0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija3 učinkovita domača čistila za telefon, tipkovnico in podlogo za vadbo

3 učinkovita domača čistila za telefon, tipkovnico in podlogo za vadbo

MORDA VAS ZANIMA

Pri čiščenju pogosto pozabimo na nekatera ključna mesta oziroma na predmete, na katerih se mikrobi običajno množijo s svetlobno hitrostjo. Med tovrstne predmete nedvomno spadajo telefon, tipkovnica in podloga za vadbo. Ker gre za predmete, ki se jih pogosto dotikamo in ki so v stiku z znojem, je potrebno redno čiščenje oziroma razkuževanje. Nevarnost za okužbe se s tem občutno zmanjša.

- Oglas -

Za čiščenje naštetih predmetov ne potrebujete posebnih čistil, ki vsebujejo agresivne kemikalije. Nasprotno: posebno pri elektronskih napravah se je tovrstnim čistilom bolje izogniti, saj lahko sestavine hitro poškodujejo občutljive komponente. Precej pametneje je uporabiti doma izdelana, naravna čistila, seveda pa morajo biti sestavine izbrane premišljeno. Po eni strani morajo biti dovolj nežne, da predmete zaščitite pred poškodbami, po drugi strani pa dovolj učinkovite, da razkužijo površino in uničijo mikrobe. Eterična olja so odlična izbira, saj ustrezajo naštetim zahtevam, poleg tega pa poskrbijo za zelo prijeten vonj čistil. Posebno koristno je lahko eterično olje čajevca, ki ga odlikujejo izjemne protimikrobne lastnosti, zaradi katerih se pogosto uporablja tudi kot naravna pomoč pri glivičnih okužbah stopal, pri prhljaju in sorodnih težavah. Ključna sestavina vseh treh naravnih čistil, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, je zato prav eterično olje čajevca.

Čistilo za telefon

Redno čiščenje telefona je posebno pomembno, saj nas telefoni dandanes spremljajo praktično povsod – nemalokrat z nami potujejo tudi tja, kamor gre tudi cesar peš. Tako ni presenetljivo, da so lahko prav telefoni eden izmed glavnih krivcev za širjenje okužb.

Za pripravo naravnega čistila za telefon potrebujete 60 mililitrov vodke, 60 mililitrov kisa in 10 kapljic eteričnega olja čajevca.

- Oglas -

Vodko in kis nalijte v stekleničko z razpršilko, nato pa dodajte še eterično olje čajevca. Zaprite in dobro pretresite.

Čistila ne pršite neposredno po telefonu. Manjšo količino čistila najprej popršite po mehki krpi iz mikrovlaken, s katero nato nežno zbrišite telefon. Priporočljivo je, da telefon očistite vsakodnevno oziroma vsaj nekajkrat tedensko.

Čistilo za tipkovnico

Pri tipkovnicah, ki niso odporne na tekočino, je potrebna posebna previdnost: če boste uporabili preveč čistila, lahko posamezne tipke nehajo delovati, kar bi najverjetneje zahtevalo nakup nove tipkovnice, saj bi bilo popravilo stare predrago. Pri uporabi čistila za tipkovnico je torej smiselno upoštevati načelo »manj je več«.

Čistilo za tipkovnico lahko izdelate iz podobnih sestavin kot čistilo za tipkovnico, le da je tu namesto vodke bolj smiselno uporabiti izopropilni alkohol.

V steklenički z razpršilko zmešajte 60 mililitrov izopropilnega alkohola, 60 mililitrov kisa in 10 kapljic eteričnega olja čajevca. Pretresite.

- Oglas -

Tudi pri čiščenju tipkovnice je pametno, da čistilo najprej nanesete na krpo iz mikrovlaken (ne neposredno na tipkovnico). Priporočamo vam, da tipkovnico očistite najmanj enkrat tedensko.

Čistilo za podlogo za vadbo

Pranje podloge za jogo in druge vrste vadbe po vsakem treningu bi bilo precej zamudno, vendar je pametno, da podlogo vsaj na hitro razkužite z naravnim čistilom z dodatkom eteričnih olj. S tem boste odstranili umazanijo in mikrobe, obenem pa poskrbeli za prijetnejši vonj podloge. Čistilo namreč prepreči, da bi se znoj zažrl globoko v peno.

Za pripravo naravnega čistila za podlogo za vadbo potrebujete 180 mililitrov destilirane vode, 60 mililitrov hidrolata virginskega nepozebnika, 5 kapljic eteričnega olja čajevca in 5 kapljic eteričnega olja sivke. Sestavine nalijte v stekleničko z razpršilko in jo dobro pretresite. Po vsako vadbi nato čistilo popršite neposredno po podlogi in jo zbrišite s čisto krpo. Počakajte, da se podloga povsem posuši – šele nato jo zvijte.

.

NAJNOVEJŠE