Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Zdravje & prehrana»Na pomoč, ali mi izpade preveč las?!«

»Na pomoč, ali mi izpade preveč las?!«

MORDA VAS ZANIMA

Izpadanje las je povsem običajen proces, ki poteka praktično ves čas. Lasje nam namreč izpadajo vsak dan, vendar v večini primerov to ni razlog za skrb. Če so vaši lasje precej dolgi, se sicer lahko zazdi, da je situacija precej resnejša, kot je v resnici. Na srečo gre običajno zgolj za optično prevaro. Seveda pa po drugi strani ni dobro, da smo preveč brezbrižni. Vsekakor je pametno, da ste pozorni na to, koliko las vam izpade. Če imate občutek, da gre vendarle za preveliko količino, je smiselno, da se o težavi čim prej pogovorite z zdravnikom …

Upoštevajte teksturo svojih las

- Oglas -

Ugotavljanje, ali nam izpade preveč las ali ne, zgolj z zanašanjem na vid je lahko precej zahtevno. Poleg dolžine se namreč razlikuje tudi tekstura naših las, zato je vizualni vtis nemalokrat precej zavajajoč. Še posebej pogosto se izpadanja las ustrašijo ljudje s skodranimi lasmi. Ko skodran las izpade, se namreč pogosto preplete z drugimi, »živimi« lasmi. Tako ostane na glavi, čeprav ne raste več. Med umivanjem ali česanjem, ki je pri ljudeh s skodranimi lasmi praviloma manj pogosto, vas lahko zato preseneti ogromna količina izpadlih las.

To seveda še ne pomeni, da so vsi lasje izpadli naenkrat. Podobno se je najverjetneje dogajalo že v preteklosti, vendar morda niste bili nikoli pretirano pozorni na to, koliko las vam izpade. Če vas torej občasno preseneti nekoliko večje število izpadlih las, to samo po sebi še ni razlog za preplah – najverjetneje obstaja popolnoma logična razlaga. Povprečna količina izpadlih las tako ne presega nujno števila 100 (dnevno naj bi nam namreč izpadlo približno od 50 do 100 las).

Izpadanje las

Preprost test za ocenjevanje resnosti situacije

Pri ugotavljanju, ali se spopadate s čezmernim izpadanjem las, ki je lahko med drugim simptom določenih bolezenskih stanj, vam lahko pomaga tudi preprost test. Ta sicer ne more nadomestiti strokovnega oziroma zdravniškega pregleda, vendar je lahko zelo koristen za osnovno orientacijo. Ko so vaši lasje čisti in suhi, primite spodnjo polovico tanjšega pramena las, nato pa nežno potegnite navzdol. Če vam v rokah ostaneta več kot las ali dva, je lahko to eden od znakov, da je potreben obisk zdravnika.

Zaščita za odtoke kot pomoč pri ugotavljanju, kako resna je težava

Zelo priporočljivo je, da v kopalni kadi oziroma kabini za prhanje uporabljate zaščito za odtok. Ne le da boste s tem zmanjšali nevarnost za zamašitev odtokov, ampak boste imeli tako precej boljši vpogled v to, koliko las vam v resnici izpade. Kot smo že omenili, imejte pri tem v mislih, da je lahko količina izpadlih las po umivanju povezana s teksturo vaših las. Za to, da ste po umivanju zaznali več izpadlih las kot sicer, pa je lahko med drugim krivo tudi to, da ste lase v zadnjem času česali oziroma krtačili redkeje kot običajno. Gre torej zgolj za osnovno orientacijo, pri čemer je treba upoštevati različne individualne okoliščine.

- Oglas -

Pogled na količino las na pokrivalu za odtok vas tako ne sme pretirano prestrašiti, toda če sumite, da se dogaja nekaj nenavadnega, vsekakor ne odlašajte predolgo z obiskom zdravnika. Za čezmerno izpadanje las so lahko krivi različni vzroki. Težava je lahko med drugim povezana s hormonskim neravnovesjem (npr. z nepravilno delujočo ščitnico) ali s pretirano stresnim življenjem, precej pogost vzrok za čezmerno izpadanje las pa je tudi pomanjkanje določenih hranilnih snovi. Prvi korak do razrešitve težave je tako zagotovo iskanje primarnega vzroka zanjo.

Preberite tudi: Izpadanje las (Alopecija) ni le moška težava

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×