0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNovo zdravilo za hujšanje učinkovitejše od Ozempica?

Novo zdravilo za hujšanje učinkovitejše od Ozempica?

MORDA VAS ZANIMA

Novo zdravilo za hujšanje, ki ga je pred nedavnim odobrila ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA), naj bi bilo osupljivo učinkovito. Kot vse kaže, je mogoče s pomočjo tega zdravila telesno težo zmanjšati za kar do 25 odstotkov. Zdravilo naj bi bilo tako še učinkovitejše od zdravila proti hujšanju Ozempic, ki je nedolgo tega sprožilo pravo manijo.

- Oglas -

Zdravilo uspešno prestalo dve večji klinični testiranji

Gre za zdravilo, ki se imenuje Zepbound. Kot vse kaže, so zdravilo Ozempic in druga zdravila za hujšanje na osnovi semaglutida dobili resno konkurenco. Za odobritev novega zdravila, ki je namenjeno injiciranju, sta bili potrebni dve večji klinični testiranji. V prvega so bili vključeni posamezniki s čezmerno telesno težo z najmanj eno zdravstveno težavo, ki je neposredno povezana z debelostjo, v drugega pa osebe s sladkorno boleznijo.

Predpisovanje zdravila samo v primeru pridruženih zdravstvenih težav

Obe testiranji sta temeljili na kombinaciji zdravila Zepbound ter diete z omejevanjem kaloričnega vnosa in pogostejše telesne aktivnosti. To nakazuje, da zdravila za hujšanje – vključno z zdravilom Zepbound – niso čudežna rešitev. Za ljudi z močno povišano telesno težo so lahko tovrstna zdravila dragocena pomoč, vendar to nikakor ne pomeni, da ne bodo potrebne spremembe navad, povezane s prehrano in gibanjem. Tako je pomembno poudariti, da ameriška Uprava za hrano in zdravila ni odobrila predpisovanja novega zdravila za hujšanje vsem ljudem s čezmerno telesno težo. Zdravniki ga bodo lahko po novem predpisali samo tistim pacientom, pri katerih so se zaradi debelosti pojavile zdravstvene težave, na primer povišan krvni tlak ali previsoke vrednosti holesterola, in ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2, pri čemer bodo morali tisti, ki jim bo zdravilo predpisano, poskrbeti za bolj zdrave prehranjevalne navade in za redno telovadbo.

Pri najvišjem odmerku se je teža v povprečju zmanjšala za 18 odstotkov

Rezultati obeh kliničnih testiranj dokazujejo, da je zdravilo Zepbound nadpovprečno učinkovito. Po 72 tednih uporabe zdravila (uporabljeni so bili trije različni odmerki) je bilo mogoče pri vseh sodelujočih, ki so obenem poskrbeli za omejitev kaloričnega vnosa in več gibanja, zaznati občutno zmanjšanje telesne teže. Telesna teža oseb, vključenih v testiranje, v katerem so sodelovali tisti brez sladkorne bolezni, vendar z najmanj eno zdravstveno težavo, povezano s čezmerno telesno težo, ki so prejemale največji odmerek novega zdravila, se je v povprečju zmanjšala kar za 18 odstotkov.

- Oglas -

Za učinkovitost zdravila zaslužna sposobnost posnemanja dveh hormonov

Aktivna učinkovina, ki se uporablja pri izdelavi zdravila Zepbound, se imenuje tirzepatid. Gre za sintetičen nadomestek hormonov, ki uravnavajo metabolizem in apetit. Učinkovina se je že pred tem uporabljala v zdravilu Mounjaro, ki je namenjeno osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Zdravilo pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja (v kombinaciji s prilagoditvami prehrane in gibanjem). Medtem ko semaglutid – aktivna sestavina v zdravilih Ozempic in Wagovy – posnema delovanje enega samega hormona, in sicer hormona GLP-1 (glukanu podoben peptid-1), lahko tirzepatid posnema tako hormon GLP-1 kot hormon GIP (od glukoze odvisni inzulinotropni polipeptid). Prav dvojno delovanje tirzepatida naj bi bilo zaslužno za izjemno učinkovitost novega zdravila.

Učinkovitost ima svojo ceno: resni stranski učinki niso izključeni

Žal zdravilo Zepbound ni samo izjemno učinkovito, ampak je lahko povezano tudi s precej neprijetnimi nezaželenimi stranskimi učinki. Uporaba tega zdravila lahko povzroči prebavne težave, na primer drisko in bruhanje, ter čezmerno izpadanje las. Pri ljudeh s predobstoječimi zdravstvenimi težavami pa so možne tudi poškodbe ledvic, težave z žolčnikom in vnetje trebušne slinavke (pankreatitis).

NAJNOVEJŠE