Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaKaj vaši lasje razkrivajo o vašem zdravju?

Kaj vaši lasje razkrivajo o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto spregledamo opozorila, ki nam jih pošiljajo lasje. Mnogi se namreč ne zavedajo, da lahko prav lasje razkrijejo ogromno o našem zdravju. Stanje las je včasih tudi simptom resnejših bolezni oziroma signal, da moramo spremeniti svoje navade …

- Oglas -

Lasje

Preveč časa preživljate na soncu brez ustrezne zaščite

Sončni žarki so zelo pomembni za tvorbo vitamina D v našem telesu. Vendar lahko prekomerna izpostavljenost soncu brez zaščite ogrozi naše zdravje. Če so vaši lasje zelo suhi in lomljivi, je to lahko znak, da potrebujete močnejšo zaščito. Poleg zaščite kože je nujno poskrbeti tudi za zaščito las, pri čemer je mišljena predvsem izbira ustreznega pokrivala.

Pretiravate s količino hitre hrane

Občasne pregrehe pri hrani so povsem človeške. Pri tem pa morate seveda paziti, da ne postane nezdrava hrana stalnica v vašem življenju. Slej ali prej se to odrazi tudi na vaših laseh. Zaradi prevelikih količin močno procesirane hrane se začnejo lasje redčiti. Poleg tega izgubijo zdrav sijaj.

Vaši zobje niso v najboljšem stanju

Kadar se soočate s prekomernim izpadanjem las, je eden izmed osnovnih ukrepov ta, da se čim prej odpravite do zobozdravnika. V ozadju je lahko namreč pomanjkanje določenih snovi, ki so pomembne tako za lase kot za zobno sklenino. Zaradi določenih mutacij lasje pospešeno izpadajo, poleg tega pa obstaja večja nevarnost za nastajanje kariesa.

Vaše življenje je pretirano stresno

- Oglas -

Stres se velikokrat najhitreje odrazi na laseh. Tudi v tem primeru je najpogostejša težava povečano izpadanje las. Če želite zaustaviti izgubljanje las, je tako nujno, da izločite tiste dejavnike v svojem življenju, ki vam povzročajo največ stresa. To sicer ni vedno najlažje, vendar se morate zavedati, da bo prekomeren stres sčasoma vplival tudi na vaše celostno zdravje, ne le na lase, zato je pomembno, da začnete s spremembami še danes.

Privajate se na nove kontracepcijske tablete

Zelo pogost stranski učinek uvajanja novih kontracepcijskih tablet so tanjši, manj sijoči in bolj suhi lasje. Tovrstne težave v večini primerov minejo. Če se stanje tudi po več tednih uvajanja nove kontracepcije ne izboljša, je vsekakor dobro, da se o tem pogovorite z ginekologinjo, ki bo najverjetneje predlagala zamenjavo.

Ščitnica izloča premalo hormonov

Še posebej pogosta je povezava med izpadanjem las in nezadostnim delovanjem ščitnice, za katero se uporablja tudi poimenovanje hipotiroza. Če so vaši lasje v zadnjem času precej šibkejši, kot so bili včasih, je smiselna analiza krvi, na podlagi katere je mogoče ugotoviti, ali vaša ščitnica izloča dovolj hormonov. Pozorni bodite tudi na simptome, kot so naglo poviševanje telesne teže, povečana utrujenost in zelo suha koža. Vse to so namreč tipični znaki hipotiroze.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×