0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaAlergijski izpuščaji in kako si lahko pri njih pomagamo

Alergijski izpuščaji in kako si lahko pri njih pomagamo

MORDA VAS ZANIMA

Izpuščaji na koži so posledica alergijske reakcije, pojavijo pa se v obliki belih ali rdečih bulic in mehurčkov. Lahko so majhni ali veliki, največkrat so rezultat celičnega izločanja histamina, kemične učinkovine, ki povzroča prepuščanje tekočine skozi krvne žile v globlje plasti kože. Krivcev je več, od sončne svetlobe, mraza, vročine, pritiska, stresa, virusne okužbe ali zdravila do cvetnega prahu, prašnih delcev, pršic in lupinarjev. Čeprav so izpuščaji sila neprijetni, navadno niso škodljivi in izginejo sami v nekaj urah, če pa vztrajajo več dni, poiščite zdravniško pomoč. Tudi če se izpuščaji pojavijo okrog oči ali v ustih in če jih spremljajo še težko dihanje ali omotica, nemudoma poiščite pomoč strokovnjaka, saj v nasprotnem primeru tvegate, da bo prišlo do anafilaktičnega šoka, kar bo ogrozilo vaše življenje.

- Oglas -

Domača blažilna sredstva

Na izpuščaje si vselej lahko nanesete ognjičevo kremo, ki mnogim pomaga. Adstringens pomaga krččiti krvne žile, da potem prepuščajo precej manj histamina. Tudi pasta iz vode in sode bikarbone na izpuščaje deluje blagodejno, saj preprečuje srbenje. Podoben učinek ima tudi vinski kis, ki ga zmešate z vodo, v raztopino nato položite obkladke in jih položite na prizadeto mesto. Poskusite lahko tudi s starodavnim kitajskim zdravilom proti izpuščajem: zavrite 60 g rjavega sladkorja in 30 g svežega ingverja v 200 ml vinskega kisa in počakaajte 10 minut. Mešanico nato zmešajte z mlačno vodo in trikrat na dan nanesite na izpuščaje.

Kopriva je naravni antihistaminik

V ljudskem zdravilstvu kopriva že dolga stoletja velja za naravni antihistaminik, iz svežih ali suhih listov si lahko pripravimo čaj, ki ga potem pijemo trikrat na dan, lahko pa koprivo zaužijemo tudi v obliki kapsul. Tudi vitamin C v velikem odmerku (1000 mg na dan) ima podoben učinek, vendar odmerka ne prekoračite, saj lahko v nasprotnem primeru dobite prebavne motnje.

Pišite dnevnik

Če imate kožne izpuščaje, vendar niste popolnoma prepričani, kaj jih povzroča, nemudoma začnite pisati dnevnik. Največkrat je krivo nekaj, kar ste zaužili, od hrane in pijače do prehranskih dopolnil ali zdravil. Vendar si zapisujte tudi druge dejavnike, morda ste bili v nekem trenutku pod stresom, tudi vreme je lahko krivo. S pozornim zapisovanjem boste nek dogodek lažje povezali s ponovnim izbruhom izpuščajev.

NAJNOVEJŠE