0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastSindrom srednjega otroka – razlog za vaše neuspehe?

Sindrom srednjega otroka – razlog za vaše neuspehe?

MORDA VAS ZANIMA

Srednji otroci naj bi se pogosto spopadali s še posebej težkimi preizkušnjami. Ko odrastejo, so lahko občutki, ki so bili povezani z njihovo vlogo v primarni družini, prenesejo na druge odnose. Tako imajo srednji otroci pogosto težave z iskanjem svojega mesta v svetu. Če ste tudi sami srednji otrok, s čimer so mišljeni vsi otroci, ki niso niti prvo- niti zadnjerojenci, ne glede na to, koliko otrok je v družini, lahko s seboj prenašate določena bremena, čeprav se tega morda niti ne zavedate. Prej ko se boste spopadli s temi bremeni, ki jih nekateri imenujejo kar sindrom srednjega otroka, hitreje se jih boste osvobodili. Po drugi strani pa je pomembno tudi to, da znate izkoristiti določene prednosti, ki so povezane s tem, da ste bili rojeni kot srednji otrok …

- Oglas -

Srednji otroci – tisti, ki poskušajo ugoditi vsem …

Ena od najpogostejših značilnosti srednjih otrok je stalna težnja po dokazovanju in želja po priznanju. Ker ste imeli morda v otroštvu pogosto občutek, da ste spregledani, ste iz tega potegnili sklep, da je ljubezen nekaj, za kar se je treba nenehno boriti. Tako vas lahko tudi kot odrasle preganjajo strahovi, da boste potisnjeni na stran, če ne boste nenehno opozarjali nase s pretirano ustrežljivostjo. Poskusi, da bi ugodili vsem, vas bodo prej ali slej povsem izčrpali. Zatiranje lastnih želja, da bi ustregli drugim, zagotovo ni produktivno. Verjemite, včasih je vredno tvegati: če vaši bližnji ne bodo mogli sprejeti, da niste več njihova deklica za vse, si najverjetneje niti ne zaslužijo vaše naklonjenosti.

Tekmovalnost, ki lahko postane malodane bolezenska

Srednji otroci so pogosto nadpovprečno tekmovalni. Tudi to je seveda povezano z željo, da bi izstopali in tako pritegnili pozornost staršev. Tudi ko je otroštvo že zdavnaj za vami, lahko nenehno iščete nove načine, kako zablesteti.  Zdrava tekmovalnost je sicer zagotovo nekaj, kar vam lahko pomaga pri uspehu, vendar gre pri srednjih otrocih pogosto za tekmovalnost, ki je prerastla vse meje. Tako težko zares uživate v posameznih aktivnostih, saj ste osredotočeni izključno na končni rezultat. Sčasoma lahko ugotovite, da je praktično vse, kar počnete, podrejeno želji po dokazovanju.

Nenadni izbruhi, ko postanejo pritiski preprosto preveliki

Pritiski, da bi ugajali oziroma ustregli vsem, lahko postanejo v posameznih življenjskih obdobjih preprosto preveliki. V takšnih trenutkih se lahko srednji otroci zatečejo k drugi skrajnosti. Tako lahko postanejo izredno uporniški (tudi kot odrasli). Nenadoma sklenejo, da so potrebne drastične spremembe, zato so pripravljeni zavreči vse, kar so zgradili, ne glede na to, koliko časa in energije jim je to vzelo. Srednji otroci so lahko torej tudi izredno impulzivni. Nemalokrat obupajo tik pred ciljem, kar je pogosto povezano s potlačenimi strahovi.

Pozitivne plati »sindroma srednjega otroka«: samostojnost, lojalnost, taktnost

Če želite zaživeti bolj svobodno, je po eni strani nujno, da znate prepoznati težave, ki vam jih povzroča dejstvo, da ste bili rojeni kot srednji otrok, in da nato obračunate z neproduktivnimi prepričanji, ki vas ovirajo v življenju. Po drugi strani pa je pomembno, da se zavedate tudi edinstvenih prednosti, ki jih imate kot srednji otrok. Srednji otroci so običajno izjemno samostojni oziroma neodvisni. Izvrstno se znajdejo v stresnih situacijah; ko se drugi zlomijo pod pritiskom, ostanejo srednji otroci zbrani, saj so navajeni tega, da morajo težave pogosto rešiti sami. Običajno so srednji otroci tudi izjemno lojalni, obenem pa gre za osebe, ki so zelo taktne in pripravljene na kompromise.

NAJNOVEJŠE