Se kdaj spraลกujete, kaj toฤno je presnojedstvo in zakaj postaja vedno bolj priljubljeno? Morda ste sliลกali o njem v povezavi z zdravim naฤinom ลพivljenja ali pa poznate nekoga, ki se prehranjuje s presno hrano. Presnojedstvo je naฤin prehranjevanja, ki temelji na uลพivanju surovih, nepredelanih ลพivil. Zakaj bi nekdo izbral tak naฤin prehranjevanja? Odgovor ni tako zapleten, kot se morda zdi. Mnogi verjamejo, da uลพivanje hrane v njeni naravni obliki prinaลกa najveฤ koristi za zdravje, saj ohranja vse vitamine, minerale in encime, ki jih hrana ponuja.
Da bi zaฤeli s presnojedstvom, pa je pomembno tudi, da imate primerno opremljeno kuhinjo. Oglejmo si, kaj je presnojedstvo in kako pripraviti kuhinjo za tak naฤin ลพivljenja.
Presnojedstvo je prehranjevanje brez kuhanja, zato je naslov morda nekoliko zavajajoฤ, ampak tokrat se bomo osredotoฤili zgolj na prostor, kjer boste pripravljali svojo hrano; in to bo najverjetneje kuhinja. Z manjลกimi spremembami se bo vaลกa kuhinja kaj kmalu spremenila v pravo presnojedsko oazo.
Kaj je presnojedstvo?
Presnojedstvo je naฤin prehranjevanja, ki temelji na uลพivanju surove hrane, ki ni bila segreta nad 42-48 stopinj Celzija. Zakaj prav ta temperatura? Zagovorniki presnojedstva verjamejo, da se pri viลกjih temperaturah uniฤijo naravni encimi in hranila v hrani, kar zmanjลกa njeno hranilno vrednost. To pomeni, da boste na jedilnik vkljuฤili sadje, zelenjavo, oreลกฤke, semena in nekatere vrste ลพit v njihovi najbolj naravni obliki.
Zakaj je presnojedstvo tako privlaฤno? Mnogi ljudje, ki se odloฤijo za tak naฤin prehranjevanja, pravijo, da se po obrokih poฤutijo bolj polni energije in vitalnosti. Prav tako pa presnojedstvo pogosto vodi do izgube teลพe in izboljลกanja prebave.
Osnovna pravila presnojedstva
ฤe razmiลกljate, da bi preลกli na presnojedstvo, je pomembno poznati nekaj osnovnih pravil:
- Hrana ne sme biti kuhana ali peฤena pri temperaturah nad 42-48ยฐC.
- Uลพivati morate ฤim veฤ sveลพega sadja in zelenjave.
- Oreลกฤki, semena in kalฤki so odliฤen vir beljakovin in maลกฤob.
- Pomembno je, da hrano pripravljate ฤim manj predelano.
Prednosti presnojedstva
Ste kdaj pomislili, kako bi se poฤutili, ฤe bi svojo prehrano popolnoma preusmerili na surovo hrano? Mnogi zagovorniki presnojedstva trdijo, da so doลพiveli naslednje prednosti:
- Veฤ energije: Hrana, bogata z encimi in vitamini, telesu omogoฤa, da se poฤuti bolj vitalno.
- Boljลกa prebava: Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in encimov se prebava izboljลกa.
- Zmanjลกanje vnetij: Surova hrana pogosto vsebuje veฤ antioksidantov, ki pomagajo zmanjลกevati vnetja v telesu.
- Izguba teลพe: Presnojedstvo je pogosto nizkokaloriฤno, kar lahko pomaga pri hujลกanju.

Ali je presnojedstvo primerno za vsakogar?
ฤeprav ima presnojedstvo ลกtevilne koristi, ni nujno primerno za vse. Nekateri ljudje imajo teลพave z uลพivanjem preveฤ surove hrane, saj lahko to povzroฤi prebavne teลพave, kot je napihnjenost. Poleg tega je lahko ta naฤin prehranjevanja izziv za tiste, ki ลพivijo v hladnejลกem podnebju ali imajo poveฤan energijski vnos. Vedno je dobro, da se pred veฤjo spremembo prehrane posvetujete s strokovnjakom za prehrano.
Kako zaฤeti s presnojedstvom?
