0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV Španiji sredi januarja namerili skoraj 30 °C

V Španiji sredi januarja namerili skoraj 30 °C

MORDA VAS ZANIMA

Leto 2024 se ni začelo najbolje. Že januarja so marsikje namerili rekordne temperature. Posebno vroče je bilo v Španiji, kjer so sredi januarja v več predelih namerili več kot 28 stopinj Celzija, vendar se z zelo visokimi, za januar zelo neobičajnimi temperaturami spopadajo tudi v številnih drugih državah – tako v Evropi kot po svetu.

- Oglas -

Kot je znano, je bilo leto 2023 najtoplejše leto v 174-letni zgodovini meritev, vendar se lahko to že kmalu spremeni. Strokovnjaki namreč napovedujejo, da je verjetnost za to, da leto 2024 podre ta rekord, precejšnja.

Izjemno visoke temperature tudi v hribovitih predelih

Vroče ni bilo samo pri tleh, ampak tudi na goratih območjih. Tako so na primer v pokrajini Valencia na 1200 metrih nadmorske višine proti koncu januarja namerili kar 21,6 stopinje Celzija. V smučarskem središču Puerto de Navacerrada, ki bi moralo biti v tem delu leta prekrito s snegom, se temperature niti ponoči niso spustile pod 10 stopinj Celzija.

Vročinski rekordi podrti v skoraj 100 španskih mestih

Po podatkih španskega meteorološkega inštituta so bili januarski vročinski rekordi podrti v več kot 90 krajih po državi. Eden izmed najbolj vročih dni je bil 25. januar, ko je bilo na več kot 400 od približno 800 uradnih meritvenih mest po državi namerjenih najmanj 20 stopinj Celzija. Povprečje najvišjih izmerjenih temperatur pa je na omenjeni dan znašalo nekaj več kot 18 stopinj Celzija. Ta podatek je posebno šokanten, če upoštevamo, da je povprečje najvišjih dnevnih temperatur v državi januarja običajno okoli 10 stopinj Celzija.

- Oglas -

Zaloge vode zaradi suše kopnijo

Ekstremno visoke temperature že na začetku leta pa niso edina težava, s katero se spopadajo v Španiji. Več regijam – vključno z Andaluzijo in Katalonijo – grozi suša, kakršne ne pomnijo. Deloma so za to kriva tudi območja visokega zračnega tlaka. Ta omogočajo premikanje vroče zračne mase, ki blokira nevihte iz smeri Atlantskega oceana. Zaradi suše zaloge vode pospešeno kopnijo. Nivo vode v rezervoarjih se je spustil na kritično točko, zato se napovedujejo še strožje omejitve pri uporabi vode.

Zelo vroče je bilo tudi na Portugalskem in v Franciji

Z nadpovprečno visokimi temperaturami se spopadajo tudi na Portugalskem, kjer so januarja v osrednji regiji namerili skoraj 25 stopinj Celzija. Zelo vroče pa je bilo tudi na severu države, kjer so bile proti koncu januarja povprečne temperature čez dan tudi za 8–9 stopinj višje od siceršnjega povprečja.

Prav tako nadpovprečno vroč januar so imeli v Franciji. Temperature, višje od 22 stopinj Celzija, niso bile redkost, poleg tega pa se v Franciji podobno kot v Španiji spopadajo s precej hudo sušo. V Vzhodnih Pirenejih ni bila zemlja januarja od začetka meritev še nikoli tako suha, kot je bila letos.

Leto 2024 bo po napovedih strokovnjakov eno izmed najbolj vročih v zgodovini meritev

Kot omenjeno, se prav lahko zgodi, da že letos pade rekord, ki je bil postavljen lani. Razlogi, zaradi katerih se je leto 2023 v zgodovino vpisalo kot najtoplejše leto od začetka meritev, so povezani tako s podnebnimi spremembami kot s pojavom, ki je znan kot El Niño. Toda tudi če leto 2024 ne podre rekorda lanskega leta, se bo skoraj zagotovo vpisalo med pet najtoplejših let v zgodovini meritev. Čeprav smo šele na začetku leta, strokovnjaki napovedujejo, da je verjetnost za to kar 99-odstotna.

NAJNOVEJŠE