0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzpadanje las - kaj je vzrok za to težavo?

Izpadanje las – kaj je vzrok za to težavo?

MORDA VAS ZANIMA

» … z glave mi grejo celi šopi las, sploh ko si jih umivam in češem. Slabša je tudi kakovost las, ki so se zaradi izpadanja razredčili, postali tanjši in brez leska. Prehranjujem se zdravo, sem pa zaradi narave dela pogosto v stresu …«, nam je o težavah z izpadanjem las potožila bralka Irena iz Kopra. Sodeč po številnih pismih bralk, se z Ireninimi težavami srečuje veliko žensk, zato smo mag. Metko Adamič, dr. med., specialistko dermatovenerologinjo, zaprosili za daljši odgovor.

- Oglas -

Izpadanje las

Takšna težava je za mlado žensko v najlepših letih zelo obremenjujoča. Nemalokrat so pričakovanja prizadetih prevelika. Lahko je ugotoviti, da lasje niso več, kar so bili, in da preveč izpadajo, veliko bolj zapleteno pa je najti vzrok in predpisati primerno zdravljenje. Lasje lahko izpadajo zaradi številnih vzrokov; nekateri so zdravstveno pogojeni, drugi so kozmetične narave. Zdravila, ki jih v takšnih primerih predpisujemo in uporabljamo, niso vsemogočna in včasih v boju proti naravi ne dovolj učinkovita.

Pregled pri zdravniku

Vsekakor je pri resnih težavah treba obiskati zdravnika, saj so včasih za natančno diagnozo potrebni krvni testi ali biopsija lasišča. Treba je poiskati vzrok za težave in ugotoviti, ali je zdravljenje možno. Zlasti pri ženskah je pogosto treba opraviti pregled hormonskega dogajanja ter se dodatno posvetovati z endokrinologom in ginekologom.

Dednost

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov; na lasišču jih je od 100 do 150 tisoč. Njihovo kakovost, barvo, gostoto in način rasti oziroma poraščenosti podedujemo. Videz las je genetsko določen in se razlikuje od posameznika do posameznika, zelo pa se razlikuje med rasami. Torej, še preden se rodimo, je že dorečeno, kakšne kakovosti in barve bodo naši lasje ter kako se bodo odzivali na biološko uro. Barva las je odvisna od vsebnosti kožnega barvila melanina, od tega, ali prevladuje rdečkasti feomelanin ali rjavi evmelanin. Lasni mešički se razvijejo v obdobju razvoja plodu in po rojstvu praviloma ne nastajajo več. Dokončno se značilnosti las izoblikujejo v puberteti. Na dedni material za zdaj ne znamo in ne moremo vplivati, s tem pa tudi ne na hitrost rasti las. Lahko pa jim s primerno prehrano z zadostno vsebnostjo vitaminov, mineralov in beljakovin ponujamo vse, kar je potrebno za optimalne pogoje za rast in razvoj.

- Oglas -

Kontracepcijske tabletke

Pri ženskah moramo pri povečanem izpadanju las pomisliti tudi na kontracepcijske tabletke. V takšnem primeru največkrat izgubljajo lase ženske, ki so k temu dedno nagnjene. Včasih se stanje popravi, če tabletke zamenjamo z drugimi. Lasje lahko začnejo izpadati tudi dva ali tri mesece po prenehanju uporabe kontracepcijskih tabletk. To lahko traja do pol leta in je podobno izgubi las po porodu.

Faze rasti

Vsak lasni mešiček, ne glede na preostale lase, prehaja skozi lastne faze rasti in izpadanja. V posameznem trenutku na lasišču aktivno raste približno 85 odstotkov las (anagena ali aktivna faza lasne rasti). V trenutku, ko las preneha rasti, preide v katageno fazo, ki ga predstavlja nekajdnevno obdobje prehoda med aktivnim obdobjem in obdobjem počitka. Rast lasu preneha, konec lasu postane kepaste oblike. Sledi obdobje mirovanja oziroma počitka (telogena faza), ki traja od tri do štiri mesece, ko las počiva, in na koncu las s kepastim vrhom izpade.

Normalno iz človeškega lasišča (kot posledica teh obdobij) izpade do 100 las na dan. Razmerje med posameznimi fazami rasti je mogoče ugotoviti s posebno znanstveno metodo, tako imenovanim trihogramom.
Normalno je na lasišču 85 odstotkov las v anageni fazi ter nekaj manj kot 15 odstotkov las v telogeni fazi, preostanek, manj kot 1 odstotek las pa je v prehodni katageni fazi rasti.

Izpadanje las pri moških

Kot sem omenila, je najpogostejši razlog za izpadanje las pri ženskah in moških androgenetično izpadanje, ki je dedno pogojeno. Opažamo ga tako rekoč pri vseh, tako moških kot ženskah, vendar je pri nekaterih izrazitejše. Lasje na določenih predelih postajajo vse tanjši in krajši, pri nekaterih moških se z leti pojavijo značilno oblikovane pleše. Pri ženskah popolna pleša sicer ne nastane, vendar je redčenje lasišča včasih estetsko zelo moteče. Takšna dogajanja lahko pospešijo vnetni procesi, denimo seboroični dermatitis …

.

NAJNOVEJŠE