0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravna nega las z jabolčnim kisom: Za čudovite, sijoče in zdrave lase

Naravna nega las z jabolčnim kisom: Za čudovite, sijoče in zdrave lase

MORDA VAS ZANIMA

Preden se odpravite v kopalnico, da si umijete lase, se je smiselno odpraviti še v kuhinjo. Tam se oskrbite z jabolčnim kisom, ki je idealen za naravno nego različnih tipov las. V njem namreč najdemo številne pomembne snovi, ki poskrbijo za lepše in bolj zdrave lase. Poleg tega pa je lahko jabolčni kis odlična izbira tudi za naravno odpravljanje težav, povezanih z lasmi.

- Oglas -

Pazljivo pri izbiri šamponov – naravna nega pogosto boljša izbira

Ob poplavi oglasnih sporočil za nego las, ki obljubljajo čudežne rezultate, smo potrošniki pogosto zmedeni. Glede uporabe različnih šamponov, ki se znajdejo na policah trgovin, smo zato povprašali doc. dr. Nino Kočevar Glavač s Fakultete za farmacijo, ki opozarja na določene nevarnosti, na katere moramo biti pozorni: »Prepogosta uporaba šamponov lahko vodi do izrazitega poslabšanja strukture in s tem videza las.

Glavne sestavine šamponov so namreč t. i. anionske površinsko aktivne snovi, ki imajo zaradi svoje kemijske narave veliko moč čiščenja (torej odstranjevanja maščob in umazanije). A hkrati je to tudi razlog, da v kombinaciji z neustrezno formulacijo kozmetičnega izdelka kot takega – s tega vidika je najbolj pomemben pH – poškodujejo lase. Za razlago: pH lasišča se giblje okrog 5,5, pH lasu pa je manjši, okrog 3,7. Z nanosom kozmetičnega izdelka, ki ima večji pH, na površini lasu vzpostavimo negativen naboj, zaradi česar prihaja do povečanega trenja in trganja las. Poleg tega ima las v alkalnem okolju večjo kapaciteto za vezavo vode, kar se odrazi v poškodbah lasne povrhnjice in ponovno v lomljenju las.

Nega las z jabolčnim kisom

V znanstveni literaturi na primer najdemo kar nekaj raziskav, v katerih izpostavljajo problematiko neustreznega (prevelikega) pH šamponov, ki ga ima več kot polovica šamponov na policah trgovin. Žal izdelki, ki so označeni s certifikati za naravno kozmetiko, pri tem pogosto niso izjema. Posebej bi želela opozoriti na naraščajoči trend uporabe trdil mil. Kljub njihovemu slovesu ’naravnosti’ so izjemno slaba izbira za umivanje občutljive kože, zlasti pa za umivanje las. Mila sodijo med anionske površinsko aktivne snovi, ki ob stiku z vodo na laseh (in koži) naredijo močno bazično plast. Lasje po taki ’negi’, zlasti če traja že dlje časa, so navadno že na videz brez sijaja, suhi in ’scefrani’.«

- Oglas -

Najpomembnejši pozitivni učinki jabolčnega kisa na naše lase

Nina Kočevar Glavač
doc. dr. Nina Kočevar Glavač

Mnogi šamponi in drugi kozmetični izdelki za nego lahko torej porušijo naravno pH-ravnovesje las in lasišča. Uporaba jabolčnega kisa tako pripomore k ponovni vzpostavitvi tega ravnovesja. Oziroma kot pove doc. dr. Nina Kočevar Glavač: »Jabolčni kis ima v splošnem kar širok interval pH, od 2 do 5 (odvisno od jabolk in postopka izdelave kisa). S fiziološkega vidika je zato glede na njegov pH torej dobra izbira za uporabo po šamponiranju, zlasti če imamo nesrečo in kupujemo šampon z bistveno prevelikim pH. V takem primeru bo najbolj ugodno deloval pri sicer suhih, tankih in lomljivih laseh.« Kaj pa so drugi blagodejni učinki, ki si jih lahko obetate, če v nego las vključite jabolčni kis?

Jabolčni kis za uničevanje bakterij in glivic

Med pozitivnimi lastnostmi jabolčnega kisa izstopajo protibakterijski in protiglivični učinki. Prav prekomerno razmnoževanje mikrobov na lasišču pa velja za enega pogostih vzrokov za prhljaj, včasih pa celo za pospešeno izpadanje las.

Odstranjevanje nakopičenih nečistoč

Pogosto z umivanjem las ne odstranimo vseh nečistoč. Še večja težava so lahko različni izdelki za lase, ki se kopičijo na lasišču in tako povzročajo težave. Preprosta metoda za odstranjevanje teh nakopičenih snovi je prav spiranje las z jabolčnim kisom. Za optimalne rezultate naj kis na laseh ostane vsaj 4 minute. Kis mora najprej razgraditi nečistoče in ostanke kozmetičnih izdelkov, da jih lahko potem z lahkoto sperete.

