0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMoringa: 8 najpomembnejših koristi rastline

Moringa: 8 najpomembnejših koristi rastline

MORDA VAS ZANIMA

Moringa, ki izvira iz tropskih predelov Azije, je pogosto označena kot superživilo. Dodatki, ki se praviloma pridobivajo iz listov drevesa z znanstvenim imenom Moringa oleifera, včasih pa tudi iz plodov tega drevesa oziroma iz semen, ki se skrivajo v plodovih, lahko namreč pomagajo pri izjemno raznolikem naboru zdravstvenih težav.

- Oglas -

Moringa, ki je običajno na voljo v obliki prahu ali kapsul, je med drugim odličen vir kalcija, vitamina C in kalija. Koristna naj bi bila pri več kot 300 različnih zdravstvenih težavah. Seznam težav, ki sledi, tako nikakor ni popoln – dobro je torej, da imate v mislih, da lahko moringa pomaga tudi pri številnih drugih boleznih, vključno z malce bolj specifičnimi.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Moringa lahko zmanjša tveganje za izrazito povečanje količine glukoze v krvi po obrokih. Posledično se zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Rastlina pa je lahko obenem koristna tudi za tiste, pri katerih je bil diabetes že diagnosticiran. Kot je znano, je za diabetes tipa 2 značilna zmanjšana odzivnost celic na inzulin, zaradi česar celice težje absorbirajo glukozo iz krvi. Včasih so sicer za nadzor nad boleznijo potrebna tudi zdravila, vendar se lahko sladkorna bolezen tipa 2 pogosto zelo uspešno nadzoruje tudi s spremembami prehrane in drugih navad. Kot se zdi, je lahko ena izmed bolj koristnih navad uporaba pripravkov iz moringe, ki lahko olajša obvladovanje krvnega sladkorja.

Pomoč pri slabokrvnosti

Slabokrvnost je pogosto tesno povezana s pomanjkanjem železa (ali z oteženo absorpcijo železa, ki je praviloma posledica pomanjkanja vitamina C). Posledica pomanjkanja železa je otežena sinteza hemoglobina, zaradi česar celice težje doseže kri, bogata s kisikom. Ker se v listih moringe skriva precej železa, gre za odličen dodatek za preprečevanje in lažje zdravljenje anemije.

- Oglas -

Ublažitev simptomov artritisa

Bolečina, ki je eden izmed najbolj tipičnih simptomov artritisa, je lahko včasih tako huda, da so ovirane že najosnovnejše dnevne aktivnosti. Moringa sicer ni čudežna rešitev, vendar lahko izvleček iz listov te rastline ublaži vnetje in učinkuje kot naravno protibolečinsko sredstvo. Bolečina najverjetneje ne bo povsem izginila, vendar lahko postane s pomočjo dodatkov z izvlečki moringe vsaj malce znosnejša.

Moringa

Zniževanje krvnega tlaka

Moringa lahko sprosti oziroma razširi krvne žile in izboljša prekrvavitev. Tako lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Posledično je lahko zelo koristna za ljudi s hipertenzijo oziroma za preprečevanje tovrstnih težav, ki spadajo med glavne dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja. Pripravki, ki vsebujejo moringo, lahko znižajo tako sistolični kot diastolični krvni tlak.

Hitrejše premagovanje virusnih in bakterijskih okužb

Med najpomembnejše koristi moringe spada tudi protibakterijsko in protivirusno delovanje. Tako gre za rastlino, ki lahko pospeši prebolevanje virusnih in bakterijskih okužb. Koristna pa je tudi kot preventiva. Dnevno uživanje 1–2 žlic moringe v prahu lahko okrepi imunski sistem, s čimer se zmanjša tveganje za najrazličnejše okužbe.

Zaščita kognitivnih funkcij

Prehranska dopolnila iz moringe lahko izboljšajo spomin in zmanjšajo tveganje za različne nevrodegenerativne bolezni, vključno z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi oblikami demence. Za to naj bi bili v največji meri zaslužni polifenoli v rastlini. Listi rastline se obenem uporabljajo kot naravna pomoč pri spopadanju z depresijo, saj prispevajo k izboljšanju razpoloženja.

- Oglas -

Spodbuditev prebave

V ajurvedskem zdravilstvu se listi moringe pogosto uporabljajo za lajšanje prebavnih težav. Tovrstne učinke rastline so potrdile tudi znanstvene raziskave. Snovi, ki se skrivajo v moringi, učinkujejo kot blago naravno odvajalo. Tako gre za rastlino, ki lahko pomaga pri spopadanju z zaprtjem.

Pomladitev kože

Poleg blagodejnega vpliva na zdravje je bil pri moringi zaznan tudi pozitiven vpliv na kožo. Izvleček iz listov in semen rastline lahko poskrbi za bolj mladosten videz kože, saj vsebuje ogromno antioksidantov, obenem pa ga odlikuje protivnetno delovanje. 

.

NAJNOVEJŠE