0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKitajska nič več »svetovno smetišče«: prepoved uvoza tujih odpadkov

Kitajska nič več »svetovno smetišče«: prepoved uvoza tujih odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Z novim letom je začela veljati prepoved, ki jo je Kitajska napovedala že julija 2017. Gre za prepoved uvoza 24 različnih vrst odpadkov. Kot je znano, je bila namreč doslej Kitajska največja uvoznica odpadkov, proizvedenih v mnogih drugih državah po svetu. Posledica tega je bil vse bolj negativen vpliv na zdravje ljudi, obenem pa na okolje. Prav to sta bila tudi glavna dejavnika, zaradi katerih so se na Kitajskem odločili za prepoved. Po napovedih bo odločitev Kitajske močno pretresla številne države in jih obenem prisilila k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki.

- Oglas -

Smetišče na Kitajskem

Več kot 50 odstotkov izvoženih plastičnih odpadkov končalo na Kitajskem

Seveda je imela v preteklosti tudi Kitajska korist od uvažanja odpadkov. Precejšen delež teh odpadkov je bilo namreč mogoče reciklirati in tako priti do materiala, ki so ga nato uporabljala domača podjetja. Vendar pa so zdaj oblasti presodile, da so težave, ki so nastale s tako masovnim uvažanjem, precej večje od koristi. Med odpadki, ki so z novim letom prepovedani, med drugim najdemo plastiko, papir in zavržena oblačila. Pri tem je zagotovo pomenljiv podatek, da je prav Kitajska sprejemala več kot 50 odstotkov vse uvožene odpadne plastike.

Pred negativnim vplivom na okolje si ni bilo več mogoče zatiskati oči

Delež bremena tujih odpadkov, ki ga je Kitajska do nedavnega prevzemala nase, je bil zares ogromen. Podatki za leto 2015 kažejo, da je bilo takrat uvoženih kar 46 milijonov ton odpadkov. Pri tem je treba upoštevati tudi, da je bila verjetno realna številka še precej višja, saj so mnogi odpadke v državo uvažali nelegalno. Nekatera zasebna podjetja so s pomočjo nelegalnega uvoza prišla do precejšnje količine potencialnih surovin. Večinoma so izločili zgolj dele, ki jih je bilo mogoče ponovno uporabiti, z neuporabnimi ostanki pa v mnogih primerov niso ravnali v skladu z določili, kar je privedlo do ogromnih in neposrednih obremenitev okolja. Standardi ravnanja z odpadki so postali v zadnjem obdobju bolj strogi, zato je postala pravilna reciklaža za mnoge tudi previsok strošek.

Bo začetni šok poskrbel za pozitivne spremembe?

Kaj lahko pričakujemo po tem ukrepu Kitajske? Strokovnjaki menijo, da bo to prisililo največje države uvoznice, da se začnejo soočati s svojimi težavami. Ena od največjih je zagotovo »odvisnost od plastike«, ki smo ji lahko priča na vsakem koraku. Izdelovalci plastičnih izdelkov pa bodo morali prevzeti svoj delež odgovornosti za škodo, ki se povzroča okolju. Ker je z odpadki danes povezana zelo velika »industrija«, lahko odločitev Kitajske pomeni tudi precej finančnih šokov za mnoge. Vsekakor pa ne bo več mogoče pretvarjanje, da težava ne obstaja zgolj zato, ker je v polnem obsegu ne vidimo neposredno.

- Oglas -

Nevarnost preusmeritve bremena v druge države

Zagotovo je k odločitvi kitajskih oblasti pripomoglo tudi nekaj škandalov oziroma šokantnih razkritij in dokumentarcev, povezanih s privzemanjem vloge »svetovnega smetišča«. Na območjih, kjer je bil še posebej razširjen uvoz odpadnih elektronskih naprav, je imela na primer večina otrok močno povišane ravni svinca v krvnem obtoku. Čeprav bo torej ukrep prizadel mnoge države, je to obenem tudi priložnost, da se poiščejo bolj trajnostno naravnani postopki ravnanja z odpadki. Obenem pa seveda tudi priložnost, da se poskuša sprejeti ukrepe, s katerimi bi lahko količino odpadkov močno zmanjšali. Seveda pa ob tem obstaja tudi nevarnost, da se bo poskušalo odpadke preprosto preusmeriti v druge države, kjer za zdaj še ni tako strogih omejitev. Potencialno najbolj ogroženo bi bilo lahko predvsem območje Jugovzhodne Azije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×