Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.
Zdravje & prehranaAnanas – izjemno zdrav in osvežilen tropski sadež

Ananas – izjemno zdrav in osvežilen tropski sadež

MORDA VAS ZANIMA

Ananas je sicer sadež, katerega domovina so tropski kraji, vendar je tudi pri nas že dolgo časa zelo razširjen in priljubljen. Njegov sladko-kiselkast okus poskrbi za prijetno osvežitev, seveda pa ananas ni le izjemno okusen, ampak tudi zelo zdrav. Čeprav je lahko priprava ananasa na zaužitje malce zamudna, si je tako vsekakor vredno vzeti čas in si večkrat privoščiti ta zanimiv sadež, ki ga lahko uživamo v različnih oblikah – svežega, toplotno obdelanega (npr. pečenega) ali pa v obliki ananasovega soka.

- Oglas -

Ananas

Naravna pomoč ljudem z artritisom

Med najbolj izstopajoče pozitivne učinke ananasa zagotovo sodi njegova sposobnost lajšanja simptomov artritisa. To pomeni predvsem pomoč pri blažitvi bolečin, ki spremljajo vnetje sklepov. V ananasu namreč najdemo precej redek proteolitični encim, ki se imenuje bromelain. Gre sicer za encim, ki sodeluje pri razgradnji beljakovin, vendar pa se lahko obenem pohvali tudi s protivnetnim delovanjem.

Okrepitev vašega imunskega sistema

Ananas vsebuje ogromno vitamina C. Kot je znano, je vitamin C izjemno pomemben za preprečevanje okužb, saj pomaga pri krepitvi našega imunskega sistem. Uživanje ananasa tako pripomore k povečanju števila belih krvničk, obenem pa je vitamin C tudi močan antioksidant, ki ščiti naš organizem pred škodljivimi prostimi radikali.

Pospeševanje celjenja ran

Ena od koristi vitamina C – in s tem tudi ananasa – je, da gre za snov, ki pospešuje obnovo naše kože. To je med drugim možno zaradi dejstva, da vitamin C sodeluje pri tvorbi kolagena – beljakovine, ki skrbi za to, da je naša koža napeta in prožna. S pomočjo ananasa lahko tako tudi upočasnite proces staranja oziroma nastajanja gubic.

Odlična izbira v primeru prebavnih težav

- Oglas -

Z uživanjem ananasa se lahko izognete tudi številnim prebavnim težavam – oziroma bo ananas pomagal pri tem, da jih odpravite. Ananas namreč vsebuje veliko vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo. Seveda pa je tu še že omenjeni encim bromelain, s katerim je ananas izjemno bogat. Vaša prebava bo tako zagotovo precej boljša, če boste v svojo prehrano redno uvrščali ananas.

Uravnavanje krvnega tlaka

V ananasu lahko najdemo veliko pomembnih mineralov, med njimi tudi kalij. Omenjeni mineral med drugim poskrbi za naravno razširitev žil in je tako pomemben za uravnavanje krvnega tlaka. Ljudje, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom, bi si morali zato zagotovo pogosteje privoščiti tudi ananas, ki lahko pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za nastajanje krvnih strdkov. Na dolgi rok lahko tako ananas pomaga pri preprečevanju številnih resnih srčno-žilnih obolenj.

Izboljšanje prekrvavitve s pomočjo ananasa

Zaradi naravne razširitve žil se izboljša tudi pretok krvi. Tako lahko ananas pomaga tudi vsem, ki imajo težave s slabo prekrvavitvijo. Ker pa je prav slaba prekrvavitev eden izmed dejavnikov, ki lahko vplivajo na nastajanje celulita, ni presenetljivo niti dejstvo, da se ananas pogosto omenja kot ena najboljših naravnih izbir za omilitev videza celulita. Omeniti je treba tudi baker, še en pomemben mineral, ki ga lahko najdemo v ananasu. Baker je namreč nujen za tvorbo rdečih krvničk. S pomočjo ananasa se tako lahko izboljša tudi oskrba vaših celic oziroma organov s kisikom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×