0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOdpor do rumene barve – znak, da ste pod hudim stresom

Odpor do rumene barve – znak, da ste pod hudim stresom

MORDA VAS ZANIMA

Preučevanje učinkov, ki jih imajo na nas različne barve, je lahko izredno zanimivo. To, katere barve nas privlačijo in katere odbijejo, lahko razkrije ogromno o nas – tako o naši osebnosti nasploh kot o trenutnem počutju. Nenaden odpor do določenih barv je lahko tako pokazatelj določenega neravnovesja, ki zahteva ustrezno obravnavo. Če vas je začela v zadnjem času motiti predvsem rumena barva, lahko to pomeni, da je vaše življenje pretirano stresno …

- Oglas -

Od izrazito pozitivnih vplivov na počutje do močnega odpora do rumene barve …

Rumeno barvo običajno povezujemo s pozitivno energijo in s srečo. Tako gre za barvo, ki na večino ljudi učinkuje zelo pozitivno, kar je bilo dokazano tudi z različnimi raziskavami. Ljudje, katerih najljubša barva je rumena, naj bi bili tako v povprečju precej manj nagnjeni k depresiji in k anksioznosti od večine populacije.

Zdi se torej nenavadno, da ima lahko ta barva včasih tudi povsem nasprotne učinke, vendar obstaja precej logična razlaga za odpor do rumene barve. Neprijetni občutki, povezano z rumeno, ki jo nekateri imenujejo kar »sončna barva«, so lahko zgolj začasni, včasih pa lahko trajajo precej dolgo.

Preveč dražljajev oziroma stresa – pogost razlog za neprijetne občutke ob rumenih odtenkih

Pri tem ne gre zgolj za to, da morda ne spadate med največje ljubitelje rumenih oblačil ali modnih dodatkov. Govorimo o izrazitem odporu, ko rumena barva povzroči neprijetne občutke in vznemirjenje. Kaj natančno se torej skriva za tovrstno reakcijo? Pri razlagi nam je lahko v pomoč analogija s sončnimi žarki. Čeprav so ti nujni za življenje, se seveda ne moremo pretirano približati Soncu, saj bi nas preprosto scvrlo.

- Oglas -

Če ne prenesete rumene, je lahko torej to povezano z nekakšno prenasičenostjo. Ker ste pod hudim stresom, iščete nekaj, kar bi vam pomagalo pri tem, da se umirite, rumena pa deluje zelo poživljajoče. Čeprav so lahko poživljajoči učinki rumene pogosto zelo koristni, je v nadpovprečno stresnih obdobjih to zagotovo zadnje, kar potrebujete.

Razmislite, ali bi bila lahko kriva tudi vaša prehrana

Odpor do rumene je lahko včasih povezan tudi z neustreznimi prehranjevalnimi navadami. Če vas je začelo motiti vse, kar je rumeno, je lahko to znak, da se na vašem jedilniku prepogosto znajdejo živila, obarvana v rumene odtenke.

S tem seveda ne mislimo zdravih, polnovrednih živil rumene barve. Problematična so lahko predvsem močno procesirana živila, ki so pogosto izdelana na koruzni osnovi. Zaradi uživanja tovrstne hrane  vaš krvni sladkor povsem podivja, kar lahko med drugim vpliva tudi na izločanje čezmernih količin kortizola.

Modra – barva, ki vam lahko pomaga pri spopadanju s stresom

Kako torej ukrepati? Spopadanje s stresom seveda zahteva celosten pristop, kar pomeni, da ne obstaja čudežna rešitev, s katero bi lahko v hipu odpravili vse svoje težave. Vendar si lahko vsaj deloma pomagate tudi tako, da poskušate karseda uravnotežiti barve v svojem življenju. Če ste zaradi rumeni še bolj nervozni kot sicer, to pomeni, da potrebujete več hladnih barv (predvsem pa tistega, kar simbolizirajo te barve, torej umirjenosti, počitka, sproščenosti). Zelo blagodejne učinke ima lahko modra barva, zato je pametno, da poskrbite, da ste čim pogosteje obdani z modrimi predmeti.

- Oglas -

Obenem je priporočljivo, da z modrimi odtenki obarvate tudi svoj krožnik. Še posebej blagodejne učinke imajo lahko borovnice – tako zaradi modre barve kot zaradi snovi, ki jih vsebujejo. Borovnice so namreč bogate z antociani, ki so lahko med drugim zelo koristni prav za uravnavanje našega razpoloženja oziroma počutja.

.

NAJNOVEJŠE