0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri bolečinah v mišicah in sklepih

Naravna pomoč pri bolečinah v mišicah in sklepih

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v mišicah in sklepih so precej pogosta težava. Pojavijo se lahko po intenzivnejši vadbi, padcu, nepravilnem dvigovanju pretežkih bremen ipd. Med pogoste vzroke za tovrstne težave pa spada tudi artritis.

- Oglas -

Ljudje, ki jih mučijo bolečine v mišicah in sklepih, si pogosto pomagajo s protibolečinskimi zdravili, predvsem z nesteroidnimi protivnetnimi učinkovinami, vendar pa je treba vedeti, da lahko dolgotrajna uporaba tovrstnih sredstev povzroči odvisnost in ogromno nezaželenih stranskih učinkov. Poleg tega pa lahko protibolečinska zdravila upočasnijo proces celjenja (če so bolečine posledica mehanske poškodbe).

Če bolečine niso prehude, si je precej bolje pomagati z naravnimi metodami. Možnosti je ogromno, za optimalne rezultate pa priporočamo kombiniranje več naravnih pripravkov oziroma tehnik.

1. Pesin sok

Znano je, da živila živalskega izvora prispevajo k vnetjem v telesu. Po drugi strani lahko prehrana, bogata z rastlinskimi živili, ublaži vnetja ter s tem bolečine v mišicah in sklepih. Če se spopadate s kroničnimi bolečinami, je zato dobro, da daste prednost živilom rastlinskega izvora. Pri tem upoštevajte, da so lahko določena živila posebno koristna. Eno izmed njih je pesa. Redno pitje pesinega sok lahko ublaži bolečine v mišicah in sklepih. Pesin sok pa je lahko koristen tudi preventivno, na primer pred intenzivnejšo vadbo. Tako bodo lahko skeletne mišice bolje izkoristile kisik.

- Oglas -

2. Avokado

V avokadu lahko najdemo ogromno antioksidantov, protivnetnih snovi in zdravih maščob. Tako gre za odlično živilo za blaženje bolečin v mišicah in sklepih. Redno uživanje avokada lahko med drugim pomaga tudi pri osteoartrozi.

3. Kajenski poper

Najpomembnejša snov v kajenskem popru se imenuje kapsaicin. Ta ob stiku s kožo najprej povzroči pekoč občutek, vendar nato hitro blokira signal za bolečino. Mazila z dodatkom kajenskega popra oziroma kapsaicina so zato odlična naravna pomoč pri bolečinah v mišicah in sklepih. Pomaga pa lahko tudi uživanje kajenskega popra.

4. Gel z izvlečki arnike

Po intenzivnejši vadbi ali poškodbi je razbolela območja smiselno namazati z gelom, ki vsebuje arniko oziroma izvlečke arnike. To bo zmanjšalo občutljivost mišic in s tem bolečino. Za preprečevanje modric pa je posebno koristna kombinacija arnike in kostanja.

5. Ingver

Zaradi protivnetnih snovi, ki jih vsebuje, lahko bolečine v mišicah in sklepih uspešno ublažite tudi s pomočjo ingverja. Pomaga lahko pitje ingverjevega čaja ali dodajanje ingverja različnim jedem. Za posebno močan učinek pa priporočamo uporabo prehranskih dopolnil z izvlečki ingverja. Poleg tega je ingver primeren tudi za zunanjo uporabo. Eterično olje ingverja lahko dodate različnim mazilom ali pa ingver uporabite za pripravo obkladkov za boleče mišice in sklepe.

6. Ananas

V ananasu se skriva zelo koristen encim, imenovan bromelain, ki lahko med drugim spodbudi okrevanje po poškodbah. Ananas pa je obenem tudi odličen vir antioksidantov, ki so lahko prav tako koristni za hitrejše premagovanje poškodb.

- Oglas -

7. Lubenica

Lubenice so odličen vir L-citrulina – aminokisline, ki prispeva k boljši prekrvavitvi, kot se zdi, pa tudi k ublažitvi in preprečevanju bolečin v mišicah (posebno če jo uživate pred vadbo).

8. Kurkuma

Med najboljše začimbe za naravno blaženje bolečin v mišicah in sklepih nedvomno spada tudi kurkuma, saj gre za začimbo, ki vsebuje izjemno močno protivnetno snov, imenovano kurkumin. Če boste kurkumo uporabljali kot dodatek jedem in napitkom, jo kombinirajte s črnim poprom, saj lahko piperin izboljša absorpcijo kurkumina. Pasta, izdelana iz kurkume, pa je primerna tudi za zunanjo uporabo (kot mazilo za boleče mišice in sklepe).

9. Gabezovo mazilo

Gabez ni primeren za uživanje, saj vsebuje pirolizidinske alkaloide, ki so lahko strupeni za jetra, vendar je zelo koristen v mazilih in drugih pripravkih za zunanjo uporabo. Gabezovo mazilo lahko ublaži bolečino in otekanje različnih delov telesa.

10. Alge

Omega-3-maščobne kisline so izjemno pomembna skupina hranil za blaženje vnetij. Če vas mučijo bolečine v mišicah in sklepih, je zato dobro povečati vnos teh maščobnih kislin, na primer s pomočjo alg.

Preberite tudi: Glukozamin in hondroitin: Naravna rešitev za bolečine v sklepih

.

NAJNOVEJŠE