0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj vaši lasje razkrivajo o vašem zdravju?

Kaj vaši lasje razkrivajo o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto spregledamo opozorila, ki nam jih pošiljajo lasje. Mnogi se namreč ne zavedajo, da lahko prav lasje razkrijejo ogromno o našem zdravju. Stanje las je včasih tudi simptom resnejših bolezni oziroma signal, da moramo spremeniti svoje navade …

- Oglas -

Lasje

Preveč časa preživljate na soncu brez ustrezne zaščite

Sončni žarki so zelo pomembni za tvorbo vitamina D v našem telesu. Vendar lahko prekomerna izpostavljenost soncu brez zaščite ogrozi naše zdravje. Če so vaši lasje zelo suhi in lomljivi, je to lahko znak, da potrebujete močnejšo zaščito. Poleg zaščite kože je nujno poskrbeti tudi za zaščito las, pri čemer je mišljena predvsem izbira ustreznega pokrivala.

Pretiravate s količino hitre hrane

Občasne pregrehe pri hrani so povsem človeške. Pri tem pa morate seveda paziti, da ne postane nezdrava hrana stalnica v vašem življenju. Slej ali prej se to odrazi tudi na vaših laseh. Zaradi prevelikih količin močno procesirane hrane se začnejo lasje redčiti. Poleg tega izgubijo zdrav sijaj.

- Oglas -

Vaši zobje niso v najboljšem stanju

Kadar se soočate s prekomernim izpadanjem las, je eden izmed osnovnih ukrepov ta, da se čim prej odpravite do zobozdravnika. V ozadju je lahko namreč pomanjkanje določenih snovi, ki so pomembne tako za lase kot za zobno sklenino. Zaradi določenih mutacij lasje pospešeno izpadajo, poleg tega pa obstaja večja nevarnost za nastajanje kariesa.

Vaše življenje je pretirano stresno

Stres se velikokrat najhitreje odrazi na laseh. Tudi v tem primeru je najpogostejša težava povečano izpadanje las. Če želite zaustaviti izgubljanje las, je tako nujno, da izločite tiste dejavnike v svojem življenju, ki vam povzročajo največ stresa. To sicer ni vedno najlažje, vendar se morate zavedati, da bo prekomeren stres sčasoma vplival tudi na vaše celostno zdravje, ne le na lase, zato je pomembno, da začnete s spremembami še danes.

Privajate se na nove kontracepcijske tablete

Zelo pogost stranski učinek uvajanja novih kontracepcijskih tablet so tanjši, manj sijoči in bolj suhi lasje. Tovrstne težave v večini primerov minejo. Če se stanje tudi po več tednih uvajanja nove kontracepcije ne izboljša, je vsekakor dobro, da se o tem pogovorite z ginekologinjo, ki bo najverjetneje predlagala zamenjavo.

Ščitnica izloča premalo hormonov

Še posebej pogosta je povezava med izpadanjem las in nezadostnim delovanjem ščitnice, za katero se uporablja tudi poimenovanje hipotiroza. Če so vaši lasje v zadnjem času precej šibkejši, kot so bili včasih, je smiselna analiza krvi, na podlagi katere je mogoče ugotoviti, ali vaša ščitnica izloča dovolj hormonov. Pozorni bodite tudi na simptome, kot so naglo poviševanje telesne teže, povečana utrujenost in zelo suha koža. Vse to so namreč tipični znaki hipotiroze.

.

NAJNOVEJŠE