Dom & EnergijaEko kuhinja: 6 korakov do zdravju in okolju prijaznejše kuhinje

Eko kuhinja: 6 korakov do zdravju in okolju prijaznejše kuhinje

MORDA VAS ZANIMA

Po mnenju mnogih je prav kuhinja tisti prostor, ki predstavlja središče oziroma srce vsakega doma. Tokrat bomo zato nekaj pozornosti posvetili vprašanju, kako poskrbeti, da bo vaša kuhinja bolj »eko«. S tem imamo v mislih večinoma precej preproste spremembe, ki imajo pozitiven vpliv tako na vaše zdravje kot na planet.

Kuhinja steklene posode za shranjevanje

Priskrbite so steklene posodice za shranjevanje

- Oglas -

Kakovostne steklene posodice, namenjene shranjevanju hrane, poskrbijo, da vam ne bo treba skrbeti zaradi potencialno nevarnih kemikalij v plastiki, ki bi se lahko sproščale v vašo hrano. Obenem imajo te posodice običajno precej daljšo življenjsko dobo od plastičnih. Za povrh pa vam steklene posodice s pokrovom za nepredušno zapiranje pomagajo pri tem, da zavržete manj hrane, saj lahko morebitne ostanke obroka preprosto shranite za pozneje.

Začnite uporabljati litoželezne ponve in lonce

Dandanes so ponve, izdelane iz materialov, kot sta aluminij in nerjavno jeklo, pogosto prevlečene s teflonom ali podobno snovjo, ki preprečuje oprijemanje. Težava je ta, da te snovi pogosto vsebujejo strupene kemikalije, ki se lahko izločajo med segrevanjem in kontaminirajo hrano. Tako je po mnenju mnogih strokovnjakov precej bolje, da investirate v zares kakovostne, trpežne lonce in ponve iz litega železa, ki jih boste lahko uporabljali še zelo dolgo.  

Kuhinjske krpe

Odpovejte se papirnatim brisačam za enkratno uporabo

Čeprav ste morda navajeni, da imate v kuhinji vedno pri roki papirnate brisače, pa, če dobro pomislite, v resnici večinoma ni prave potrebe, da bi jih uporabljali, ampak gre predvsem za razvado, s katero škodujete tako svoji denarnici kot okolju. Zaradi pogostega, sicer upravičenega izpostavljanja problematičnosti plastičnih odpadkov, namreč velikokrat pozabimo na dejstvo, da proizvodnja papirja zahteva ogromno naravnih virov.  Precej bolje je torej, da izberete pralne alternative.

Poskušajte zmanjšati količino zavržene hrane

Redno pregledovanje vsebine hladilnika in kuhinjskih omaric, racionalno nakupovanje živil in zamrzovanje morebitnih ostankov obrokov so le trije izmed ukrepov, ki vam lahko pomagajo pri tem, da zmanjšate količino hrane, ki jo zavržete. Obroke poskušajte načrtovati tako, da boste za njihovo pripravo uporabili živila, ki jim bo najprej potekel rok uporabe. S količinami ne pretiravajte, če pa se vam že zgodi, da skuhate preveč, ostanke ustrezno shranite ali pa jih poskušajte vključiti v pripravo nove jedi. Ostanke pire krompirja lahko na primer uporabite za pripravo domačih svaljkov, ostanke omake kot osnovo za enolončnico ipd.

Eko kuhinja

Razmislite, ali lahko odpadke še kako uporabite, preden jih zavržete

- Oglas -

Tisto, kar se zdi na prvi pogled povsem neuporaben kuhinjski odpadek, je lahko v resnici še kako uporabno. Kavne usedline so lahko na primer odlična osnova za izdelavo naravnega pilinga ali naravno gnojilo, zelo učinkovite pa so tudi pri absorbiranju neprijetnih vonjav. Podobno velja tudi za olupke citrusov, uporabljene čajne vrečke in še za mnoge druge »odpadke«, ki ponujajo kar nekaj različnih možnosti za uporabo, zato ni treba, da jih takoj zavržete.

Uporabljajte čim bolj naraven detergent za posodo in čistila

To, kako »eko« je vaša kuhinja, pa je ne nazadnje odvisno tudi od detergenta za pomivanje posode in od čistil, ki jih uporabljate za vzdrževanje čistoče v tem prostoru. Izogibajte se izdelkom, polnim agresivnih sestavin, ki običajno negativno vplivajo tako na vaše zdravje kot na okolje. Če še vedno uporabljate takšne izdelke, jih je tako pametno čim prej zamenjati z varnejšimi alternativami. Ena možnost je seveda ta, da se izdelave lotite kar sami. Kot je znano, so odlična osnova za izdelavo domačih čistil sestavine, kot so alkoholni kis, soda bikarbona in limonin sok – torej sestavine, ki jih najverjetneje že imate v svoji kuhinji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×