[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeBivanje v mini hiški poskrbi za občutno zmanjšanje ogljičnega odtisa

Bivanje v mini hiški poskrbi za občutno zmanjšanje ogljičnega odtisa

MORDA VAS ZANIMA

Mini hiške so postale v zadnjih letih izjemno priljubljene. Eden glavnih razlogov, zaradi katerih se ljudje odločajo za tovrstna bivališča, je seveda povezan z nižjimi stroški, vendar obstajajo tudi dodatne prednosti bivanja v mini hiški. Nemalo ljudi se za to možnost odloči (tudi) zaradi želje po razbremenitvi okolja. Toda kako velik vpliv na ogljični odtis ima ta sprememba v resnici? Prav to je bilo vprašanje, ki si ga je zastavila Maria Saxton, takrat še doktorska študentka. Natančnemu preučevanju navad ljudi, ki prebivajo v mini hiškah, je posvetila kar leto dni, pri svoji raziskavi pa je prišla do nekaterih zelo zanimivih ugotovitev …

Osebe, ki bivajo v mini hiškah, porabijo bistveno manj virov

- Oglas -

»Mini hiška« sicer ni natančno opredeljen pojem, vendar naj bi bila povprečna velikost tovrstnih bivališč približno 35 kvadratnih metrov, pri čemer so seveda možne tudi precej manjše različice. Maria Saxton je med svojo raziskavo anketirala 80 oseb, ki so bivališče običajne velikosti zamenjale za mini hiško. Na podlagi teh anket je izračunala, kako se je s tem spremenil njihov negativen vpliv na okolje. Med drugim je izračunala, kolikšna površina je bila potrebna za zagotavljanje virov, ki so jih prebivalci mini hišk porabili v enem letu (za kuhanje, hrano, ogrevanje itn.).

Mini hiška

Ugotovila je, da se je potreba po različnih virih s selitvijo v mini hiško bistveno zmanjšala. Pred tem je bilo namreč za pokrivanje potreb posameznikov po različnih virih v povprečju potrebnih nekaj več kot 7 hektarjev površine, nato pa se je površina zmanjšala na manj kot 4 hektare. Osebe, ki jih je Maria Saxton intervjuvala, so že pred selitvijo v mini hiško potrebovale manj virov kot povprečni Američan, čigar navade zahtevajo več kot 8 hektarjev površine za zagotavljanje virov letno. S selitvijo v mini hiško je postala torej poraba oseb, ki so sodelovale v raziskavi, bistveno nižja od siceršnje porabe Američanov, in sicer za več kot za 54 odstotkov.

Manj prostora – manj skušnjav za brezglavo nakupovanje

Zdi se sicer, da za ugotovitev, da bivanje v mini hiški zahteva manj virov, niti ne bi bila potrebna posebna raziskava. Vendar je zanimivo, da je Maria Saxton ugotovila, da prihranki energije pogosto niso bili neposredno povezani s selitvijo v manjše bivališče. Razlog za manjšo porabo virov tako niso bili samo manjši stroški ogrevanja ipd. Maria Saxton je preučila 100 različnih navad prebivalcev mini hišk in ugotovila, da so se ljudje, ki živijo v manjših bivališčih, odrezali bolje v kar 86 kategorijah. To pomeni, da so bile njihove navade bistveno bolj ekološke oziroma okolju prijazne. Ogromne razlike so se pokazale pri nakupovalnih navadah. Ker so imela na voljo precej manj prostora za shranjevanje, so se osebe, ki so bivale v mini hiškah, lažje uprle kupovanju predmetov, ki jih niso zares potrebovale. To pa je seveda pomembno prispevalo k zmanjšanju njihovega ogljičnega odtisa. 

Mini hiške bivanje

Okolju prijaznejše navade tudi pri prehrani in transportu

Odločitev za bivanje v mini hiški je bila v večini primerov povezana tudi z bolj ekološkimi prehranjevalnimi navadami. Ljudje, ki se odločijo za nakup oziroma gradnjo manjšega bivališča, tako pogosto zaužijejo manj živil živalskega izvora, obenem pa dajejo prednost lokalni, ekološko pridelani hrani. Pogosto vsaj del sadja in zelenjave pridelajo sami. Poleg tega pa so bile za prebivalce mini hišk v povprečju značilne tudi bolj »zelene« navade, povezane s transportom. Pogosto torej ne gre zgolj za vprašanje velikosti bivalnega prostora, ampak je bivanje v mini hiški mnogokrat povezano s celovito spremembo življenjskega sloga, kar poskrbi za bistveno manjši ogljični odtis v primerjavi z osebami, ki bivajo v večjih stanovanjih oziroma hišah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×