0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija8 razlogov za uporabo kisa pri pranju perila

8 razlogov za uporabo kisa pri pranju perila

MORDA VAS ZANIMA

Alkoholni kis je ena izmed najboljših naravnih sestavin za nego perila. Pomaga lahko pri najrazličnejših težavah – od neprijetnih vonjav do zbledelih belih oblačil. Brez skrbi: vonj po kisu se bo hitro razpuhtel, zato vam ni treba skrbeti, da bi zaradi preizkušanja metod, opisanih v nadaljevanju, vaš vonj spominjal na vonj sklede solate. Toda če želite, lahko kisu kljub temu dodate nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri.

- Oglas -

Znebite se vonja po vlagi in plesni

Oblačil, ki so dolgo čakala v omari, se lahko navzame vonj po plesni in vlagi – tudi če na njih ni vidnih sledov plesni. Vonj je sicer precej trdovraten, vendar se ga lahko na srečo znebite s pomočjo kisa. Oblačila položite v boben pralnega stroja in v predalček, ki je namenjen mehčalcu, nalijte 500 mililitrov alkoholnega kisa. Nato zaženite stroj. Ko je perilo oprano, ga ponovno operite, le da tokrat uporabite samo detergent ali prašek.

Odstranite ostanke detergenta/praška

Ocetna kislina v alkoholnem kisu lahko razgradi morebitne ostanke praška ali detergenta, ki so se zažrli globoko v vlakna oblačil. Pri tovrstnih težavah priporočamo, da v predalček za mehčalec pred pranjem perila dodate približno 120 mililitrov alkoholnega kisa.

Poskrbite za naravno beljenje perila

S pomočjo kisa lahko perilu povrnete prvotno belino. V velik lonec nalijte 4 litre vode, ki ji dodajte 250 mililitrov alkoholnega kisa. Zavrite, nato pa v mešanico čez noč namočite perilo, ki ga želite pobeliti. Zjutraj perilo operite še v pralnem stroju. Metoda je primerna za manj občutljivo perilo, ki lahko prenese nekoliko višje temperature, na primer za brisače, kuhinjske krpe in nogavice.

- Oglas -

Znebite se vonja po znoju

V oblačila, ki se nosijo med intenzivnejšo telesno aktivnostjo, se pogosto zažre intenziven vonj po znoju, ki ga je zelo težko odstraniti. Na srečo lahko alkoholni kis pomaga tudi pri tovrstnih težavah. Obenem pa lahko odstrani madeže, ki so nastali zaradi dezodoranta. Tudi pri tej metodi upoštevajte, da je primerna za manj občutljiva oblačila, ki se lahko perejo v pralnem stroju, predvsem za oblačila bele barve. Stekleničko z razpršilko napolnite z alkoholnim kisom, nato pa kis popršite neposredno na območje pod pazduhami in počakajte najmanj 10 minut. Po potrebi problematično območje zdrgnite še s krtačko, na koncu pa oblačila operite v pralnem stroju.

Pranje perila z alkoholnim kisom

Odpravite potrebo po uporabi mehčalca

Alkoholni kis je odlična zamenjava za mehčalec – med drugim zaradi že omenjene sposobnosti odstranjevanja ostankov detergenta, saj so lahko oblačila groba na otip prav zaradi teh ostankov, ki so se zažrli globoko v vlakna. Poleg detergenta pri pranju oblačil uporabite še približno 120 mililitrov alkoholnega kisa, ki ga nalijte v predalček za mehčalec.

Odstranite kosme in živalske dlake

Če v vašem stanovanju bivajo tudi hišni ljubljenčki, najbrž veste, da so dlake na oblačilih zelo pogosta težava. Tudi tu vam lahko na pomoč priskoči alkoholni kis. Če boste namesto mehčalca pri pranju uporabili kis (približno 120 mililitrov na cikel), bo nevarnost za to, da se oblačil oprime živalska vlakna – pa tudi kosmi vlaken – precej manjša.

Znebite se vonja po cigaretnem dimu in drugih močnih vonjav

Poleg vonja po znoju in po plesni se je s pomočjo kisa mogoče znebiti tudi drugih trdovratnih vonjav, na primer vonja po cigaretnem dimu. Potrebujete plastično kad, ki jo napolnite z vročo vodo, nato pa dodajte 250–500 mililitrov alkoholnega kisa (količino prilagodite količini perila in intenzivnosti vonja). V mešanico nato potopite kose oblačil, ki jih želite osvežiti, in počakajte, da kis učinkuje čez noč. Zjutraj oblačila operite še v pralnem stroju. Če želite osvežiti blazine, zavese in druge predmete, ki jih ne smete prati v pralnem stroju, predmete obesite nad kad, napolnjeno s čim bolj vročo vodo z dodatkom 250 mililitrov kisa, nato pa zaprite vrata in počakajte, da para opravi svoje delo.

- Oglas -

Očistite pralni stroj

Kis ne poskrbi samo za temeljito čiščenje oblačil, ampak lahko z njegovo pomočjo očistite tudi boben pralnega stroja. Uporabite približno 500 mililitrov alkoholnega kisa in čim višjo temperaturo vode (stroj zaženite s praznim bobnom). Metodo uporabite samo občasno, saj lahko kis sicer poškoduje dele pralnega stroja. 

.

NAJNOVEJŠE