Zdravje & prehranaVaja, ki bo spremenila vaš odnos do slaščic …

Vaja, ki bo spremenila vaš odnos do slaščic …

MORDA VAS ZANIMA

Uživanje v slaščicah ni nujno problematično samo po sebi. Če si občasno privoščite kakovostno slaščico, ki jo imate zares radi, ni potrebe, da imate pri tem slabo vest. Težava pa nastane, če se slaščice na vašem jedilniku znajdejo prepogosto. Tako jih morda uživate predvsem iz navade, pri čemer ima kvantiteta prednost pred kvaliteto – zadovoljite se s tistim, kar vam pač pride pod roke. Kako torej najti zlato sredino? Ni namreč nujno, da se sladicam povsem odpoveste. Pomembno je predvsem to, da znate ugotoviti, kdaj si resnično želite posladka, in da takrat izberete kakovostno sladico, ki bo resnično potešila vašo željo po sladkem. Pri tem vam je lahko v pomoč preprosta vaja, ki poskrbi za več čuječnosti pri prehranjevanju in za bolj zdrav odnos do slaščic …

Nobene hrane ne bi smeli dojemati kot pregrehe oziroma razloga za kazen

- Oglas -

Ena od največjih pasti, v katere se lahko ujamete pri poskusu bolj zdravega prehranjevanja, je odnos »vse ali nič«. Tako lahko začnete verjeti, da si ne smete privoščiti niti najmanjšega »spodrsljaja«, saj bi to izničilo vsa vaša prizadevanja. Če pojeste nekaj, kar dojemate kot »pregreho«, ste tako prepričani, da si zaslužite kazen, kar je seveda vse prej kot zdravo. Tovrsten pogled na hrano lahko vodi do motenj hranjenja, toda tudi če situacija ne postane tako resna, ni priporočljivo, da se poskušate popolnoma odpovedati užitkom pri prehranjevanju.

Čeprav je osnovni cilj prehranjevanja oskrba telesa z energijo, so pomembni tudi občasni gurmanski užitki, predvsem za vaše duševno zdravje. Toda kako poskrbeti, da vas takrat, ko si privoščite sladico, ne bo zaneslo – in da boste obenem izbrali primeren trenutek za tovrstna razvajanja? Rešitev se skriva v bolj čuječnem prehranjevanju, kar pa je precej ohlapen koncept, ki lahko pomeni marsikaj. Tako vam v nadaljevanju predstavljamo konkretne napotke za bolj čuječno uživanje v sladicah.

Med uživanjem v sladicah preizkusite naslednjo vajo za bolj čuječen odnos do hrane

Določeni okusi lahko v nas sprožijo zelo močne čustvene odzive. Običajno gre za okuse, ki jih povezujemo s svojim otroštvom oziroma z občutkom varnosti in ljubezni. V trenutkih, ko v resnici potrebujemo predvsem varnost in občutek sprejetosti, lahko zato skorajda samodejno posežemo po določenih jedeh, ki jih povezujemo s temi občutki. Pogosto so to prav sladice. Ko si boste naslednjič zaželeli nečesa sladkega, se ne upirajte tej želji. Brez slabe vesti si privoščite sladico, vendar bodite med prehranjevanjem in po njem pozorni na svoje občutke, obenem pa tudi na to, kako je sladica vplivala na vaše telesno počutje. Postavljajte si vprašanja, kot so:

  • Kako se počutim, medtem ko jem ta piškot/kos torte/košček čokolade?
  • Je ta sladica resnično tisto, kar najbolj potrebujem v tem trenutku?
  • Se zdaj, ko sem pojedel_la to sladico, počutim bolje, kot sem se pred tem?
  • Je sladica potešila mojo željo ali imam še vedno občutek, da mi nekaj manjka?
  • Je sladica povzročila utrujenost, brezvoljnost, lenobnost?

Če se tudi po zadnjem grižljaju počutite odlično, to pomeni, da je bila sladica najverjetneje res tisto, kar ste potrebovali. Če na koncu ugotovite, da ni bilo vredno, pa boste v prihodnje najverjetneje precej lažje ugotovili, kdaj je želja po sladkarijah najverjetneje krinka za nekaj drugega. Namesto da stalno razmišljate, česa ne smete (kar pogosto privede do prenajedanja, ko vam popustijo zavore), poskušajte biti čim bolj objektivni pri opazovanju učinkov določenih sladic na vaše telo in počutje. Ta vaja vam bo zagotovo pomagala pri iskanju zlate sredine, še posebej če jo boste izvajali vsakič, ko si boste privoščili sladico.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×