Zaฤetek presnojedstva ni nujno teลพaven. Prvi korak je, da zaฤnete postopoma. Na primer, zamenjajte en obrok dnevno s presnojedskim. S ฤasom lahko poveฤujete deleลพ surove hrane v prehrani, dokler ne doseลพete toฤke, ko ste zadovoljni z rezultati in naฤinom ลพivljenja.izboljลกanja prebave.
Kako opremiti presnojedsko kuhinjo?
Presnojedska kuhinja se morda zdi kompleksna, vendar ni treba, da je tako. Pravzaprav je zelo preprosta in temelji na osnovnih pripomoฤkih, ki vam pomagajo pri pripravi surove hrane. Razmislite o tem, kako bi izgledala kuhinja brez kuhalnika ali peฤice. Kljuฤ do uspeลกne presnojedske kuhinje so pravi pripomoฤki, ki olajลกajo pripravo jedi.
Za zaฤetek si poglejmo, ฤesa v kuhinji prav gotov ne boste veฤ potrebovali. ล tedilnik vam bo prav gotovo le ลกe v napoto, zato je najbolje, da ga nekoliko preuredite in nanj postavite veliko desko, in tako boste pridobili ลกe nekaj dodatne povrลกine. Peฤica vam bo tudi le ลกe v napoto, ampak z njo ne morete kaj dosti storiti, zato je najbolje, da jo zgolj ignorirate. ฤe imate morda tudi mikrovalovno peฤico, je zdaj pravi ฤas, da se je, ฤe seveda ni vgrajena, ฤim prej reลกite, in ลพe zgolj s to gesto boste precej pripomogli k svojemu zdravju.
S pulta umaknite tudi razne majhne kuhinjske pripomoฤke, s katerimi hrano tako ali drugaฤe kuhate, peฤete ali z njo poฤnete kaj drugega, kar zahteva temperature nad 50 ยฐC. Iz kuhinjskih omaric pospravite vse, kar bi zahtevalo kuhanje, zamrzovalnik hladilnika reลกite vseh zmrznjenih, v naprej pripravljenih obrokov. Po taki ฤistki boste v omaricah kuhinje obdrลพali verjetno le ลกe zaฤimbe. Kaj pa boste storili z vso posodo? Nekaj je boste sicer ลกe potrebovali, predvsem veฤje posode, v katerih boste, na primer, z lahkoto pripravljali razne solate. Vse ostalo pa lahko razdelite med sorodnike, prijatelje ali pa podarite nekomu, ki to paฤ potrebuje.

Cena presnojedstva in kakลกne aparate potrebujemo
Zdaj pa je ฤas, da se posvetimo temu, s ฤimer boste na novo opremili svojo kuhinjo. Za zaฤetek se ustavimo pri aparatih, s katerimi je priprava presnojedskih dobrot precej laลพje opravilo. Nujni del vsake โลพiveโ kuhinje je prav gotovo meลกalnik ali blender, kot mu veฤina rada reฤe s tujko. Na trลพiลกฤu lahko najdete najrazliฤnejลกe modele, velikosti in zmogljivosti. ฤe boste meลกalnik uporabljali zgolj za pripravo kaลกastih sokov, vam bo verjetno zadostoval ลพe osnovni model, ki ga je moฤ kupiti v katerikoli trgovini s kuhinjskimi pripomoฤki. ฤe pa se boste presnojedstva lotili zares, boste morali razmisliti o zmogljivem in poslediฤno tudi precej draลพjem meลกalniku.
Cena pa naj le ne bo ovira, saj boste tak meลกalnik lahko uporabljali za najrazliฤnejลกe recepte, ne zgolj za pripravo kaลกastih sokov. Raje se odloฤite za nakup dobrega in zmogljivega meลกalnika, kot da preizkuลกate razliฤne modele cenovno bolj dostopnih razliฤic, saj pod ฤrtno z nobenim ne boste zadovoljni. Pri nakupi meลกalnika morate biti pozorni na ลกtevilo obratov in ne zgolj na moฤ motorja, ฤeprav je le-ta tudi pomembna. Med presnojedci sta tako v ospredju dve znamki meลกalnikov, ki jih je moฤ kupiti tudi pri nas; in sicer Vitamix in Blendtec. Cene takih meลกalnikov se zaฤnejo pri pribliลพno 550 evrih. ฤe je to previsoka cena za zdravje, pa boste morali presoditi sami.
