0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliMehika je opustila zaščito glavatih karet

Mehika je opustila zaščito glavatih karet

MORDA VAS ZANIMA

Mehiška vlada je v veliki meri opustila zaščitne ukrepe in ukrepe za izvrševanje zaščite glavatih karet, kar je privedlo do povečanja števila želv, ki so se ujele in umrle v ribiških mrežah, razkriva nedavno objavljeno poročilo.

- Oglas -

Ugotovitve je objavila Komisija za okoljsko sodelovanje, ki deluje v okviru sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Mehiko in Kanado. Čeprav komisija nima pooblastil za izvrševanje, lahko ameriška vlada zahteva, da Mehika spoštuje te ugotovitve, in bi lahko uvedla prepoved uvoza mehiških morskih sadežev, če ugotovi, da Mehika ne izvaja zaščitnih ukrepov.

Od leta 2019 so kvote za ulov želv v Mehiki v bistvu odpravljene, inšpekcije pa so močno upadle. “Izgubili smo na tisoče ogroženih glavatih karet, ker Mehika skoraj nič ne stori za njihovo zaščito,” je dejal Alejandro Olivera, višji znanstvenik in mehiški predstavnik pri Centru za biološko raznovrstnost. “Vesel sem, da mednarodna skupnost končno poziva mehiško vlado k odgovornosti.”

Smrtnost glavatih karet se je povečala v letu 2018, ko je predsedniški položaj prevzel Andrés Manuel López Obrador, in ostajata na izjemno visoki ravni. Med letoma 2015 in 2017 so našli vsaj 329 mrtvih želv v zalivu Ulloa in njegovi okolici, ki je glavno tihooceansko ribolovno območje ob obali mehiškega polotoka Baja California. Od leta 2018 do 2020 se je to število povečalo na 1360.

- Oglas -

V zgodnjih 2000-ih je Mehika določila kvoto za število mrtvih glavatih karet v tem območju. Teoretično bi, ko bi dosegli prag mrtvih želv, ribolov morali prekiniti do naslednjega leta. Leta 2023 pa je Mehika preprosto odpravila to kvoto in zmanjšala število inšpekcij. Med letoma 2012 in 2017 je Mehika izvedla 1542 inšpekcijskih in nadzornih ukrepov okoli zaliva Ulloa. Med letoma 2018 in 2023 se je to število zmanjšalo na 338.

Preberite tudi: Kareta – naša pomorščakinja

.

NAJNOVEJŠE