Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Lepota & kozmetikaVraščene dlake: zakaj se pojavijo in kako jih preprečiti?

Vraščene dlake: zakaj se pojavijo in kako jih preprečiti?

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste se že srečali z vraščenimi dlakami. Težava je še posebej pogosta v poletnih mesecih. Vraščene dlake se namreč pogosto pojavijo po britju oziroma depilaciji. Večinoma na srečo ne gre za resno težavo, vendar lahko pride včasih tudi do precej neprijetne okužbe.

Vraščene dlake pogosto povezane z zamašenimi lasnimi mešički

- Oglas -

Za kaj natančno torej gre pri vraščenih dlakah? Kot je mogoče sklepati že iz samega poimenovanja, se dlaka »zatakne« pod kožo. Namesto da bi rastla navzgor, jo preraste koža, zato se na površini pojavi drobna bunkica, ki je običajno rdečkaste oziroma temnejše barve. Koža okoli vraščene dlake lahko postane boleča in srbeča. Kot omenjeno, pa so možne tudi nekoliko resnejše infekcije, ki jih lahko včasih spremlja gnojni izloček. Razlogi za vraščanje dlak so lahko različni. Pogosto so povezani z zamašitvijo lasnega mešička, na primer zaradi čezmernega delovanja žlez lojnic, kar preprečuje normalno izraščanje dlake. Vraščene dlake se lahko pojavijo na različnih delih telesa – še posebej pogoste so na bradi, nogah, pod pazduhami in okoli intimnega predela, torej na območjih, kjer je britje najpogostejše.

Pri skodranih dlačicah je nevarnost za vraščanje še posebej velika

Verjetnost za vraščanje dlak je med drugim povezana s teksturo dlake in z obliko lasnega mešička. Če so vaše dlake skodrane, je verjetnost za njihovo vraščanje seveda precej večja, podobno pa velja tudi za lasne mešičke nepravilnih oblik. Kot je znano, so vraščene dlake pogosto tesno povezane z depilacijo, predvsem z britjem. Čeprav težave ni mogoče popolnoma preprečiti, lahko z določenimi ukrepi zmanjšate nevarnost za pogosto vraščanje dlak. Obenem pa je pomembno, da skrbite za ustrezno nego območja, kjer ste morda zaznali vraščeno dlako …

Izogibajte se depilaciji, dokler ni koža povsem zaceljena

Pri vraščenih dlakah je skrb za higieno še posebej pomembna. Tako lahko namreč zmanjšate tveganje za (bolečo) okužbo. Čeprav se je precej težko izogniti temu, je nujno tudi, da se izogibate praskanju predela, saj lahko s tem situacijo močno poslabšate. Prav tako pa je zelo pomembno, da se izogibate britju in drugim oblikam depilacije, dokler se težava ne reši. Če to ni mogoče, preskočite vsaj predel(e) z vraščenimi dlačicami.

Depilacija

Piling kože kot pomoč pri vraščenih dlačicah

Dobra prva pomoč pri težavah z vraščenimi dlakami je lahko nežen piling kože, najbolje med prhanjem. Pomagate si lahko s posebnimi masažnimi rokavicami z nekoliko bolj grobo teksturo. Če se je koža vnela, je včasih smiselna tudi uporaba posebnih antibiotičnih mazil. V tem primeru se seveda najprej posvetujte z zdravnikom. Večinoma sicer vnetja, povezana z vraščenimi dlakami, ne zahtevajo posebne medicinske pomoči, saj se koža zaceli relativno hitro.

Kako preprečiti, da vraščene dlake nastanejo?

- Oglas -

Tveganju za ponovne težave z vraščenimi dlakami se najlažje izognete z odpovedjo britju in voskanju. Alternativa je lahko na primer trajno lasersko odstranjevanje dlačic. Toda ker ta možnost pogosto ni izvedljiva, je dobro vedeti, kako lahko tudi pri tradicionalnih oblikah depilacije zmanjšamo nevarnost za vraščanje dlak. Pri britju bodite pozorni na to, da je rezilo britvice, ki jo uporabljate, dovolj ostro. Vedno uporabljajte peno za britje (oziroma podoben izdelek za lažje drsenje rezila). Pazite tudi na to, da bo britje potekalo v smeri rasti dlačic. Po depilacijo kožo namažite s kakovostnim vlažilnim mlekom. Za preprečevanje vraščanja dlak pa je izjemno pomemben tudi reden piling kože. Ta torej ne bi smel priti na vrsto šele takrat, ko se že pojavijo vraščene dlačice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×