[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZnebite se trdovratnega vonja po znoju, ki se je zažrl v športna...

Znebite se trdovratnega vonja po znoju, ki se je zažrl v športna oblačila

MORDA VAS ZANIMA

Neprijeten vonj športnih oblačil je zelo pogosta težava. S tem ni mišljen vonj neposredno po vadbi, ampak govorimo o vonju po znoju, ki je prisoten tudi po pranju. Je edino, kar vam preostane, to, da oblačila preprosto zavržete? Ker so lahko kakovostna športna oblačila precej draga, to zagotovo ni najboljša rešitev. Namesto tega lahko preizkusite spodnje nasvete, ki vam bodo zagotovo v pomoč pri boju z neprijetnim vonjem oblačil.

- Oglas -

Prepotena oblačila slecite čim prej

Oblačila, ki ste jih nosili med vadbo, je priporočljivo sleči čim hitreje. Tako zaradi zdravja kot zaradi preprečevanja razvoja neprijetnega vonja. S tem se sicer ne boste znebili vonja po znoju, ki se je že zažrl v oblačila, vendar gre za zelo koristen preventivni ukrep, s katerim lahko uspešno preprečite ponavljanje tovrstnih težav. Ko oblačila slečete, jih ne zvijte. Pametno je, da jih čim prej posušite. To bi namreč zaustavilo razmnoževanje bakterij, ki so glavne krivke za neprijetne vonjave. Zelo priporočljiv preventivni ukrep pa je tudi bolj premišljena izbira materialov za športna oblačila. Če nosite oblačila iz umetnih materialov, se namreč precej hitro razvije neprijeten vonj, saj gre za materiale, ki otežujejo izhlapevanje znoja, posledično pa olajšajo razmnoževanje bakterij. Precej boljša izbira so torej športna oblačila iz materialov, kot je bombaž.  

Vonj po znoju športna oblacila

Oblačila pred pranjem obrnite, pri dodajanju detergenta pa bodite zmerni

Vonja po znoju se boste znebili precej lažje, če boste oblačila pred pranjem obrnili. To bo olajšalo stik med detergentom za pranje perila in notranjo stranjo oblačil, kjer je vonj po znoju najbolj izrazit. Pri dodajanju detergenta upoštevajte pravilo, da je manj več. Čeprav se vam morda zdi, da lahko težavo rešite prav z uporabo večje količine detergenta, lahko v resnici s tem situacijo še poslabšate. Če je detergenta preveč, se lahko molekule ujamejo med vlakna oblačil. S tem tvegate neprijetne kožne reakcije, poleg tega pa predstavljajo ostanki detergenta na oblačilih zelo ugodno okolje za razrast najrazličnejših mikroorganizmov.

Pomagajte si s sredstvi za razkuževanje oblačil

Včasih zgolj detergent ni dovolj. Če je vonj po znoju še posebej trdovraten, bodo potrebna močnejša sredstva. Najbolj priporočljiva je uporaba izdelkov, ki so namenjeni temeljitemu razkuževanju oblačil. To bo namreč uničilo tudi najbolj trdožive bakterije, ki so se morda zažrle globoko v vlakna. Pri uporabi izdelkov za razkuževanje bodite seveda pazljivi: prepričajte se, da gre za sredstvo, ki je primerno za material, iz katerega so izdelana vaša oblačila. Če pri roki nimate posebnega izdelka za razkuževanje oblačil, pa je lahko dobra alternativa uporaba nekoliko toplejše vode kot običajno (vendar ne prevroče, saj se lahko oblačila sicer skrčijo).

Izogibajte se uporabi mehčalca

Mehčalec je lahko pogosto zelo koristen, vendar to ne velja za pranje športnih oblačil. Že manjše količine mehčalca se lahko namreč zažrejo v vlakna in ostanejo tam tudi po pranju. V te ostanke mehčalca se nato ujamejo bakterije in znoj, kar pogosto privede do neprijetnih vonjav, ki jih je zelo težko odstraniti.

- Oglas -

Izkoristite moč kisa, sode bikarbone ali limoninega soka

Pri odstranjevanju neprijetnega vonja po znoju pa si lahko zelo uspešno pomagate tudi z določenimi povsem nravnimi metodami oziroma pripravki. Izjemno učinkovita je mešanica, pripravljena iz kisa in vode (sestavini zmešajte v razmerju 1 : 4). Oblačila preprosto namočite v to mešanico, in sicer za približno pol ure, nato pa jih operite v pralnem stroju. Za nevtralizacijo neprijetnih vonjav je lahko zelo koristna tudi soda bikarbona, ki jo stresite neposredno v pralni stroj. Še ena možnost pa je uporaba limoninega soka.

Preberite tudi: Preprosti triki za preprečevanje prekomernega znojenja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×