0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaVraščene dlake po britju: Kako zmanjšati pojavnost?

Vraščene dlake po britju: Kako zmanjšati pojavnost?

MORDA VAS ZANIMA

Vraščene dlake po britju so neprijetna težava, ki lahko povzroči draženje, vnetje in celo okužbe. Večina žensk brez britja nog enostavno več ne more, z gladkimi nogami pa pride tudi nadlega v obliki vraščenih dlak. Med britjem se se s površja kože hočeš nočeš odstrani tudi celice s površja kože, zaradi poškodovane zunanje zaščitne plasti pa koža postane razdražena in suha. Tudi prehitro in nepravilno britje botruje razdraženi koži, na kateri se nato pojavijo izpuščaji. Vraščene dlake nastanejo posledično, in sicer pri temeljitem britju, ki poškoduje lasne mešičke.

- Oglas -

Vzroki za vraščene dlake po britju

1. Nepravilna tehnika britja

Britje proti smeri rasti dlak, uporaba topega britvice in premočno pritiskanje britvice na kožo lahko povzročijo vraščene dlake. To lahko povzroča, da se dlake režejo pod površino kože, kar povečuje tveganje za vraščanje.

2. Debela ali kodrasta dlaka

Ljudje z debelimi ali kodrastimi dlakami so bolj nagnjeni k vraščenim dlakam, saj se dlake lažje zvijejo in rastejo nazaj v kožo.

3. Zamašeni lasni mešički

Zamašeni lasni mešički zaradi odmrlih kožnih celic, olja in umazanije lahko preprečijo, da bi dlake normalno rasle navzven, kar povečuje tveganje za vraščanje dlak.

- Oglas -

Če se vam pojavljajo vraščene dlake po britju, redno menjavajte rezila

Vraščene dlake po britju so lahko neprijetna težava, vendar jih je mogoče učinkovito preprečiti in zdraviti s pravilnimi tehnikami in nego kože. Nekatere ženske, pa tudi moški, z vraščanjem dlak sploh nimajo problema, druge pa se stem spopadajo tako rekoč na dnevni ravni. Vraščena dlaka je najlažje izpuliti tako, da najprej na prizadeto mesto položite krpo, ki ste jo namočili v topli vodi.

Mesto pustite pokrito vsaj 5 minut, da se dlaka in koža zmehčata, nato pa jo s pinceto previdno izvlečete. V primeru, da imate pogosto probleme z vraslimi dlakami, nemudoma zamenjajte brivski aparat. Tudi rezila redno menjavajte in razkužujte, s tem boste namreč zmanjšali možnost okužb.

Vraščene dlake po britju

Zdravljenje vraščenih dlak po britju

Z upoštevanjem preventivnih ukrepov in pravočasnim zdravljenjem lahko zmanjšate tveganje za vraščene dlake in ohranite gladko, zdravo kožo.

1. Topli obkladki

Uporaba toplih obkladkov na prizadetem območju pomaga odpreti pore in omogoča, da se vraščena dlaka sprosti. Namočite čisto krpo v topli vodi in jo nekaj minut držite na prizadetem območju.

2. Nežno odstranjevanje

Če je vraščena dlaka blizu površine kože, jo lahko previdno odstranite s sterilno iglo ali pinceto. Pazite, da ne poškodujete kože in ne povzročite okužbe.

- Oglas -

3. Piling in vlaženje

Uporabite nežen piling, da odstranite odmrle kožne celice in omogočite, da se vraščena dlaka sprosti. Po pilingu nanesite vlažilno kremo, da zmanjšate draženje.

4. Zdravilne kreme

Uporaba krem, ki vsebujejo salicilno kislino, glikolno kislino ali hidrokortizon, lahko pomaga zmanjšati vnetje in spodbuja celjenje. Posvetujte se z dermatologom glede uporabe teh izdelkov.

5. Izogibanje britju

Če imate vraščene dlake, se izogibajte britju na prizadetem območju, dokler se koža ne zaceli. To pomaga preprečiti nadaljnje draženje in okužbe.

Domač pripravek za po britju iz avokada

Pred britjem morate obvezno poskrbeti, da bodo tako dlake kot koža mokre. Najbolje bo, če si pred britjem privoščite 10-minutno vročo kopel. Namesto pene za britje uporabljajte sok aloje vere ali pa si vsaj privoščite peno, ki ga vsebuje. Tako bo možnost zapletov in vraščenih dlak precej manjša. Po britju si noge namažite s pripravkom iz kumare in avokada. Avokado olupite in razkoščičite, nato pa ga zmiksajte skupaj z eno kumaro. Mešanico si nanesite na noge in pustite delovati nekaj minut, nato pa sperite z mlačno vodo. Avokado vsebuje olja in vitamine, ki ublažijo kožne izpuščaje, kumare pa kožo vlažijo.

Izogibajte se voskanja

Če vraščene dlake v vašem primeru predstavljajo problem, se vsekakor izogibajte voskanja, saj bo vraslih dlak potem še precej več. Popolno gladkost nog boste na ta način sicer dosegli, vendar po vsakem voskanju dlake namesto navpično začno rasti pod kotom, kar možnost vraščanja samo še poveča. Ne dovolite, da bi po nepotrebnem trpeli zaradi previsokih lepotnih standardov. Sprostite se in imejte se radi, zaradi kakšne dlake sem ter tja ne bo konec sveta!

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Če vraščene dlake povzročajo hude bolečine, vnetje ali znake okužbe (kot so gnoj, rdečica, vročina), je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč. Dermatolog lahko predpiše antibiotike ali druga zdravila za zdravljenje okužbe in zmanjšanje vnetja.

.

NAJNOVEJŠE