0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastNaučite se reči ne – in začnite živeti tako, kot si resnično...

Naučite se reči ne – in začnite živeti tako, kot si resnično želite!

MORDA VAS ZANIMA

Vaše življenje bi bilo najverjetneje precej lepše in bolj umirjeno, če bi znali pogosteje reči ne. Vendar pa je to seveda precej lažje reči kot storiti. Po eni strani so tu obveznosti, ki se jim je praktično nemogoče izogniti, po drugi strani pa še vse tisto, kar bi sicer lahko izločili iz svojega življenja, vendar preprosto ne zberete dovolj poguma za to. Tako počnete stvari, v katerih ne uživate zares, saj vas je strah zamer. Prav premagovanje tega strahu je ključno za vašo »osvoboditev«. Pot sicer ne bo lahka, vendar boste na koncu tega procesa zagotovo ugotovili, da ste bistveno srečnejši, kot ste bili takrat, ko ste poskušali ustreči vsem, pri tem pa ste praktično povsem pozabili nase …

- Oglas -

Razmislite o globljih vzrokih za težavo

Kaj je tisto, zaradi česar vas je tako strah reči ne? Tovrstni strahovi nemalokrat izvirajo iz obdobja otroštva oziroma odraščanja. Morda so vam dajali vaši bližnji oziroma ljudje okoli vas pogosto občutek, da morate narediti vse, kar se pričakuje od vas, sicer ne boste vredni njihove ljubezni. Postopoma ste tako potlačili lastne želje, mnenja itn., saj ste se bali konfliktnih situacij oziroma osamljenosti. Tako ste si na neki način »kupovali« tujo naklonjenost z brezpogojno ustrežljivostjo in prilagodljivostjo, ta vzorec pa ste nato ohranili tudi kot odrasli. Tovrstno brskanje za vzroki je lahko seveda precej travmatično. Najverjetneje bodo na površje priplavali neprijetni spomini, vendar je nujno, da se soočite z njimi. Le tako se boste lahko rešili nezavednih prepričanj, ki so povezana s temi dogodki.

Ne zadajte si pretirano ambicioznih ciljev

Nemogoče je pričakovati, da boste praktično čez noč postali izjemno samozavestna oseba, ki nikoli ne pristane na nekaj, kar v resnici ni v skladu z njenimi željami. Če imate hude težave s tem, kako reči ne, se morate zavedati, da bo proces »preobrazbe« najverjetneje precej počasen. Tako je zelo pomembno, da so vaši cilji realistični. Neuspeh vas lahko sicer povsem potre, posledično pa obstaja nevarnost za to, da obupate nad načrtovano spremembo. Predlagamo vam, da za začetek pregledate svoj urnik obveznosti za prihodnji teden. Nato izberite eno samo dejavnost, ki je v resnici tam izključno zato, ker želite ustreči drugim – oziroma ker se bojite reči ne. Osebam, ki jih to zadeva, sporočite, da ne boste imeli časa. Postopoma pa si lahko seveda zadajate tudi malce večje cilje.

Izognite se pretiranemu pojasnjevanju

Osebe, ki imajo težave s tem, kako reči ne, so pogosto nagnjene k pretiranemu pojasnjevanju oziroma opravičevanju svojih odločitev. Tudi če vam torej uspe zavrniti nekaj, kar ni v vašem interesu, nato namenite ogromno časa in energije pojasnjevanju, saj vas skrbi, kaj si bodo o vas mislili drugi. Pri tem obstaja možnost, da drugi ljudje izkoristijo vašo negotovost in vas prepričajo, da na koncu vendarle storite tisto, čemur ste se poskušali izogniti. Tako vam svetujemo, da se izognete upravičevanju svojih odločitev. Če na primer rečete, da nimate časa za nekaj, niste dolžni pojasnjevati, kaj boste počeli v tistem terminu.

Ne pozabite: to, čemu boste posvečali svoj čas, ne more biti predmet pogajanj. Osebe, ki poskušajo za vsako ceno izvedeti, kaj boste počeli, posegajo v vašo intimo. Čeprav vam bo ob tem sprva neprijetno, je pomembno, da ste odločni. Ob tem se večkrat opomnite, da tisto, s čimer si boste prislužili tuje spoštovanje, ni ustrežljivost, ampak samospoštovanje.

NAJNOVEJŠE