0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 kombinacij eteričnih olj za pomoč pri senenem nahodu

5 kombinacij eteričnih olj za pomoč pri senenem nahodu

MORDA VAS ZANIMA

S sezonskimi alergijami naj bi se spopadala kar približno ena četrtina prebivalstva. Pri nekaterih ljudeh so težave relativno blage, pri drugih pa so simptomi zelo moteči, zato je pogosto potrebna uporaba antihistaminikov.

- Oglas -

Med najpogostejše sprožilce sezonskih alergij spada cvetni prah. Tovrstne težave, za katere se uporablja tudi izraz seneni nahod, so tako posebno pogoste v spomladanskih mesecih. Izpostavljenost cvetnemu prahu sproži čezmeren odziv imunskega sistema in pospešeno sproščanje histamina, kar se kaže v obliki simptomov, kot so kihanje, razdražene oči, izcedek iz nosu in oteženo dihanje. Seneni nahod je v najboljšem primeru neprijeten, v najslabšem pa zelo nevaren, posebno za astmatike.

Kot omenjeno, je treba včasih poseči po antihistaminikih, ki vam jih lahko predpiše zdravnik, pri blažjih oblikah simptomov pa pridejo v poštev tudi naravne metode – na primer aromaterapija z eteričnimi olji. S tem se izognete nezaželenim stranskim učinkom, ki se lahko pojavijo med uporabo antihistaminikov. Gre namreč za zdravila, ki pogosto povzročajo težave, kot sta omotičnost in slabost. Premišljeno izbrana eterična olja ublažijo vnetje, prečistijo sinuse in pomagajo pri lajšanju srbečice.

Eterična olja lahko uporabite na različne načine – kot dodatek kopeli, v izparilniku oziroma difuzorju, v doma izdelanem pršilu (pomešana z vodo), kot mazilo (predhodno razredčena z rastlinskim oljem po izbiri, na primer s kokosovim ali olivnim) itn. Če nimate časa za druge metode, je ena izmed možnosti tudi ta, da preprosto odprete stekleničko z izbranim eteričnim oljem, jo približate nosu in nekajkrat globoko vdihnete.

- Oglas -

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 mešanic eteričnih olj, ki lahko pomagajo pri specifičnih težavah, značilnih za sezonske alergije oziroma za seneni nahod.

Pomoč pri zamašenem nosu in pri zamašenih sinusih

Seneni nahod pogosto oteži dihanje. Dihalne poti se deloma zamašijo, kar spremlja neprijeten občutek, zaradi pritiska pa se lahko pojavijo tudi bolečine. Za ublažitev tovrstnih težav je praviloma potrebna malce močnejša mešanica eteričnih olj. Priporočamo kombinacijo 6 kapljic eteričnega olja evkaliptusa, 2 kapljic eteričnega olja smilja in 2 kapljic eteričnega olja balzamovca.

Prečiščevanje zraka

Alergene snovi v zraku lahko okrepijo simptome alergij. Tako niste povsem varni niti doma. Če želite poskrbeti za naravno prečiščevanje zraka v prostorih in s tem za lažje dihanje, uporabite mešanico iz 3 kapljic eteričnega olja poprove mete, 3 kapljic eteričnega olja limone, 2 kapljic eteričnega olja sivke in 2 kapljic eteričnega olja bazilike.

Pomoč pri izcedku iz nosu

Če dihalne poti niso (več) zamašene, ampak vas moti praktično neprekinjen izcedek iz nosu, ki je ena izmed najpogostejših težav, povezanih s senenim nahodom oziroma sezonskimi alergijami, si lahko prav tako pomagate z eteričnimi olji. Odlična izbira je kombinacija 4 kapljic eteričnega olja bergamotke, 3 kapljic eteričnega olja cimeta in 3 kapljic eteričnega olja muškatne kadulje.

Boljši spanec

Seneni nahod lahko negativno vpliva tudi na kakovost spanja. Eterično olje sivke je znano po pomirjajočem učinku oziroma po tem, da blaži težave z nespečnostjo. Sivka pa obenem učinkuje tudi protivnetno, kar lahko pomaga ublažiti simptome alergij (ublažitev otekanja sluznice itn.). Za manj težav z dihanjem ponoči in mirnejši spanec priporočamo mešanico iz 5 kapljic eteričnega olja sivke in 5 kapljic eteričnega olja kardamoma.

- Oglas -

Pomoč pri srbečih očeh

Uporaba premišljeno izbranih eteričnih olj v izparilniku lahko ublaži tudi težave s srbečimi očmi, kar je prav tako eden izmed pogostih simptomov, ki spremljajo sezonske alergije. Za zelo dobre rezultate lahko poskrbi kombinacija 4 kapljic eteričnega olja rimske kamilice, 3 kapljic eteričnega olja čajevca in 3 kapljic eteričnega olja timijana.

.

NAJNOVEJŠE