0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHladna juha iz hokaido buče in krompirja

Hladna juha iz hokaido buče in krompirja

MORDA VAS ZANIMA

Hokaido buča sicer velja za jesensko bučo, ki primerno shranjena ostane sveža nekaj mesecev, vendar ni razloga, da iz nje ne bi pripravili tudi osvežilne juhe za najbolj vroče dni. Hladne juhe pri nas še vedno niso tako pogoste kot tople, vendar to ne pomeni, da niso prav tako okusne. Njihova prednost je tudi v tem, da jih lahko pripravimo en dan prej, nato pa jih do naslednjega dne shranimo v hladilniku.

- Oglas -

Varujejo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov

Hokaido buče niso le okusne, marveč tudi zdrave, saj so bogate z betakaroteni, ki varujejo naš vid, poleg tega pa tudi povečajo količino pigmenta v koži in nas varujejo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov. Poleg tega vsebujejo tudi vlaknine, ki so dobre za našo prebavo, vitamin C in kalij, ki preprečuje arterosklerozo in druge bolezni ven. Uživanje hokaido buč se priporoča tudi ljudem s sečnimi težavami, saj delujejo diuretično in pospešujejo izločanje urina. Primerne so tudi za razne diete, saj kljub visokim hranilnim vrednostim vsebujejo le malo kalorij.

Za osvežilno poletno juho potrebujemo (za 4 osebe):

  • eno hokaido bučo,
  • 2 večja krompirja,
  • 4 stroke česna,
  • 2 korenčka,
  • manjše steblo zelene,
  • šopek peteršilja,
  • sol in poper,
  • bučno olje.

Bučo operemo, ji odstranimo pecelj in jo prerežemo na pol, nato pa ji odstranimo semena. Hokaido buče ni potrebno lupiti, saj kuhana lupina postane čisto mehka, poleg tega vsebuje največ hranilnih snovi. Očiščeno bučo nato narežemo na večje kose in jih skupaj z olupljenim in narezanim krompirjem in korenjem damo v lonec ter prelijemo z vodo. Steblo zelene in olupljen česen nasekljamo in dodamo v lonec, vse skupaj solimo. Kuhamo približno 20 minut, toliko, da se krompir skuha in buča zmehča, nato pa vse skupaj s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno juho. Poskusimo in po potrebi dosolimo. Takšno juho eveda lahko jemo tudi toplo, vendar ohlajena na sobno temperaturo pride še toliko bolj do okusa. Če jo shranimo v hladilniku, jo uro pred serviranjem vzamemo ven, da se malo otopli. Na krožniku jo okrasimo s sesekljanim svežim peteršiljem in nekaj kapljicami bučnega olja.

NAJNOVEJŠE