0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNačrti za ogromen objekt za vzgojo laboratorijskih opic sprožili proteste

Načrti za ogromen objekt za vzgojo laboratorijskih opic sprožili proteste

MORDA VAS ZANIMA

Bainbridge je mesto, ki leži na jugozahodu ameriške zvezne države Georgia. Gre za relativno majhno mesto, ki šteje približno 15.000 prebivalcev. Toda kot vse kaže, se bo človeškim prebivalcem že kmalu pridružilo približno dvakrat toliko drugih primatov, ki jih čaka vse prej kot mirno življenje. Lokacija je bila namreč izbrana za gradnjo ogromnega objekta, namenjenega vzgoji opic, ki se bodo nato uporabljale za laboratorijske poskuse.

- Oglas -

Načrtovana gradnja objekta za vzgojo laboratorijski opic, ki naj bi bil vreden kar približno 400 milijonov ameriških dolarjev, je sprožila ogorčenje, čemur so sledili protesti. V ozadju tega projekta, ki so ga mestne oblasti pozdravile z navdušenjem, naj bi bili ljudje s sumljivim pedigrejem. Ogorčeni so tako domačini kot borci za pravice živali, ki poskušajo s skupnimi močmi ustaviti gradnjo objekta.

V objektu naj bi bilo nastanjenih kar do 30.000 javanskih makakov

Objekt naj bi bil dovolj velik za kar 30.000 javanskih makakov, pri čemer bodo tiste, ki bodo prodani univerzam in farmacevtskim ustanovam, vseskozi nadomeščale nove opice. Gre za projekt podjetja Safer Human Medicine, katerega predstavniki prebivalcem Bainbridgea zagotavljajo, da bo objekt koristil tudi. Podjetje namreč obljublja, da bo ustvarilo nova delovna mesta za približno 260 domačinov.

Glavni akterji v preteklosti zapleteni v sumljive posle

Vodilni v podjetju Safer Human Medicine so sicer v preteklosti že delovali v dveh drugih podjetjih, katerih primarna dejavnost je bila dobava živali za laboratorijske poskuse. Eno od teh podjetij se imenuje Charles River Laboratories. Gre za podjetje, ki se je lani znašlo pod drobnogledom policije, saj je bilo ugotovljeno, da je preprodajalo divje oziroma prostoživeče opice, ki so bile pretihotapljene iz Kambodže. Podjetje je pri tem zagotavljalo, da gre za opice, ki so bile načrtno vzrejene za laboratorijske poskuse, kar je v Združenih državah Amerike eden izmed ključnih pogojev, ki morajo biti zagotovljeni pri uporabi opic v različnih testiranjih.

- Oglas -
Vzgoja laboratorijskih opic protesti

Poskus zakrivanja napak iz preteklosti z ustanovitvijo novega objekta?

Podjetje Charles River Laboratories je poskušalo pred nedavnim postaviti večji objekt za vzrejo opic za laboratorijske poskuse v Teksasu, v bližini Houstona, vendar se je lokalno prebivalstvo uprlo. Zdi se, da sta novo podjetje in nova lokacija krinka, s katero poskušajo odgovorni zabrisati svoje nečedne posle in »začeti znova«. Toda kot vse kaže, tudi tokrat ne bo šlo zlahka, saj pušča prebivalce Brainbridgea obet novih delovnih mest precej ravnodušne.

»Ameriške raziskovalne ustanove ne morejo biti odvisne od uvoženih opic«

Podjetje Safer Human Medicine je prepričano, da je tako velik objekt za vzgojo opic za laboratorijske poskuse nujen, pri čemer se sklicujejo na nedavno pandemijo. V odprtem pismu, naslovljenem na prebivalce Brainbridgea, je podjetje med drugim zapisalo, da je pandemija opozorila na to, da je treba ameriškim raziskovalcem oziroma ustanovam zagotoviti zanesljiv vir primatov za laboratorijske poskuse, saj odvisnost od uvoženih živali ni vzdržna.

Nevarnost za novo pandemijo?

V dogajanje se je vmešala tudi najbolj znana organizacija za pravice živali na svetu PETA, ki skupaj s prebivalci Brainbridea mestne oblasti poziva k ponovnemu razmisleku in preklicu dovoljenja za gradnjo objekta. Strokovnjakov iz Pete ne skrbi samo žalostna usoda opic, ampak tudi varnost lokalnega prebivalstva. Prepričani so namreč, da bi tako velik objekt močno povečal tveganje za pospešeno širjenje patogenih organizmov in bolezni. Poskus podkupovanja domačinov z novimi delovnimi mesti se jim zdi absurden, posebno ker bi šlo najverjetneje za slabo plačana delovna mesta, ki bi s seboj prinesla ogromno tveganj. Pri Peti verjamejo, da bi lahko postavitev objekta potencialno sprožila celo novo pandemijo.

.

NAJNOVEJŠE