitve, kako resno se boste lotili presnojedstva. Pri sokovnikih je kar nekaj različnih znamk, ki so vredne nakupa, zato nobene ne bi posebej izpostavljala. Vsekakor pa tudi tu drži, da za malo denarja dobite le malo muzike.

Poleg naštetega boste morda potrebovali le še nekaj ostrih nožev, najbolje keramičnih. Predvsem zato, ker ne reagirajo s hrano, ki jo režete, in tako ne spremenijo njenega okusa. Paziti pa morate, ker so keramični noži, poleg tega, da so izredno ostri, tudi zelo krhki in se hitro zlomijo. Prav vam bodo prišle tudi deske za rezanje, in mandolina, posebno rezilo za pripravo presnih špagetov iz bučk in korenja.

In že ste nared za čudovito življenjsko preobrazbo. Na začetku boste morali verjetno nekaj več energije nameniti načrtovanju obrokov, saj se morate na novo naučiti, katere in koliko sestavin potrebujete, spoznati se morate z novimi načini priprave hrane in ne nazadnje: z novimi okusi. Vse to boste hitro osvojili in kmalu boste pravi mojstri v vaši novi ‘nekuhinji’.

Teja Fidler Makoter

.

NAJNOVEJŠE