0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZnanstveniki odkrili za recept za uspešno hujšanje

Znanstveniki odkrili za recept za uspešno hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto lahko naletimo na raziskave, ki primerjajo učinke različnih diet oziroma načinov prehranjevanja. Toda čeprav je premišljen izbor živil nedvomno pomemben element hujšanja, se zdi, da to vendarle ni tisto, kar je bistveno. O tem, ali vam bo uspelo shujšati, odločajo najrazličnejši dejavniki, pri čemer imajo določeni posebno velik vpliv na končni rezultat. To dokazuje tudi študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji Journal of Prevention. Kot se zdi, je avtorjem uspelo odkriti izjemno pomemben dejavnik, brez katerega je verjetnost za uspeh precej manjša.

- Oglas -

V ospredju zanimanja spletni programi za hujšanje

V študijo je bilo vloženega ogromno časa in energije. Avtorji so namreč analizirali velik korpus raziskav, objavljenih v obdobju 20 let, saj so se želeli dokopati do priporočil za uspešno hujšanje, podkrepljenih s trdnimi znanstvenimi argumenti. Raziskovalci so se sicer osredotočili na spletne shujševalne programe, toda kot se zdi, je mogoče »formulo za uspeh«, ki so jo odkrili, aplicirati na hujšanje nasploh. Avtorje študije je v prvi vrsti zanimalo, katere so tiste značilnosti spletnih programov za hujšanje, ki povečajo verjetnost za dolgoročni uspeh. To pomeni, da programi niso koristni samo za izgubo odvečnih kilogramov, ampak tudi za ohranjanje telesne teže.

Uspeh v veliki meri odvisen od socialnega vidika

Analiza raziskav, povezanih s spletnimi programi za hujšanje, je pokazala, da je za dolgoročni uspeh pomemben predvsem socialni vidik. Najuspešnejši so bili namreč udeleženci tistih programov, ki so imeli med hujšanjem možnost medsebojne podpore (na primer v obliki klepetov), in programov, pri katerih je bila sodelujočim na voljo profesionalna pomoč.

Šlo je za programe, namenjene odraslim. Analizirane raziskave so se nanašale na programe, v katere so bile vključene osebe s čezmerno telesno težo, stare 35–55 let. Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pripomogle k lažji izbiri ustreznega programa, saj je postala tudi na tem področju ponudba skorajda povsem neobvladljiva. Obenem pa si želijo, da bi njihova spoznanja pomagala tudi ljudem, ki se odločijo za druge oblike hujšanja. Verjamejo namreč, da je tudi pri hujšanju smiselno upoštevati, da smo ljudje socialna bitja, ki jim lahko interakcije, spodbude, izmenjave izkušenj in sprotne usmeritve močno olajšajo različne vidike življenja.

- Oglas -

Vpliv debelosti na duševno zdravje si zasluži več pozornosti

Znano je, da lahko debelost oziroma čezmerna telesna teža poveča tveganje za najrazličnejše zdravstvene težave. Večina ob tem pomisli predvsem na težave, ki so omejene izključno na telesni vidik (na primer bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen tipa 2). Avtorji študije so po drugi strani prepričani, da bi morali biti zelo pozorni tudi na vpliv debelosti na duševno zdravje. Pri ljudeh, ki se spopadajo s čezmerno telesno težo, so namreč zelo pogoste težave s samozavestjo in depresijo. Posledično se ti ljudje nemalokrat izolirajo, kar lahko dodatno oteži hujšanje. Upoštevanje tega vidika pri načrtovanju programov za hujšanje je zato izjemno pomembno.

Medsebojna spodbuda in ščepec tekmovalnosti – zmagovalna kombinacija

Avtorji verjamejo, da so spletni programi za hujšanje zelo dragoceni, posebno za tiste iz ruralnih območij, vendar morajo biti zastavljeni tako, da kljub temu, da potekajo na daljavo, omogočijo medčloveški stik. Tistim, ki se ne odločijo za poseben program, svetujejo, naj svoje cilje delijo z bližnjimi in po možnosti v svoji okolici poiščejo ljudi s podobnimi cilji. Kombinacija medsebojne spodbude in ščepca zdrave tekmovalnosti lahko poskrbi za presenetljivo dobre rezultate – in to tudi pri tistih, ki so že večkrat poskušali shujšati, vendar jim je vsakič znova spodletelo.

Preberite tudi: Novo zdravilo za hujšanje učinkovitejše od Ozempica?

.

NAJNOVEJŠE