0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOb okužbi sečil se pogosto predpišejo napačni antibiotiki

Ob okužbi sečil se pogosto predpišejo napačni antibiotiki

MORDA VAS ZANIMA

Okužbe sečil so eden od najpogostejših razlogov za predpisovanje antibiotikov. Toda kot so razkrili izsledki študije, ki je bila pred nedavnim objavljena v akademski publikaciji Infection Control & Hospital Epidemiology, se pri tovrstnih težavah zelo pogosto predpišejo napačni antibiotiki. Prispevek je nastal na podlagi obsežne raziskave, ki je zajemala podatke za dobrih 670.000 žensk. Raziskovalci so po analizi teh podatkov ugotovili, da je skoraj polovica žensk ob okužbi sečil prejela napačne antibiotike, poleg tega pa je antibiotično zdravljenje pogosto trajalo predlogo.

- Oglas -

Antibiotiki se pogosto predpisujejo pred rezultati laboratorijskih analiz

Glavni razlog za napačno izbiro zdravila je povezan z dejstvom, da se antibiotiki pogosto predpišejo pred rezultati urinokulture (gre za preiskavo, s katero se preverja prisotnost različnih bakterij v vzorcu urina), včasih pa se zdravniki za urinokulturo niti ne odločijo. Na rezultate je treba praviloma počakati 3 dni, kar je lahko pri okužbah sečil zelo neprijetno. Ker želijo zdravniki pacientom oziroma pacientkam vsaj nekoliko pomagati pri omilitvi bolečine in drugih neprijetnih simptomov, se običajno odločijo za takojšnje predpisovanje antibiotikov, čeprav rezultati analize vzorca urina še niso na voljo. K tej odločitvi včasih prispeva tudi zaskrbljenost glede morebitnega resnejšega poteka okužbe. Resnejša oblika okužbe sečil lahko namreč med drugim prizadene tudi ledvice. Hitro predpisovanje antibiotikov je tako pri okužbah sečil ustaljena praksa. To pa ima seveda tako prednosti kot slabosti …

Prehitro predpisovanje neustreznih antibiotikov prispeva k nevarnosti za bakterijsko rezistenco

Ena od najbolj negativnih plati prepogostega predpisovanja (neustreznih) antibiotikov so vedno večje težave s t. i. bakterijsko rezistenco. Bakterije postanejo torej odporne na določeno vrsto antibiotikov, ki posledično niso več učinkoviti. Poleg tega zdravniki na posameznih geografskih območjih pogosto posegajo po podobnih zdravilih oziroma vrstah antibiotikov, s čimer se možnost za bakterijsko rezistenco –  eno od največjih sodobnih težav, povezanih z javnim zdravjem – še poveča. Raziskovalci, ki so se podpisali pod uvodoma omenjeno študijo, so sicer opazili določene razlike med navadami zdravnikov v urbanih in v malce bolj ruralnih okoljih, vendar pri tem ni šlo za večja odstopanja. Predpisovanje neustreznih antibiotikov je bilo zelo pogosto tako na urbanih kot na ruralnih območjih.

V določenih primerih je vendarle smiselno, da se zdravljenje začne čim prej …

Prehitro predpisovanje antibiotikov pa ni problematično le zaradi vpliva na bakterijsko rezistenco, torej zaradi možnosti pojava novih, odpornejših bakterijskih sevov, ampak lahko napačni antibiotiki hkrati otežijo proces zdravljenja okužbe. Neprijetni simptomi so lahko tako prisotni dlje, kot bi bili sicer. Obenem je lahko uporaba antibiotikov z ožjim spektrom delovanja boljša izbira tudi z vidika zaščite mikrobioma, pri čemer je pomemben tudi optimalen čas zdravljenja. Pogosto naj bi se namreč antibiotiki uporabljali precej dlje, kot bi bilo potrebno za zajezitev okužbe.

- Oglas -

Strokovnjaki se tako večinoma strinjajo, da bi bila potrebna večja previdnost pri predpisovanju antibiotikov za zdravljenje okužb sečil. Pogosto bi bilo tako smiselno počakati 3 dni in se za najprimernejši antibiotik odločiti šele po prejemu rezultatov laboratorijskih analiz, v vmesnem času pa uporabljati naravne pripravke za lajšanje simptomov okužbe, na primer brusnične pripravke (včasih nato antibiotiki niti niso več potrebni). Vendar pa po drugi strani obstajajo tudi primeri, ko je smiselno, da se zdravljenje bakterijske okužbe sečil začne čim prej. To velja na primer za nosečnice in za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Zadnjo besedo mora imeti torej vsekakor vaš osebni zdravnik, ki pozna vaše konkretne okoliščine oziroma dejavnike tveganja.

Preberite tudi: Okužbe sečil ter vnetja sečil – kako jih učinkovito odpravimo?

.

NAJNOVEJŠE