Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.
Dom & energijaNaravno beljenje perila: 4 najboljše alternative belilnim sredstvom

Naravno beljenje perila: 4 najboljše alternative belilnim sredstvom

MORDA VAS ZANIMA

Bela oblačila imajo ogromno prednosti. Zlahka jih kombiniramo z drugimi kosi, obenem pa poskrbijo za čisto poseben vtis urejenosti in elegantnosti. Seveda pa po drugi strani obstaja tudi temna plat belih oblačil in perila. Verjetno vam je jasno, o čem govorimo. Barva belih oblačil se običajno precej hitro spremeni. O tisti snežni belini, ki vas je pritegnila ob nakupu, ni več sledu. Namesto tega vas v obup spravljajo rumenkasta ali celo sivkasta oblačila. Že po nekaj pranjih lahko bela oblačila izgubijo svoj začetni videz.

- Oglas -

Belo perilo

Imate tudi sami kup oblačil, ki niso več tako bela, kot bi želeli, da bi bila? Uporaba pogosto precej agresivnih belilnih sredstev, kupljenih v trgovini, ni edina rešitev. Ker so lahko tovrstna belilna sredstva pogosto precej problematična za zdravja in za okolje – obenem pa lahko celo dokončno uničijo oblačila – je bolje izbrati naravne alternative. Kaj so torej najboljše možnosti, če se želite lotiti naravnega beljenja oblačil?

Soda bikarbona

V naših domovih je soda bikarbona resnično nepogrešljiva. Izjemno uporabna je pri naravnem, zdravju in okolju prijaznem čiščenju, uporabite pa jo lahko celo pri naravnem beljenju perila. V vedro z vodo dodajte sodo bikarbono, nato pa v mešanici namakajte perilo približno pol ure. Nato operite kot običajno. Po potrebi postopek ponovite. Če so na določenem delu oblačila prisotni bolj izraziti madeži, jih lahko tudi nežno zdrgnete s sodo bikarbono in ščetko. Seveda obstaja še precej drugih možnosti uporabe sode bikarbone pri pranju perila – na primer kot naravni mehčalec, dodatek sode pralnemu prašku pa lahko pomaga tudi pri preprečevanju kopičenja vodnega kamna v vašem pralnem stroju.

Limona

Pri naravnem beljenju oblačil si lahko pomagate tudi z limoninim sokom, ki bo poskrbel tudi za odstranjevanje morebitnih neprijetnih vonjav, ki se včasih zažrejo v oblačila. Najbolje je uporabiti sveže iztisnjen sok. Zmešajte ga s toplo vodo. V mešanico pomočite oblačila za cca. pol ure. Na koncu perilo operite v pralnem stroju. Uporaba limoninega soka je lahko učinkovita rešitev tudi pri naravnem odstranjevanju madežev.

Sol

- Oglas -

Pri različnih opravilih v našem gospodinjstvu bi morali imeti ves čas v mislih, da so preproste rešitve pogosto tudi najboljše rešitve. Ko gre za naravno beljenje perila, je lahko ena takšnih preprostih, obenem pa zelo učinkovitih alternativ agresivnim belilnim sredstvom kar sol. Postopek je podoben kot pri uporabi drugih naravnih belilnih pripomočkov. V vedro tople vode dodajte približno 5 žlic soli, nato pa oblačila v mešanici pustite malce dlje – do 3 ur. Nato oblačila operite. Za odstranjevanje trdovratnejših madežev sol nanesite neposredno na madež in zdrgnite.

Beli kis

Za naravno beljenje perila je lahko izjemno uporaben tudi beli kis, ki je seveda zelo praktičen tudi pri čiščenju stanovanja. Obenem beli kis učinkuje tudi kot naravni mehčalec. Priporočamo vam, da malce belega kisa dodate svojemu običajnemu pralnemu prašku. Brez skrbi, oblačila na koncu ne bodo imela neprijetnega vonja, bodo pa zato precej bolj bela in mnogo mehkejša. Po želji lahko oblačila v kisu oziroma v mešanici kisa in vode namakate tudi pred pranjem (približno pol ure).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×