0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeCigaretne ogorke bodo uporabili za gradnjo cest

Cigaretne ogorke bodo uporabili za gradnjo cest

MORDA VAS ZANIMA

Na Slovaškem so se lotili zanimivega projekta. Cigaretne ogorke nameravajo spremeniti v material, ki bo nato uporabljen pri gradnji cest. Odpadki, ki onesnažujejo okolje, bodo tako spremenjeni v koristen material. Slovaki upajo, da bo ta »pilotni projekt« spodbudil še več podobnih projektov – tako v domovini kot v Evropi in po svetu. Cigaretni ogorki, ki ležijo po tleh, so namreč marsikje precejšnja težava. Ne le da niso pretirano estetski, ampak prispevajo k onesnaževanju okolja.

- Oglas -

V ustreznem košu konča samo približno ena tretjina cigaretnih ogorkov

Strokovnjaki ocenjujejo, da vsakodnevno nastane kar približno 18 milijard cigaretnih ogorkov. To je seveda v osnovi problematično zaradi negativnih vplivov na zdravje, saj kajenje, kot je znano, občutno poveča tveganje za različne vrste raka, bolezni srca in ožilja ter številne druge težave z zdravjem. Toda čeprav je prav zdravstveni vidik tisti, glede katerega bi nas moralo ob navedeni številki najbolj skrbeti, to ne pomeni, da je količina cigaretnih ogorkov problematična samo zaradi neposrednega negativnega vpliva cigaret na zdravje. Velika večina teh cigaretnih ogorkov konča na tleh.

Glede na ocene naj bi bila v (ustrezen) koš odvržena samo približno ena tretjina teh ogorkov. Pobiralci smeti imajo tako precej dela – pogosto pa cigaretni ogorki niti nisi odstranjeni. Tako lahko še dolgo onesnažujejo okolje in dodatno ogrožajo človeško zdravje, pa tudi zdravje ali celo življenje različnih živali. Bratislavsko podjetje, ki je odgovorno za čiščenje mesta oziroma zbiranje odpadkov, se je odločilo za drugačen pristop. V podjetju so namreč ugotovili, da je najpametneje, da se poskušajo odvrženi cigaretni ogorki uporabiti za nekaj koristnega …

Cigaretne ogorke so začeli v posebnih zabojnikih zbirati že med božičnimi sejmi

Prvi korak je bil izveden že med veselim decembrom. Na bratislavskih božičnih sejmih je bilo tako mogoče opaziti posebne zabojnike, ki so bili namenjeni tako zbiranju klasičnih cigaretnih filtrov kot filtrov, ki se uporabljajo v elektronskih cigaretah. Eksperiment je bil uspešen, saj je bilo zbranih precej cigaretnih ogorkov oziroma filtrov. Zbiranje se tako nadaljuje – filtri pa bodo nato predelani v asfalt, ki se bo uporabil za gradnjo cest. Mestne oblasti upajo, da bo to prispevalo k čistejšim, bolj urejenim ulicam. Zabojniki za cigaretne ogorke naj bi bili po napovedih komunalnega podjetja, ki skrbi za zbiranje odpadkov, nameščeni na vseh javnih dogodkih, ki bodo v letu 2024 potekali v Bratislavi. Zbrani filtri bodo najprej predelani v posebna vlakna, ta vlakna pa bodo nato primešana asfaltu za gradnjo cest.

- Oglas -

Na Slovaškem že imajo cesto, pri gradnji katere so bile uporabljene odvržene cigarete

Projekt, ki so se ga lotili v Bratislavi, ni prvi tovrstni projekt na Slovaškem. Podoben projekt je bil že uspešno izpeljan v mestu Žiar nad Hronom, ki leži v osrednjem delu države. Tam je bila namreč že pred časom zgrajena prva cesta, pri gradnji katere so bile uporabljene odvržene cigarete. Gradnja ceste je zaradi »reciklaže« cigaret zahtevala manjšo količino drugih materialov, sočasno pa je bil odpravljen negativni vpliv odvrženih cigaret na okolje.

Strupene snovi, ki se pogosto sprožajo iz odvrženih cigaret, lahko prispevajo h kontaminaciji vode in prsti. S tem ogrozijo človeško zdravje, pa tudi številne ekosisteme. Kot se zdi, so na Slovaškem našli inovativno rešitev za težavo, ki bo, upamo, navdihnila podobne projekte v drugih državah po Evropi in po svetu, saj so nepremišljeno odvrženi cigaretni ogorki marsikje vse prej kot zanemarljiv vir onesnaževanja.

 

.

NAJNOVEJŠE