0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj je bilo krivo za smrtonosne zastrupitve s smrčki (mavrahi), ki veljajo...

Kaj je bilo krivo za smrtonosne zastrupitve s smrčki (mavrahi), ki veljajo za užitne gobe?

MORDA VAS ZANIMA

Lani so iz Združenih držav Amerike poročali o več primerih zastrupitve s smrčki, ki spadajo med zelo cenjene gobe. V dveh primerih je bila zastrupitev celo usodna: osebi sta umrli že kmalu po zaužitju obroka, ki je vključeval smrčke. Nenavadne zastrupitve so vzbudile pozornost ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, kjer so se odločili za natančno proučitev primerov. Pred kratkim so objavili poročilo, v katerem so zbrane glavne ugotovitve. Kot se zdi, težava ni bila v samih smrčkih, ampak v načinu priprave. Pristojni tako opozarjajo, da je pri uživanju gob potrebna skrajna previdnost. Pomembno ni samo to, da vemo, katere gobe lahko naberemo, ampak tudi to, da jih znamo pravilno pripraviti.

- Oglas -

Uživanje v kulinarični specialiteti je imelo usodne posledice

Vsi primeri zastrupitve so se zgodili v ameriški zvezni državi Montana. Užitni smrčki, znani tudi kot mavrahi, se od številnih drugih gob razlikujejo po tem, da ne rastejo jeseni, ampak spomladi. Praviloma jih je mogoče nabrati samo nekaj tednov v letu. Po obliki precej spominjajo na satovje. Kot omenjeno, so smrčki v kulinariki zelo cenjeni. Gre namreč za zelo okusne in aromatične gobe, ki lahko v hipu popestrijo praktično katero koli jed, tudi če je uporabljena precej majhna količina. Prav zaradi teh lastnosti se smrčki pogosto pripravljajo tudi v prestižnih restavracijah.

Za to, da s smrčki popestrijo svojo ponudbo, so se lani odločili tudi v montanski restavraciji Dave’s Sushi, v kateri so bile jedi, ki so vključevale smrčke, na meniju med marcem in aprilom. Toda navidezno nedolžna odločitev šefa kuhinje je imela žal tragične posledice. Ko sta po obedovanju v restavraciji umrli dve osebi, so lokalne zdravstvene ustanove na pomoč poklicale Center za nadzor in preprečevanje bolezni. Sledila je objava poziva: prebivalci so bili naprošeni, naj prijavijo morebitne primere zastrupitev oziroma slabosti po obedovanju v omenjeni restavraciji …

Goba smrček - mavrah

Smrčki so bili uvoženi iz Kitajske

Skupno je imelo hude težave s slabostjo po obedovanju v restavraciji 51 ljudi, od tega jih je 45 jedlo prav jedi s smrčki. Večina je poročala o bruhanju in hudi obliki driske. Štirje ljudje so morali zaradi zastrupitve obiskati urgenco, kot omenjeno, pa sta dve osebi celo umrli. Obe sta imeli sicer že pred tem zdravstvene težave, toda kot se zdi, je bil povod za smrt prav zaužitje smrčkov. Kot je ugotovil Center za nadzor in preprečevanje bolezni, so bili smrčki, ki so se stregli, vzgojeni na Kitajskem.

- Oglas -

V Združene države Amerike so bili uvoženi sveži, pri čemer je bil del prodan tudi različnim kalifornijskim restavracijam, kjer pa niso bili zaznani primeri zastrupitev, primerljivi s tistimi v Montani. Strokovnjaki, ki so bili zadolženi za primer, so ugotovili, da je bila glavna razlika med smrčki, ki so povzročili zastrupitev, in tistimi, pri katerih ni bilo tovrstnih posledic, način priprave. V montanski restavraciji so bili smrčki zgolj rahlo toplotno obdelani ali celo surovi, medtem ko so jih v kalifornijskih restavracijah pred postrežbo temeljito toplotno obdelali.

Osnovni napotki za shranjevanje in pripravo smrčkov

Center za nadzor in preprečevanje bolezni priporoča, da se smrčki oziroma mavrahi shranjujejo pri temperaturi, ki ne presega 4,4 stopinje Celzija. Ovoj naj bo dovolj zračen (dobra izbira je na primer papirnata vrečka). Pred zaužitjem pa je treba smrčke temeljito toplotno obdelati, da se uničijo strupene snovi, ki so prisotne v surovih gobah. Obenem upoštevajte, da postane nekaterim ljudem slabo tudi po kuhanih oziroma toplotno obdelanih smrčkih. Če teh gob še niste uživali, je zato priporočljivo, da si prvič privoščite zelo majhno količino, da vidite, kako bo telo reagiralo na smrčke.

Preberite tudi: Gobarski vodnik z Bojanom Arzenškom

 

.

NAJNOVEJŠE