0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaredite sami: Prašek ali tablete za pomivalni stroj

Naredite sami: Prašek ali tablete za pomivalni stroj

MORDA VAS ZANIMA

Učinkovit prašek in/ali tablete za pomivalni stroj lahko izdelate sami iz enostavnih sestavin.

- Oglas -

V večini domov lahko danes poleg pralnega stroja najdemo tudi pomivalni stroj. Veliko ljudi si tako skorajda ne zna več predstavljati življenja brez tega aparata. S pomočjo pomivalnega stroja lahko namreč prihranimo ogromno časa in truda, ki bi ju morali sicer vlagati v ročno pomivanje posode. Poleg tega je lahko pomivanje posode v pomivalnem stroju varčnejše, posebno če se odločite za enega izmed modelov, ki spadajo med energetsko najučinkovitejše.

Toda čeprav se poraba tople vode s strojnim pomivanjem posode praviloma zmanjša, to ne pomeni, da so rezultati slabši. Nasprotno: pomivalni stroj delo praviloma opravi bolje, če seveda poskrbite za pravilno nalaganje in za izbiro ustreznega programa.

Znano je, da lahko pralni prašek in mehčalec za pralni stroj izdelamo kar doma ter s tem prihranimo nekaj denarja in se izognemo potencialno nevarnim sestavinam v kupljenih izdelkih. Manj znano pa je, da podobno velja tudi za sredstva za pomivalni stroj. Tudi v tem primeru se lahko namreč izdelave lotite kar sami. Praviloma potrebujete samo nekaj osnovnih sestavin, ki jih imate morda že doma.

- Oglas -
Izdelava tablet in praška za pomivalni stroj

Tako imate popoln nadzor nad sestavinami, posledično pa ni nevarnosti, da bi na krožnikih, priboru itn. ostale snovi, ki niso najprimernejše za zaužitje. Izbirate lahko med različnimi možnostmi – od praška do čisto pravih tablet za pomivalni stroj. Kombinacija sestavin, ki jo priporočamo za izdelavo sredstev za pomivalni stroj, je cenovno ugodna in varna, rezultati pa so izjemni. Posoda bo na koncu brezhibno čista.

Sestavine

  • 1 skodelica natrijevega karbonata (»pralna soda«)
  • 1 skodelica boraksa
  • 1/2 skodelice citronske kisline v prahu (za prašek) ali 1/2 skodelice limoninega soka (za tablete)
  • 1/2 skodelice soli

Navodila za izdelavo praška/tablet za pomivalni stroj

Za izdelavo praška za pomivalni stroj v posodi s pomočjo lesene žlice/kuhalnice zmešajte skodelico pralne sode, skodelico boraksa, ½ skodelice citronske kisline v prahu in ½ skodelice soli. Mešanico nato pretresite v posodo za shranjevanje in jo zaprite s pokrovom.

Če za strojno pomivanje posode raje uporabljate tablete, citronsko kislino v prahu zamenjajte z limoninim sokom. Mešanico nato vlijte v silikonske modelčke. Izberite primerno velikost, da boste lahko tablete vstavili v predalček v pomivalnem stroju (uporabite lahko na primer model za izdelavo ledenih kock). Za posamezno tableto praviloma zadostuje približno 1 žlica mešanice. Počakajte, da se tablete strdijo, nato pa jih premestite v posodo, ki jo na koncu zaprite s pokrovom.

Koristni napotki za shranjevanje & uporabo tablet/praška

Ko boste želeli umazano posodo naslednjič očistiti v pomivalnem stroju, v predalček preprosto dodajte eno tableto. Če boste uporabljali prašek za pomivalni stroj, pa priporočamo, da uporabite 1–2 žlici na cikel (odvisno od umazanosti posode).

- Oglas -

Ker doma izdelan prašek za pomivalni stroj ne vsebuje snovi proti strjevanju, ki se sicer pogosto uporabljajo v tovrstnih izdelkih, ni priporočljivo izdelati večje količine naenkrat. Obenem pa morate paziti, da praška v pomivalni stroj ne boste dodali prezgodaj. Pomivalni stroj najprej napolnite, prašek pa nato dodajte šele tik pred začetkom cikla.

Če opazite, da se je prašek za pomivalni stroj strdil oziroma da so nastale grudice, ga pred uporabo zmešajte z leseno žlico, da se ponovno zmehča.

Embalažo, v kateri boste shranjevali doma izdelan prašek/tablete za pomivalni stroj, označite.

Umazane posode pred zlaganjem v pomivalni stroj ni treba izplakovati, saj so doma izdelana sredstva za strojno pomivanje posode kljub temu, da ne vsebujejo agresivnih, potencialno škodljivih sestavin, zelo učinkovita. Zgolj odstranite morebitne ostanke hrane in pazite, da bo med posameznimi kosi v pomivalnem stroju dovolj prostora.

.

NAJNOVEJŠE