Avokado običajno povezujemo predvsem s slanimi jedmi oziroma s slanimi namazi in (p)omakami (najbolj znana jed, pripravljena iz avokada, je tako zagotovo gvakamole). Vendar gre za vsestransko uporaben sadež, ki ga je mogoče vključiti tudi v najrazličnejše sladice. Vaše sladice bodo tako najverjetneje precej bolj zdrave, kot bi bile sicer. Avokado je namreč znan kot eden od najboljših virov zdravih maščob. Poleg tega pa lahko v sadežu najdemo tudi številne pomembne vitamine in minerale. Zamenjava določenih sestavin z avokadom lahko torej poskrbi, da se sladica precej bolj približa oznaki »brezgrešna«.
Avokado kot zamenjava za maslo in druge maščobe v sladicah
Avokado je lahko izvrsten nadomestek za maslo (če na primer želite, da je sladica veganska) ali margarino, z njim pa lahko po želji nadomestite tudi olje. Sadež je torej odlična zamenjava za najrazličnejše vrste maščob v sladicah. Če ga boste uporabili namesto masla, vam priporočamo razmerje 1 : 1. Izbira avokada namesto drugih vrst maščob praviloma poskrbi za zmanjšanje kalorične vrednosti sladice, njen okus pa je še vedno poln in rahlo kremast. Kot omenjeno, bo avokado obenem obogatil sladico s številnimi koristnimi hranilnimi snovmi. Med drugim gre za dober vir kalija, folne kisline in vitamina K, v avokadu pa lahko najdemo tudi nemalo vlaknin, ki poskrbijo za dolgotrajnejši občutek sitosti, hkrati pa pripomorejo k zaščiti srca in ožilja.
Avokado in čokolada – omamno dobra kombinacija
Še posebej okusna je lahko kombinacija avokada in čokolade, ki je lahko osnova najrazličnejših sladic – na primer čokoladnih pralinejev, piškotov ali »rjavčkov«. Četudi imate pri roki samo čokolado in avokado (ter morda še nekaj sladkorja oziroma poljubno sladilo), lahko pripravite preprosto, a izjemno okusno sladico, in sicer čokoladni mousse. Kombinacija penasto mehke teksture in polnega, kremasto-čokoladnega okusa bo zagotovo povsem očarala vaše brbončice. Mousse iz avokada in čokolade je odličen dokaz za to, da so pogosto najokusnejše tiste sladice, ki so pravzaprav zelo preproste in hitre za pripravo. Če boste namesto sladkorja uporabili brezkalorično sladilo, na primer eritritol, si lahko mousse brez težav privoščite tudi vsi, ki poskušate slediti načelom t. i. LCHF-prehranjevanja, ki temelji na zmanjševanju vnosa ogljikovih hidratov.
Doma pripravljen avokadov sladoled
Med zamrzovanjem pretlačenega avokada praviloma ne nastajajo kristalčki, zato je sadež zelo primeren tudi za izdelavo domačega sladoleda (podobno kot na primer banana). Doma pripravljen avokadov sladoled je zanimiva, obenem pa zdrava sladica, ki si jo lahko privoščite brez slabe vesti (tudi v tem primeru gre za sladico, ki ustreza načelom LCHF-prehranjevanja). Če želite, lahko seveda avokado pri pripravi sladoleda kombinirate z drugimi sestavinami, na primer z zamrznjenim jagodičevjem.
Prečudovita glazura za torte
Zakaj bi pri izdelavi tort in drugih sladic uporabljali umetna barvila, ko imate na voljo toliko povsem naravnih možnosti. Zamenjava umetnih barvil z naravnimi je zagotovo še eden od korakov k bolj zdravim sladicam. Seveda pa boste morali biti tako malce bolj kreativni. Če ste si na primer zamislili zeleno glazuro za torto, je odlična izbira prav avokado (tudi pri glazuri lahko avokado uporabite namesto masla). Pri tem pazite, da boste za izdelavo glazure izbrali avokado, ki je povsem zrel. Stresite ga v skledo ter mu dodajte malce limoninega soka in sladkor v prahu. Sestavine zmešajte z ročnim mešalnikom, nato pa uporabite mešanico namesto klasične glazure. Ker je avokadova glazura praviloma nekoliko redkejša, vam svetujemo, da torto v hladilniku pustite malce dlje kot običajno.
Preberite tudi: Kako uporabiti avokado: 12 zanimivih idej