Poleg meลกalnika vam bo na zaฤetku vaลกe presnojedske poti prav gotovo pomagal tudi dehidrator ali po domaฤe kar presna peฤica. V njem boste lahko pripravljali razne krekerje, pice, pite, palaฤinke, piลกkote โฆ skratka, vse tisto, kar na videz spominja na vaลกe najljubลกe jedi. Dehidrator, kot ลพe ime pove, suลกi, saj iz tistega, kar je v njem, srka vodo, in vse to poฤne s temperaturo, ki je niลพja od 50 ยฐC. Dehidratorji imajo veฤ pladnjev, tako da lahko naenkrat suลกite veฤ presnih dobrot. Ko se boste odloฤali za nakup pravega, bodite pozorni na to, da bo imel moลพnost nastavitve temperature in uro, s katero boste lahko nastavili ฤas suลกenja.
Pomembno je tudi, kako se vroฤ zrak giblje po dehidratorju. Pri okroglih dehidratorjih je tako, da vroฤ zrak potuje po sredini navzgor, kar ne bo omogoฤalo najboljลกega suลกenja. Taki dehidratorji so primerni zgolj za suลกenje zeliลกฤ ali sadja. Raje se odloฤite za dehidrator, ki enakomerno suลกi vse pladnje hkrati in ima dostop vroฤega zraka od zadaj. Znamka, ki je med presnojedci najbolj aktualna, je Excalibur, cene pa se zaฤnejo pri slabih 300 evrih.

Za ljubitelje sadno-zelenjavnih sokov
Za vse ljubitelje sveลพih sokov je obvezna oprema tudi sokovnik, seveda. Tudi tu je ponudba ogromna in prav rado se zgodi, da nas zopet zapelje cena, in se odloฤimo za poceni razliฤico, ki pa nas bo prej ali slej pustila na cedilu. Izbiramo lahko med dvema vrstama sokovnikov, in sicer med centrifugalnimi, ali takimi, ki soฤijo s pomoฤjo polลพa. Izbira je odvisna od tega, kaj bomo soฤili. ฤe bomo sokove pripravljali zgolj iz sadja in trde zelenjave, potem bo dovolj dober centrifugalni sokovnik, ฤe pa bomo soฤili tudi listnato zelenjavo in zeliลกฤa, se bomo morali odloฤiti za tistega s polลพem.
Razlika med obema vrstama sokovnikov je tudi v tem, da centrifugalni soฤijo precej hitreje, vendar se pri tem tudi precej segrejejo, kar lahko ลพe vpliva na izgubo doloฤenih hranilnih snovi in encimov, ki so obฤutljivi na viลกje temperature. Izbira bo torej zopet odvisna od vaลกe odloฤitve, kako resno se boste lotili presnojedstva. Pri sokovnikih je kar nekaj razliฤnih znamk, ki so vredne nakupa, zato nobene ne bi posebej izpostavljala. Vsekakor pa tudi tu drลพi, da za malo denarja dobite le malo muzike.
Osnovna โopremaโ
Poleg naลกtetega boste morda potrebovali le ลกe nekaj ostrih noลพev, najbolje keramiฤnih. Predvsem zato, ker ne reagirajo s hrano, ki jo reลพete, in tako ne spremenijo njenega okusa. Paziti pa morate, ker so keramiฤni noลพi, poleg tega, da so izredno ostri, tudi zelo krhki in se hitro zlomijo. Prav vam bodo priลกle tudi deske za rezanje, in mandolina, posebno rezilo za pripravo presnih ลกpagetov iz buฤk in korenja.
In ลพe ste nared za ฤudovito ลพivljenjsko preobrazbo. Na zaฤetku boste morali verjetno nekaj veฤ energije nameniti naฤrtovanju obrokov, saj se morate na novo nauฤiti, katere in koliko sestavin potrebujete, spoznati se morate z novimi naฤini priprave hrane in ne nazadnje: z novimi okusi. Vse to boste hitro osvojili in kmalu boste pravi mojstri v vaลกi novi โnekuhinjiโ.