0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika10 trikov proti mastnim lasem

10 trikov proti mastnim lasem

MORDA VAS ZANIMA

Čezmerno maščenje las je lahko zelo neprijetna nadloga. Težava je sicer deloma povezana z genetiko, vendar to nikakor ne pomeni, da jo morate preprosto sprejeti. Na to, da se vam lasje mastijo nadpovprečno hitro, najverjetneje vplivate tudi s svojimi navadami. Tako je dobro poznati nekaj trikov, s pomočjo katerih lahko upočasnite maščenje las – in to brez kupovanja dragih izdelkov, ki obljubljajo čudeže, v praksi pa se pogosto izkaže, da so bolj ali manj neučinkoviti.

- Oglas -

Izogibajte se agresivnemu drgnjenju lasišča

Ljudje, katerih lasje so nagnjeni k zelo hitremu maščenju, so pogosto prepričani, da morajo med umivanjem lasišče zdrgniti posebno temeljito, da odstranijo presežek maščobe in druge nečistoče. Vendar pa lahko v resnici pretirano agresivno drgnjenje stanje še poslabša. S tem namreč razdražite lasišče, ki to razume kot znak, da mora izločiti še več maščobe in se tako zaščititi. Tako je pomembno, da ste pri drgnjenju lasišča temeljiti, vendar nežni. Vzemite si dovolj časa in nežno zmasirajte lasišče s šamponom, ki ste ga pred tem razredčili z malce vode (pri tem pazite, da ne boste uporabili preveč šampona, saj lahko tudi pretiravanje s šamponom privede do čezmernega maščenja las).

Poskrbite za redno čiščenje krtače/glavnika

Po umivanju las si vzemite še minuto ali dve za čiščenje krtače/glavnika, saj lahko sicer na lase in lasišče med česanjem prenesete ostanke maščobe in umazanijo. Posledično se bodo lasje mastili bistveno hitreje, kot bi se sicer. Za čiščenje glavnika/krtače uporabite malce šampona ali mila in vročo vodo, še pred tem pa z roko odstranite odpadle lase.

Kaj pomaga za mastne lase

Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo silikon

Silikon lahko pretirano obteži lase in pospeši njihovo maščenje. Tako se je izdelkom, ki vsebujejo silikone, bolje izogniti – posebno če so vaši lasje precej tanki in že v osnovi nagnjeni k hitremu maščenju.

- Oglas -

Zmanjšajte pogostost umivanja las

Ta nasvet se morda ne ujema z vašo intuicijo, saj se na prvi pogled zdi, da mastni lasje zahtevajo nadpovprečno pogosto umivanje. Vendar se lahko prav s tem ujamete v začaran krog. Z zelo pogostim umivanjem las namreč z lasišča odstranite tudi zaščitni sloj maščob, posledično pa se proces izločanja maščob pospeši, saj poskuša lasišče obnoviti izgubljeni zaščitni sloj. Tako je dobro, da poskušate postopoma podaljšati intervale med umivanji las, posebno če se spopadate s težavami, kot je srbeče lasišče.

Balzame in maske nanašajte samo na konice

Tudi na lase, ki so nagnjeni k čezmernemu maščenju, je dobro občasno nanesti balzam in masko, vendar morate biti pri tem previdni. Pazite, da boste tovrstne izdelke nanašali samo na konice oziroma na spodnji del las, saj bodo vaši lasje sicer že kmalu po umivanju videti precej mastni.

Prepričajte se, da ste šampon in balzam povsem izprali

Vaši lasje bodo tako na pogled kot na otip precej čistejši, če boste temeljito izprali ostanke šampona in balzama. Pri umivanju las je torej smiselno nameniti malce več pozornosti izpiranju. Ko se voda neha peniti, lase izpirajte še približno 10–15 sekund, najbolje s hladno vodo.

Lasišču privoščite globinsko čiščenje z aloe vero

Nežna masaža lasišča z gelom aloe vere je odlična naravna metoda za nežno odstranjevanje presežka maščob, ostankov izdelkov za lase in umazanije. Poleg tega aloe vera pomiri lasišče, kar je koristno za uravnavanje izločanja maščob.

Izkoristite moč zelenega čaja in eteričnega olja čajevca

Izvleček zelenega čaja lahko zmanjša izločanje maščob. Za nego mastnih las so zato zelo koristni izdelki in domači pripravki, ki vsebujejo zeleni čaj. Pomaga pa lahko tudi eterično olje čajevca, ki je posebno koristno, če se spopadate tudi s prhljajem.

- Oglas -

Lase občasno izperite z jabolčnim kisom

Jabolčni kis lahko pomaga pri uravnavanju pH-ja lasišča, obenem pa je koristen za odstranjevanje odvečnih maščob in ostankov izdelkov za nego oziroma oblikovanje las. Po umivanju po mokrih laseh občasno prelijte jabolčni kis, ki ste ga pred tem razredčili z vodo. Ne izpirajte.

Las se ne dotikajte po nepotrebnem

K nadpovprečno hitremu maščenju lahko prispeva tudi pogosto dotikanje las in lasišča. S tem namreč raznašate maščobo in umazanijo, obenem pa lahko aktivirate žleze lojnice. Če se pogosto dotikate las, se je torej te navade smiselno čim prej otresti.

.

NAJNOVEJŠE