Čudovito poudarjeni kodri in več volumna

Želite, da bi imeli kodri malce več oblike? Izvrstna rešitev je jabolčni kis, ki bo poudaril vaše kodre. Medtem ko mnogi šamponi in balzami lase obtežijo, pri jabolčnem kisu to ne bo težava. Tako jabolčni kis ne poskrbi le za poudarjanje kodrov, ampak tudi za več volumna.

Jabolčni kis poskrbi, da laže razčešete lase

Pri malce daljših laseh so pogosta težava tudi vozli, ki jih je težko razčesati. Če boste namesto klasičnega balzama uporabljali jabolčni kis, se lahko izognete tovrstnim problemom. Naravna kislost jabolčnega kisa poskrbi za zmehčanje vozlov, zaradi česar boste lase razčesali z lahkoto – lasje pa se bodo posledično tudi manj lomili. Poleg tega pa kis ublaži tudi težave z naelektrenostjo las. 

- Oglas -

Očarljivo sijoči lasje

Mnogokrat lahko vidimo lase, ki so brez pravega leska in življenja. A tudi če las ne barvate, lahko dosežete čudovit sijaj. Kot ste verjetno že ugotovili, je to mogoče prav z uporabo jabolčnega kisa. Obenem pa jabolčni kis pomaga tudi, da vaši lasje laže zadržijo vlago, kar seveda prav tako pomembno pripomore k njihovemu lepemu videzu in sijaju.

Preprečevanje izpadanja in spodbujanje rasti las

Z jabolčnim kisom je mogoče tudi pospešiti prekrvavitev lasišča oziroma lasnih mešičkov, zato je tudi odlična izbira, če imate težave s prekomernim izpadanjem las. Ne le da bo jabolčni kis zaustavil izpadanje, ampak bo poskrbel tudi, da bodo vaši lasje rastli mnogo hitreje.

Naravna nega las z jabolčnim kisom

Kakšen jabolčni kis je najbolje uporabiti?

Ko izbirate jabolčni kis, se ne smete zadovoljiti s prvo možnostjo, na katero naletite. Kakovostnejši jabolčni kis pomeni tudi hitrejše in izrazitejše pozitivne učinke. Izbira jabolčnega kisa naj ne bo podrejena temu, kateri je videti lepši: malce motne vrste jabolčnega kisa so namreč bogatejše s hranilnimi snovmi kot povsem bister kis, ki je bil najverjetneje pasteriziran, s čimer izgubi precej zdravilnih lastnosti. Prednost dajte ekološko pridelanemu, presnemu in nefiltriranemu jabolčnemu kisu, pri katerem so na dnu embalaže opazne usedline.

Osnovna navodila za spiranje las z jabolčnim kisom

Za spiranje las je najbolje uporabiti kis v razredčeni obliki. Za pol litra hladne vode uporabite približno 2–4 žlice jabolčnega kisa. Po želji dodajte še kapljico ali dve eteričnega olja po izbiri. Ko lase umijete s svojim običajnim šamponom, jih dobro sperite. Nate nagnite glavo nazaj in po laseh prelijte še mešanico vode in jabolčnega kisa. Pozorni bodite, da zajamete tudi lasišče.

Jabolčni kis pustite na laseh nekaj minut. Priporočljivo je, da si v tem času zmasirate lasišče, kar bo pripomoglo k boljši razporeditvi jabolčnega kisa, obenem pa bo poskrbelo za še boljšo prekrvavitev lasišča in s tem za še hitrejšo rast las. Na koncu sperite lase s hladno vodo. Uporaba balzama ni potrebna. Postopek lahko ponovite približno dvakrat tedensko. Seveda je odveč tudi skrb, da bi se vaši lasje navzeli vonja po kisu. Ko bodo lasje suhi, bo izginila vsakršna sled za tem vonjem.

Jabolko

Možno tudi dodajanje različnih zelišč

Z upoštevanjem specifik posameznih tipov las je možno tudi dodajanje določenih zelišč jabolčnemu kisu za še boljše učinke. Če imate čas, steklen kozarec najprej napolnite z zelišči, ki jih prelijte z jabolčnim kisom. Kozarec postavite na temno, hladno mesto za dva tedna. Nato mešanico precedite in jo nalijte v čisto stekleničko, kjer jo lahko hranite vse do enega leta. Ko boste želeli mešanico uporabiti za spiranje las, vzemite 4–8 žlic na pol litra vode. Namesto zelišč pa lahko jabolčnemu kisu seveda dodate tudi izbrana eterična olja. Katera zelišča/eterična olja je torej najbolje izbrati?

  • Rožmarin in peteršilj: poudarjanje temne barve las, okrepitev las
  • Žajbelj: naravno prekrivanje sivih las
  • Kamilica: naravna posvetlitev, sijoči lasje, pomiritev lasišča
  • Šipek: poudarjanje rdeče barve las
  • Ognjič: nega zelo suhih las
  • Kopriva: odprava prhljaja in zaustavitev prekomernega izpadanja las
  • Sivka: prijeten vonj las, več sijaja, naravni balzam, preprečevanje težav s prhljajem
  • Eterično olje čajevca: preprečevanje okužb, pomoč pri prekomernem maščenju las

Preverite tudi: Kaj vaši lasje razkrivajo o vašem zdravju?

.

NAJNOVEJŠE